Pratite nas

Nekategorisano

Prvi susret Stanivukovića i Viškovića: Razgovor o projektima važnim za Banju Luku

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, razgovarao je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem o budućoj saradnji i podršci najvećem gradu Republike.

Tokom ovog prvog sastanka održanog u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, istaknuto je da će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci projekte ukupne vrijednoti preko 50 miliona KM.

Pokrenuto je pitanje izgradnje Centralnog spomen obilježja palim borcima, za šta je dogovoreno da Grad obezbijedi i riješi imovinsko-pravne odnose, potrebnu dokumentaciju i zemljište u centralnom dijelu grada a Vlada Republike Srpske finansijska sredstva.

Kako je rekao gradonačelnik Stanivuković, važno je da se krene u realizaciju ovog pitanja na šta se čeka više od dvije decenije.

-Bilo je riječi i o socijalnoj karti, koja je presudna za Grad ako želimo da riješimo sufinansiranje privatnih vrtića. Dakle, karta nam je polazna osnova i željeli smo da vidimo koji je dio obaveza republičkih, a koji gradskih vlasti – kazao je gradonačelnik.

U vezi sa budžetom Grada za ovu godinu, prema riječima gradonačelnika željeli su da čuju stav Vlade o podršci najvećem gradu Republike, ističući da su vrata Grada Banja Luka otvorena prema svima.

-Dobio sam uvjerenje da će Vlada RS i dalje podržavati razvoj grada. Postoji određen optimizam i izuzetno je važno da se nastavi saradnja sa republičkim nivoom vlasti. Vidjećemo da li će ovo što je dogovoreno danas biti i realizovano – naglasio je Stanivuković.

Kako je naveo, dogovoreno je da će Vlada RS izdvojiti pola potrebnih sredstva za izgradnju dvorane na Laušu, a ostatak Grad. Radi o projektu koji je vrijedan 1, 7 miliona KM i koji bi trebalo da bude okončan do kraja godine.

Gradonačelnik je informisao predsjednika Vlade RS o spremnosti Grada da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

-Preko 50, 70 možda i čak 100 odsto besplatne udžbenike za osnovce, smatrajući to strateškim opredjeljenjem. Takođe, Narodna skupštine RS usvojila je dokument da u naredne dvije godine svi osnovci u cijeloj RS imaju besplatne udžbenike. I ako najveći grad Republike može to da učini u svom budžetu, onda je važno da ima podršku Vlade RS – naveo je Stanivuković.

Predlagao je, kaže, nekoliko modaliteta finansiranja, od toga da Grad učestvuje sa 70 i resorno ministarssvo sa 30 odsto potrebnih sredstava.

-Na to mi je odgvoreno da bi to bila diskriminacija zato što nemaju svi gradovi u RS, a moj odgvoor je bio da li je diskriminaciji to što bepslatne udžbenike sada imaju samo učenici prvih i drugih razreda – istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, podrška Banjoj Luci za beplatne udžbenike bila bi i podsticaj za druge lokalne zajednice.

-Međutim, stav Vlade je odlučan da oni treba da urade za sve zajednice ili nijednu. Mi ne dijelimo to mišljenje i odvažno krećemo u pravcu da obezbijedimo beplatne udžbenike – kazao je on.

Takođe, informisao je delegaciju Vlade RS da bi bilo štetno po Grad da se smanjuje porez na nepokretnosti, od čega većina građana ne bi imala koristi.

Predsjednik Višković je rekao da projekti koji će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci prevazilaze 50 miliona KM, te se uglavnom odnose na infrastrukturu i puteve, te uređenje korita Vrbasa u gradskom dijelu što bi moglo da krene u realizaciju od septembra.

-Milion i po KM biće uloženo putem preduzeća „Putevi“, i to za klizište na putu Bronzani Majdan – Banja Luka, zatim za rehabilitaciju puta Rudraska ulica-Toplice, te za kružni tok u Dragočaju. Željeznice Republike Srpske uradiće i osigurati pružni prelaz u Zalužanima – naveo je Višković.

Kod Medicinske elektornike, kako je istakao, u planu je gradnja trafostanice za uredno snabdijevanje Banje Luke električnom energojom, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa.

-U zdravstveni sektor do 2027. godine na području Banje Luke planirane su investicije od oko 300 miliona KM – naveo je on.

Kako je istakao, Vlada Republike Srpske uvijek je otvorena za saradnju sa lokalnim zajednicama, da je do sada a i ubuduće će finansirati njihove projekte.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, Višković je kazao da ih Vlada RS ne može sufinasirati samo za djecu iz Banje Luke, nego da se mora voditi računa i o djeci iz drugih opština i gradova.

Tokom sastanka u Administrativnom centru Vlade RS, bilo je i riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje je, usljed povećanog broja oboljelih od korona virusa, naglašeno da je neophodno nastaviti sa pridržavanjem propisanih mjera. Nadzorni gradski organi kontrolišu i nastaviće sa pojačanim kontrolama pridržavanja mjera kod različitih subjekata. Banja Luka će pratiti preporuke i uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije.

(Grad Banja Luka)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

UIO: Naći ćemo novac do kraja godine za zgradu

Objavio

u

Iako Savjet ministara još nije odlučio o zahtjevu UIO da im obezbijedi nedostajućih 63 miliona maraka za kupovinu nekretnine, Uprava je ipak od Radišića izdejstvovala produženje roka za pronalaženje tih sredstava i to do kraja ove godine.

Istekao je rok koji je vlasnik Grand trejda Mile Radišić dao Upravi za indirektno oporezivanje BiH za kupovinu njegove zgrade u Banjaluci, a za koju traži gotovo 100 miliona KM.

Iako Savjet ministara još nije odlučio o zahtjevu UIO da im obezbijedi nedostajućih 63 miliona maraka za kupovinu nekretnine, Uprava je ipak od Radišića izdejstvovala produženje roka za pronalaženje tih sredstava i to do kraja ove godine.

Uprava za indirektno oporezivanje BIH nije uspjela da do kraja septembra obezbijedi 63 miliona maraka, koliko im nedostaje za kupovinu zgrade Grand trejda u centru Banjaluke. Pošto Mile Radišić za nekretninu traži 98,5 miliona, a Uprava na svom računu ima oko 35 miliona KM, dodatna sredstva tražili su od Savjeta ministara BiH. Međutim, pošto nisu dobili taj novac, tražili su prolongiranje roka, na šta je Radišić pristao.

„Postupak donošenja odluke je u toku, te je zatražena saglasnost za produženje perioda važenja ponude do 31.12.2021. godine, na šta je ponuđač „Grand trejd” iz Banjaluke dao saglasnost – kazali su za BN u UIO BIH.

Sudeći po navedenom, UIO BiH nema namjeru da odustane od kupovine zgrade Mila Radišića, inače kuma Milorada Dodika. Očigledno je i to da računaju na sredstva iz Savjeta ministara BiH, kojim presjedava Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a.

Iz opozicije podsjećaju da Savjet ministara ne može dati taj novac, jer je Predstavnički dom Parlamenta BiH prije nekoliko mjeseci usvojio inicijativu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da se poništi tender za ovu nabavku. Svako kršenje te odluke je, poručuju, krivično djelo.

„Ja više ne znam gdje im staje i šta više rade sa tolikim novcima. A zakon je vrlo jasan. A propisi su vrlo decidni. Pazite, odluka parlamenta je iznad svih Savjeta ministara, iznad svih uprava, iznad svih podređenih institucija.“, kaže poslanik PDP-a u PD PS BiH Branislav Borenović.

– Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je u najtežoj poziciji direktor Uprave Miro Džakula, koji se, kako ističe, nalazi između dvije vatre – koalicije SNSD-HDZ sa jedne strane i odluke Parlamenta BIH i pritiska javnosti sa druge.

Vukanović kaže i da je nedavno glasanje srpskih predstavnika u Savjetu ministara BIH pokušaj Milorada Dodika da dobije podršku SDA za kupovinu zgrade.

„Prema mojim saznanjima Milorad Dodik je čak obećao Bakiru da će Bošnjak, iako poslije Kemala Čauševića i sadašnjeg Mira Džakule koji je predstavnik Hrvata, red je da Srbin bude direktor UIO BiH, on je spreman da preda tu ključnu finansijsku ustanovu koja godišnje prihoduje 5 milijardi maraka, da je preda Bošnjacima, samo ako kupe zgradu od 100 miliona u centru Banjaluke.“, navodi Vukanović.

Zgrada za koju Mile Radišić potražuje gotovo 100 miliona maraka, veličine je 17 hiljada kvadratnih metara. To znači da je Uprava spremna platiti 4.950 KM po kvadratu. Zanimljivo je da je ovo već treći put da Radišić pristaje na pomjeranje roka za prodaju.

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Kreće “Dodikova TV” u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, sjedište u Banjaluci

Objavio

u

Nova regionalna televizija UNA TV počinje emitovanje programa krajem ove godine, a njena zagrebačka ekipa okupila je brojna poznata imena, saznaje “Jutarnji”.

Uz Severinu Kojić i Ivanu Paradžiković, glasno se priča da o poslu pregovaraju i Mojmira Pastorčić, Ivana Tomić, Domagoj Novokmet i Frano Ridjan.

Ambiciozni program televizije krenuće u isto vrijeme iz sve tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje će u glavnim gradovima biti posebne redakcije.

Radiće se dnevnici za sve tri države, ali će biti “utkani svi zajedno”. Takođe, planira se jutarnji show po uzoru na njemački RTL, piše „Jutarnji list“.

Da se sprema pokretanje regionalnog televizijskog programa još ljetos je pisala „Slobodna Dalmacija”.

Regionalna televizija iza koje stoji Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika nosi naziv UNA TV, a  Slobodna Dalmacija navodi da će sjedište te televizije, biti u Banjaluci.

TV Una emitovaće se putem telekomskih operatera i interneta, a kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, iz izvora bliskih rukovdstvu TV Une, s emitovanjem programa krenuće do kraja godine.

(Agencije)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Stanislav Čađo priznaje da mu je UKC RS namještao tendere?!

Objavio

u

– U tenderu je jasno navedeno da se traži dostava medicinskog kiseonika od strane ponuđača koji ima licencu od Agencije za proizvodnju i distribuciju takvog kiseonika, ali je isto tako navedeno, ukoliko se niko od takvih lica ne javi na tender, da će biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemamu takvu registraciju kod Agencije – navodi se u dopisu koji je potpisao Stanislav Čađo.

Direktor firme TGT Stanislav Čađo poslao je prigovor na zapisnik Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tražeći da naredbu o zabrani rada te firme stave van snage, saznaje BN.

Zanimljivo je da se on u prigovoru dotakao tenderske dokumentacije tvrdi da je namještena upravo firmi TGT koja nema dozvolu.

– U tenderu je jasno navedeno da se traži dostava medicinskog kiseonika od strane ponuđača koji ima licencu od Agencije za proizvodnju i distribuciju takvog kiseonika, ali je isto tako navedeno, ukoliko se niko od takvih lica ne javi na tender, da će biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemamu takvu registraciju kod Agencije – navodi se u dopisu koji je potpisao Stanislav Čađo.

U dopisu objašnjavaju da je ovo sasvim logično, s obzirom na potrebe za kiseonikom u doba korone.

-Konstatujem da smo se na tender javili samo mi, jer smo jedini imali zadovoljavajuće količine kiseonika – navedeno je u prigovoru direktora sporne firme Stanislava Čađe, koja je bolnicama isporučivala, kako se tvrdi, industrijski umjesto medicinskog kiseonika.

Ovim Čađo je jasno potvrdio sve uslove tendera, koje je ranije iznio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je  aferu kiseonik prvi iznio u javnosti i podnio prijave protiv odgovornih lica.

Stanivuković je tvrdio da su u UKC Republike Srpske namještali uslove tendera upravo za firmu Stanislava Čađe, što se iz ovog dopisa i potvrđuje.

(BN)

Nastavite čitati

Trending