Pratite nas

Nekategorisano

Prvi susret Stanivukovića i Viškovića: Razgovor o projektima važnim za Banju Luku

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, razgovarao je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem o budućoj saradnji i podršci najvećem gradu Republike.

Tokom ovog prvog sastanka održanog u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, istaknuto je da će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci projekte ukupne vrijednoti preko 50 miliona KM.

Pokrenuto je pitanje izgradnje Centralnog spomen obilježja palim borcima, za šta je dogovoreno da Grad obezbijedi i riješi imovinsko-pravne odnose, potrebnu dokumentaciju i zemljište u centralnom dijelu grada a Vlada Republike Srpske finansijska sredstva.

Kako je rekao gradonačelnik Stanivuković, važno je da se krene u realizaciju ovog pitanja na šta se čeka više od dvije decenije.

-Bilo je riječi i o socijalnoj karti, koja je presudna za Grad ako želimo da riješimo sufinansiranje privatnih vrtića. Dakle, karta nam je polazna osnova i željeli smo da vidimo koji je dio obaveza republičkih, a koji gradskih vlasti – kazao je gradonačelnik.

U vezi sa budžetom Grada za ovu godinu, prema riječima gradonačelnika željeli su da čuju stav Vlade o podršci najvećem gradu Republike, ističući da su vrata Grada Banja Luka otvorena prema svima.

-Dobio sam uvjerenje da će Vlada RS i dalje podržavati razvoj grada. Postoji određen optimizam i izuzetno je važno da se nastavi saradnja sa republičkim nivoom vlasti. Vidjećemo da li će ovo što je dogovoreno danas biti i realizovano – naglasio je Stanivuković.

Kako je naveo, dogovoreno je da će Vlada RS izdvojiti pola potrebnih sredstva za izgradnju dvorane na Laušu, a ostatak Grad. Radi o projektu koji je vrijedan 1, 7 miliona KM i koji bi trebalo da bude okončan do kraja godine.

Gradonačelnik je informisao predsjednika Vlade RS o spremnosti Grada da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

-Preko 50, 70 možda i čak 100 odsto besplatne udžbenike za osnovce, smatrajući to strateškim opredjeljenjem. Takođe, Narodna skupštine RS usvojila je dokument da u naredne dvije godine svi osnovci u cijeloj RS imaju besplatne udžbenike. I ako najveći grad Republike može to da učini u svom budžetu, onda je važno da ima podršku Vlade RS – naveo je Stanivuković.

Predlagao je, kaže, nekoliko modaliteta finansiranja, od toga da Grad učestvuje sa 70 i resorno ministarssvo sa 30 odsto potrebnih sredstava.

-Na to mi je odgvoreno da bi to bila diskriminacija zato što nemaju svi gradovi u RS, a moj odgvoor je bio da li je diskriminaciji to što bepslatne udžbenike sada imaju samo učenici prvih i drugih razreda – istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, podrška Banjoj Luci za beplatne udžbenike bila bi i podsticaj za druge lokalne zajednice.

-Međutim, stav Vlade je odlučan da oni treba da urade za sve zajednice ili nijednu. Mi ne dijelimo to mišljenje i odvažno krećemo u pravcu da obezbijedimo beplatne udžbenike – kazao je on.

Takođe, informisao je delegaciju Vlade RS da bi bilo štetno po Grad da se smanjuje porez na nepokretnosti, od čega većina građana ne bi imala koristi.

Predsjednik Višković je rekao da projekti koji će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci prevazilaze 50 miliona KM, te se uglavnom odnose na infrastrukturu i puteve, te uređenje korita Vrbasa u gradskom dijelu što bi moglo da krene u realizaciju od septembra.

-Milion i po KM biće uloženo putem preduzeća „Putevi“, i to za klizište na putu Bronzani Majdan – Banja Luka, zatim za rehabilitaciju puta Rudraska ulica-Toplice, te za kružni tok u Dragočaju. Željeznice Republike Srpske uradiće i osigurati pružni prelaz u Zalužanima – naveo je Višković.

Kod Medicinske elektornike, kako je istakao, u planu je gradnja trafostanice za uredno snabdijevanje Banje Luke električnom energojom, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa.

-U zdravstveni sektor do 2027. godine na području Banje Luke planirane su investicije od oko 300 miliona KM – naveo je on.

Kako je istakao, Vlada Republike Srpske uvijek je otvorena za saradnju sa lokalnim zajednicama, da je do sada a i ubuduće će finansirati njihove projekte.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, Višković je kazao da ih Vlada RS ne može sufinasirati samo za djecu iz Banje Luke, nego da se mora voditi računa i o djeci iz drugih opština i gradova.

Tokom sastanka u Administrativnom centru Vlade RS, bilo je i riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje je, usljed povećanog broja oboljelih od korona virusa, naglašeno da je neophodno nastaviti sa pridržavanjem propisanih mjera. Nadzorni gradski organi kontrolišu i nastaviće sa pojačanim kontrolama pridržavanja mjera kod različitih subjekata. Banja Luka će pratiti preporuke i uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije.

(Grad Banja Luka)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije g. Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, g. Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

-Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Grad Banja Luka i Gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Tri samoubistva u UKC-u Srpske za samo mjesec dana

Objavio

u

U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo. U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti.

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC. 

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a Republike Srpske. 

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere. 

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“ – zaključuje Stanić. 

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u. 

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ – ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić. 

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7, 9 odsto više u odnosu na 2019. godinu. 

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Danas vakcinacija bez naručivanja, skraćeno radno vrijeme kovid ambulanti u Docu

Objavio

u

FOTO: A.Čavić/GUBL

U petak, 7. maja, u hali „Banjalučkog velesajma“ biće organizovana vakcinacija bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

Svi građani Banje Luke stariji od 65 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv kovida mogu se, bez prethodnog zakazivanja termina, vakcinisati u hali „Banjalučkog velesajma“, u periodu od 09:00 do 15:00 časova vakcinom proizvođača Astra Zeneka.

Ključne mjere za zaštitu od zaražavanja virusom korona su nošenje maski, higijena ruku i održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

U cilju zaštite sebe i drugih, ove mjere moraju da primjenjuju i osobe koje su preležale kovid, kao i one koje su se vakcinisale sa jednom ili obje doze vakcine.

Obavještenje o skraćenom radnom vremenu kovid ambulanti

Zbog smanjenog obima posla Kovid ambulante u naselju Dolac 06.05.2021. i 07.05.2021. godine radiće u skraćenom režimu rada, tačnije od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U subotu 08.05.2021. godine Kovid ambulante će raditi u terminu od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U nedjelju, 09.05.2021. godine Kovid ambulante neće raditi. Pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U periodu kada neće raditi Kovid ambulante u naselju Dolac pacijenti sa težim kliničkim slikama i akutnim stanjima svoje usluge mogu dobiti u Kovid ambulanti Službe hitne medicinske pomoći.

Napominjemo da se u Kovid ambulantama pregledaju pacijenti koji su pozitivni na korona virus.

Nastavite čitati

Trending