Pratite nas

Društvo

Prosvjetari žele časove od 45 minuta

Objavio

u

Iako iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da u ovom mjesecu neće doći do produžavanja trajanja časova u srednjim i osnovnim školama u RS, nekoliko direktora ovih obrazovnih ustanova ističu da je epidemiološka situacija polako stabilizovana i da je došlo vrijeme da se časovi produže na 45 minuta.

Inače, prosvjetari sa kojima smo razgovarali ističu da željno očekuju da se što prije dužina časa vrati na 45 minuta. Kako naglašavaju, trenutno stanje je teško jer čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenese znanje i teško je procijeniti gubitke u kvalitetu nastave.

“Mi sada imamo rad po grupama i čas traje 20 minuta. Iako se mi istinski trudimo da svojim đacima što više prenesemo znanje, to je, ruku na srce, premalo vremena i nije isto kao kad čas traje 45 minuta. Na kraju krajeva, to je duplo više vremena, što nije malo. Apelujemo da se o tome konačno razmišlja”, rekla je nastavnica iz jedne banjalučke osnovne škole.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne” da je jako mali broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona.

“Trenutnom epidemiološkom situacijom stvaraju se uslovi da se školski čas polako vrati u normalan tok, odnosno na 45 minuta”, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, svake sedmice škole u RS šalju izvještaj nadležnima o broju djece, ali i prosvjetnih radnika koji se trenutno nalaze u izolaciji, ali i koji su pozitivni na virus korona.

“Po brojevima koje imamo vidimo da je situacija u školama jako dobra što se tiče virusa korona, ali ipak nadležni su ti koji će odlučiti da li je došlo vrijeme za duže časove”, kazao je Bajić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, za “Nezavisne” kaže da su škole, što se tiče zaraze, najsigurnije mjesto.

“Međutim, što se tiče dužine časa mislim da mi nismo kompetentni da o tome odlučujemo. Institut za javno zdravstvo je sigurno taj koji treba da donese odluku”, kazao je Nadaždin. Prema njegovim riječima, prosvjetni radnici i škole će biti spremni da svaku odluku sprovedu u djelo.

Da je u odnosu na prvo polugodište epidemiološka situacija u školama bolja i da je manji broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona smatra i Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije.

“Naš lični stav nema nikakve veze s onim što kaže struka i vjerujem u naše epidemiologe”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Dodaje da bi prosvjetni radnici, đaci, ali i svi građani RS bili najsrećniji da mogu da se vrate u normalne tokove života.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da oni čekaju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, te da će postupiti po njihovim preporukama.

S druge strane, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da bi prijedlog o dužini trajanja časova trebalo da iznese nadležno ministarstvo, kao i Republički pedagoški zavod RS.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS još ne razmišljaju o vraćanju nastave u normalne tokove i ponavljaju da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces i u februaru biće organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u ovoj školskoj godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom korona časovi u osnovnim i srednjim školama neće biti produžavani. Trenutni Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventualne pojave simptoma kovida-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika”, kazali su iz resornog ministarstva.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U slučaj se uključila policija: Ilić bi mogao odgovarati zbog organizovanja PROSLAVE ROĐENJA DJETETA

Objavio

u

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić mogao bi krivično ili prekršajno odgovarati, nakon što je na društvenim mrežema objavljen snimak veselja sa muzikom uživo, a na kojem je i on prisustvovao, jer se u cijeli slučaj uključila i policija, saznaje Srpskainfo.

Portparol Policijske uprave Banjlauka Danijela Mučibabić rekla je za Srpskainfo da im nije zvanično prijavljeno da je došlo do kršenja epidemioloških mjera, ali da su o ovom događaju saznali preko elektronskih medija.

– U toku se provjere da bi se utvrdilo da li ima elemenata prekršajne, odnosno krivične odgovornosti. Nakon obavljenih provjera, biće poznato više informacija – pojasnila je Mučibabićeva.

Ilić je u razgovoru za Srpskainfo rekao da on nije organizovao veselje, već njegova porodica.

– Sve se dešavalo na privatnom imanju, a povod slavlja je to što sam postao otac – rekao je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam ja organizator VEĆ MOJA PORODICA” Uz muziku uživo slavili rođenje sina predsjednika Skupštine grada

Objavio

u

Društvenim mrežama kruži video snimak proslave sa muzikom uživo kojoj prisustvuje veći broj ljudi, a između ostalog i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić (SNSD).

Ovaj snimak je naišao na negativne komentare na društvenim mrežama jer se proslava organizuje u vrijeme pandemije, kada su na snazi restriktivne mjere koje zabranjuju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić je rekao za Srpskainfo da ja snimak nastao na privatnom posjedu u Krupi na Vrbasu u ponedjeljak veče.

Kaže da on nije organizovao ovo okupljanje.

– Moja porodica je organizovala veselje, zato što sam postao otac i prisustvovali su samo najuži članovi moje porodice – rekao je Ilić i dodao da nije mogao „spriječiti svoje bližnje da na taj način obilježe rođenje njegovog sina“.

Naglasio je da nisu tačne priče koje kruže Banjalukom da je na tom slavlju bilo „nekoliko stotina ljudi“.

– Imao sam taj dan mnogo ranije zakazanih obaveza, pa sam u večernjim časovima navratio u Krupu – objasnio je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam htio da je pustim” Banjalučanin Đorđe Kuštrinović spriječio sugrađanku da skoči s mosta u rijeku Vrbas

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Đorđe Kuštrinović, radnik obezbjeđenja u Gradskoj upravi Banjaluka, spriječio je u utorak ujutru sugrađanku koja se planirala ubiti skokom sa Rebrovačkog mosta, a baš u trenutku kad se već spremala da skoči.

On je za ispričao da je, spasavajući sugrađanku, samo ispunio svoju građansku dužnost te da je ovo za njega bio jedan dobar dan, jer je uspio spasiti jedan život.

– U šest sati ujutru, vozeći od Ade prema Boriku, vidio sam ženu koja lagano prelazi preko ograde mosta. Parkirao sam se deset do 15 metara niže, kada je ona već bila prešla ogradu mosta za koju se držala rukama spremajući se da skoči – kazao je Kuštrinović za Nezavisne.

 Ističe da mu je najgore bilo jer nije znao kako da joj priđe, da li da je pozove ili da joj samo lagano priđe, kako je ne bi još više uplašio.

– Ipak, prišao sam i lagano je dodirnuo po ramenu u trenutku kad je već bila raširila ruke i htjela da skoči, dok su joj noge još bile na mostu. U posljednjem trenutku sam je uhvatio da ne upadne u Vrbas – rekao je Kuštrinović koji je još pod utiscima onoga što se dogodilo.

 Dodaje da ga je ona, nakon što ju je uhvatio, molila da je pusti da se ubije, jer ne želi da se vrati u bolnicu. 

– Ona je samo izgovarala: “Pusti me, pusti me!” Ali nisam htio da je pustim, jer bi sigurno iskočila pred auto – ističe Kuštrinović.

 On naglašava da je jedva zaustavio jednog prolaznika i vozilo, odnosno vozača koji je potom obavijestio policiju, dok ju je on držao s obje ruke, zbog čega i nije mogao telefonirati. 

– Četiri-pet auta je prošlo, niko od njih nije htio stati. Uspio sam nekako da zaustavim jedno vozilo i prolaznika – rekao je Kuštrinović.

On kaže da je žena, stara otprilike 65 godina, bila sasvim lijepo obučena, pristojno je izgledala i niko ne bi rekao na prvi pogled da ima problema ili da planira sebi da oduzme život.

– Bila je veoma preplašena, samo je ponavljala da je pustimo. Policija je u međuvremenu došla, uzela podatke i odvezli su je – kazao je Kuštrinović.

 Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da je ovaj slučaj prijavljen policiji u utorak ujutru.

Nastavite čitati

Trending