Pratite nas

Društvo

PUNO OBEĆAO, NIŠTA ISPUNIO Teški dani za visoko obrazovanje sa Raječevićem na čelu

Objavio

u

Skoro četiri godine od formiranja novog ministarstva trebalo je Srđanu Rajčeviću da se obračuna sa viškom studijskih programa. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo priznaje da postoje programi koji samo formalno egzistiraju, čak da ima i studija na kojima je angažovano više osoblja nego studenata.

„Plan je da se početkom ove godine formira komisija koja će se baviti ovim pitanjima, odnosno biće potrebno da prođemo kroz svih 500 studijskih programa kako bi se ustanovilo koji su perspektivni, a u kojima postoje određeni problemi, te da li se neki mogu inovirati, pa da ostanu dio sistema visokog obrazovanja, ili ne mogu“, naveo je Rajčević.

Dobro je što je ipak spriječeno ukidanje nekih programa, kao što je srpski jezik ili filozofija, kaže profesor Aleksandar Savanović sa Fakulteta političkih nauka. Takve zahtjeve poslovne zajednice Ministarstvo nije uvažilo, međutim, trenutno smo među najgorima u Evropi u smislu udjela BDP-a u finansiranju visokog obrazovanja.

„Ako želimo napraviti novi iskorak mislim da Ministarstvo, i uopšte Vlada Republike Srpske, trebaju da se fokusiraju na značajno, drastično povećanje ulaganja u viosoko obrazovanje“, rekao je Aleksandar Savanović, profesor Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

Stepen razvoja svakog društva mjeri se ulaganjem u naučno istraživanje i razvoj, kažu u opozicinim strankama. Zemlje Evropske unije ulažu u prosjeku preko 2% BDP-a, Slovenija 2,4, a Srbija i Hrvatska oko 1%, pručuju u SPS-u.

„Kada se uđe u grant Ministarstva vidi se da je desetak miliona, što je ispod 0.1%. Taj nivo ulaganja u nauku istraživanje i razvoj govori o nedsotatku vizije i brige za razvoj i napredak društva“, rekao je Gordan Milošević, generalni sekretar SPS-a.

Naročito zabrinjava, kaže Milošević, što se ionako minimalna sredstva namijenjena akademskoj zajednici, uslovljena nekim drugim aršinima, a ne sposobnošću i uspješnošću nečijeg rada.

„Nažalost, stiče se utisak da je Ministarstvo prevashodno zaduženo za raspisivanje javnih poziva čiji se pobjednici unaprijed znaju“, kaže Milošević.

Što se tiče banjalučkog univerziteta, saradnja sa Ministarstvom je dobra. Rektor Radoslav Gajanin kaže da se eventualni problemi rješavaju na dnevnoj osnovi.

„Pod ovim Ministarstvom došlo je do usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, ali i Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja što je ako značajno“, istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Ministar Rajčević je donio određene promjene u visoko obrazovanje, smatra bivši rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić. Ipak, ima velikih nedostataka, a jedan od primjera je upravo upisna politika.

„Objektivno zamjeramo što nema neke strateške politike, od upisne politike, tu ništa nije ništa deficnsano. Stalno govorimo o tržištu rada i upisnoj politici, ali to je jedna floskula koja je izlizana“, rekao je Stevo Pašalić, bivši rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

A što se tiče studenata, i kod njih postoje različita mišljenja. Oni sa kojima smo kotaktirali danas nisu htjeli pred kamere. Biće prilike, kažu, da i onu progovore o svemu što im je obećano, a nije ispunjeno.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

GORIVO IDE NA ČETIRI MARKE: Može se to spriječiti jednim potezom, EVO ŠTA TREBA URADITI

Objavio

u

By

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.
U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.- Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine – navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

– Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru – rekao je sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

– Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće – kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

– Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju – naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

– Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke – poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjeseci mijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Prihod

Odjeljenje za makroekonomiju UIO navelo je da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Trending