Pratite nas

Društvo

Prosvjetari žele časove od 45 minuta

Objavio

u

Iako iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da u ovom mjesecu neće doći do produžavanja trajanja časova u srednjim i osnovnim školama u RS, nekoliko direktora ovih obrazovnih ustanova ističu da je epidemiološka situacija polako stabilizovana i da je došlo vrijeme da se časovi produže na 45 minuta.

Inače, prosvjetari sa kojima smo razgovarali ističu da željno očekuju da se što prije dužina časa vrati na 45 minuta. Kako naglašavaju, trenutno stanje je teško jer čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenese znanje i teško je procijeniti gubitke u kvalitetu nastave.

“Mi sada imamo rad po grupama i čas traje 20 minuta. Iako se mi istinski trudimo da svojim đacima što više prenesemo znanje, to je, ruku na srce, premalo vremena i nije isto kao kad čas traje 45 minuta. Na kraju krajeva, to je duplo više vremena, što nije malo. Apelujemo da se o tome konačno razmišlja”, rekla je nastavnica iz jedne banjalučke osnovne škole.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne” da je jako mali broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona.

“Trenutnom epidemiološkom situacijom stvaraju se uslovi da se školski čas polako vrati u normalan tok, odnosno na 45 minuta”, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, svake sedmice škole u RS šalju izvještaj nadležnima o broju djece, ali i prosvjetnih radnika koji se trenutno nalaze u izolaciji, ali i koji su pozitivni na virus korona.

“Po brojevima koje imamo vidimo da je situacija u školama jako dobra što se tiče virusa korona, ali ipak nadležni su ti koji će odlučiti da li je došlo vrijeme za duže časove”, kazao je Bajić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, za “Nezavisne” kaže da su škole, što se tiče zaraze, najsigurnije mjesto.

“Međutim, što se tiče dužine časa mislim da mi nismo kompetentni da o tome odlučujemo. Institut za javno zdravstvo je sigurno taj koji treba da donese odluku”, kazao je Nadaždin. Prema njegovim riječima, prosvjetni radnici i škole će biti spremni da svaku odluku sprovedu u djelo.

Da je u odnosu na prvo polugodište epidemiološka situacija u školama bolja i da je manji broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona smatra i Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije.

“Naš lični stav nema nikakve veze s onim što kaže struka i vjerujem u naše epidemiologe”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Dodaje da bi prosvjetni radnici, đaci, ali i svi građani RS bili najsrećniji da mogu da se vrate u normalne tokove života.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da oni čekaju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, te da će postupiti po njihovim preporukama.

S druge strane, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da bi prijedlog o dužini trajanja časova trebalo da iznese nadležno ministarstvo, kao i Republički pedagoški zavod RS.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS još ne razmišljaju o vraćanju nastave u normalne tokove i ponavljaju da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces i u februaru biće organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u ovoj školskoj godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom korona časovi u osnovnim i srednjim školama neće biti produžavani. Trenutni Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventualne pojave simptoma kovida-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika”, kazali su iz resornog ministarstva.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Večeras premijera predstave “Stranci u noći”

Objavio

u

Premijera predstave “Stranci u noći”, prema tekstu Ane Đorđević, biće održana večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Reditelj predstave Slađana Kilibarda izjavila je Srni da je predstava rađena prema scenariju filma “Potpuni stranci”, koji je doživio 17 rimejkova, kao i pet različitih verzija pozorišnih predstava u regionu.

“Cilj mi je bio da akcenat stavim na emocije kao što je ljubav, te kako različiti faktori kao što su mobilni telefoni utiču na te emocije”, rekla je Kilibarda.

Ona je dodala da je riječ o dramskom tekstu sa elementima komedije.

“Kao i svaka druga predstava tako i ova otvara mnoga pitanja, kao što su pitanja samoće, ljubavi, odnosa prema djeci, te trčanja za karijerom, te sam sigurna da će imati efekta na publiku”, navela je Kilibarda.

Ona je ocijenila da je pandemija virusa korona značajno uticala na oblast kulture i umjetnosti i da će biti potrebno udruženim snagama raditi da se situacija vrati u normalu.

“Treba da budemo strpljivi jer se nadamo da će se ova pandemija vrlo brzo završiti kako bi se publika mogla polako vraćati pozorištu u punom kapacitetu. Kultura je ta koja uspije da nas i u najtežim životnim okolnostima bar na trenutak podsjeti da je život lijep”, rekla je Kilibarda.

Početak predstave je u 20.00 časova.

Nastavite čitati

Društvo

DRUŽENJE: Stanivuković sa zaposlenim u Odjeljenju za prostorno uređenje

Objavio

u

Danas sam imao priliku da se družim sa zaposlenima iz Odjeljenja za prostorno uređenje, ispred kojih je mnogo velikih planova koji će imati moju podršku, objavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

– Sa ovim ljudima znam da ćemo napraviti najveći iskorak, pogotovo kada je riječ o prvom urbanističkom planu, koji grad nakon više decenija nema, a na kom intenzivno radimo i koji će Banja Luka uskoro dobiti. Njima nije teško i prije početka radnog vremena započeti obilazak terena, kako bismo bili sigurni da će biti ispoštovan svaki regulacioni plan koji će naš grad činiti ljepšim – istakao je Stanivuković.

– Ponosan sam na ove ljude, koji imaju potpunu slobodu da rade najbolje što umiju, a za nas će struka uvijek biti iznad politike, jer je ta vrsta nezavisnosti ključna – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Društvo

Grad želi razgovore o spornom zemljištu, “Autoprevoz” uvođenje u posjed

Objavio

u

Višegodišnji spor oko zemljišta vrijednog nekoliko desetina miliona KM u centru grada kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje je odlukom Ustavnog suda BiH prije godinu dana pripalo “Autoprevozu”, ovih dana dobio je novi nastavak, u kojem je gradonačelnik Draško Stanivuković najavio razgovore sa predstavnicima ove firme, dok su iz “Autoprevoza” podnijeli zahtjev sudu da ih uvede u posjed.

Stanivuković je tim povodom za “Nezavisne” rekao da ga je prije nekoliko dana na stolu dočekala odluka “Autoprevoza” o zemljištu u centru grada kod Muzeja savremene umjetnosti RS i presuda koja je višemilionska.

“To moramo nekako rješavati ili će preko suda doći na naplatu. Ovo je važan proces i potrebno je puno mudrosti i dijaloga da bi se on riješio. Čekaju nas teški razgovori po pitanju ‘Autoprevoza'”, istakao je Stanivuković.

Iz Gradske uprave za “Nezavisne” su takođe rekli da će Tim za reviziju pregledati višegodišnju dokumentaciju u namjeri da odgovori na jedno od velikih aferaških pitanja, odnosno kako je Banjaluka uspjela izgubiti zemljište oko stare autobuske stanice.

Sa druge strane, Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, istakao je da su nakon presude Ustavnog suda BiH dobili odgovor od tadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića da oni ne mogu da ispune zahtjev i uvedu “Autoprevoz” dobrovoljno u posjed ove imovine.

“Mi smo u skladu sa zakonom, kao što u presudi Ustavnog suda BiH piše, podnijeli krajem prošle godine zahtjev sudu da nas uvede u posjed. Pričamo o parceli gdje je parking, dok će ostalo zemljište biti predmet pregovora i dogovora između Gradske uprave i ‘Autoprevoza’ o eventualnoj šteti, isplati ili zamjeni zemljišta”, naveo je Mijić.

Prema njegovim riječima, “Autoprevoz” je angažovao i ovlastio advokata da u njihovo ime sprovodi ovaj spor.

“Ovo traje već nekih pet-šest mjeseci pa očekujemo da ubrzo bude riješeno. U prvoj fazi smo tražili da dio parkinga gdje se nalazi crveni kiosk ‘Autoprevoza’ bude uveden u naš posjed”, ističe Mijić.

Na pitanje šta bi se na ovom dijelu moglo graditi, Mijić odgovara da je “Autoprevoz” prije više od 10 godina kad je ova parcela bila u njihovom vlasništvu izvršio prometovanje ovog zemljišta drugom preduzeću.

“Oni su na tom dijelu planirali gradnju nekog objekta, ali je na ovom dijelu došlo do promjene Regulacionog plana, te takav objekat više nije moguće izgraditi. Čekamo konačno rješenje ovog spora, a na ovu temu još nismo razgovarali sa novoizabranim gradonačelnikom”, objasnio je Mijić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH u februaru prošle godine poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i Gradske uprave iz 1979. godine.

Pokušali smo saznati šta je izmjenom Regulacionog plana predviđeno na ovom mjestu, ali do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti odgovor.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Trending