Pratite nas

Nekategorisano

Pušten u rad „Pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona”

Objavio

u

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pustilo je zvanično u rad ”Pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona” koji je instaliran na lokaciji Lazarevo 1, Bulevar srpske vojske na magistralnom putu prvog reda MI-108 u Banjaluci, a u okviru projekta ”Inovacijski izazov–Banja Luka–grad budućnosti”, čiju realizaciju podržavaju UNDP, Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Navedeni sistem detektuje nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona prilikom upravljanja motornim vozilom.

Cilj ovog pilot projekta je da se  primjenom pametnih tehnologija unapredi bezbjednosti saobraćaja provođenjem preventivnih mjera i da se prikupe statistički podaci praćenjem prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa od strane vozača i/ili suvozača i korištenja mobilnog telefona od strane vozača.

Namjera je da se izvrši preventivni uticaj na svijest građana, da postanu svjesni svoje odgovornosti, te da se na taj način smanji broj saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture.

Na osnovu znanja i tehnologija, realizovan je pilot projekat koji za ima za cilj prevenciju, na način da građani dobijaju upozorenje na LED displeju o sljedećem:

1.    korišćenju mobilnog telefona od strane vozača
2.    nekorišćenju sigurnosnog pojasa od strane vozača i/ili suvozača
3.    dnevnoj statistici detektovanih prekršaja.

Naime, instalirana kamera na pomenutoj lokaciji ima ugrađenu analitiku za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, detekciju nekorištenja sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnog telefona u vožnji.

Sistem osim kamere ima i fleš lampe koje služe za osvjetljenje vozila radi kvalitetnije fotografije i veće tačnosti. Važno je napmenuti da lampe blicaju na svako vozilo, a ne samo vozilo u prekršaju.

Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju  se ispisuju registarske oznake vozila u prekršaju i upozorenje ‘’Vežite pojas’’ i/ili ‘’Ne koristite mobilni telefon’’.

Na ovaj način se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju se upozoravaju na nepoštovanje saobraćajnih pravila koje u velikoj mjeri može ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju. 

Napominjemo da je ovaj projekat MUP-a RS izabran kao jedan od deset najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih projektnih ideja po projektu ”Inovacijski izazov – Banja Luka –grad budućnosti”, koji su zajednički pokrenuli UNDP i Grad Banjaluka, a koji je podržan od Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Namjera MUP-a Srpske da se oblasti bezbjednosti saobraćaja dostignu standardi evropski razvijenih zemalja, u kojima je npr. korištenje sigurnosnog pojasa preko 93%.  

Prema našim saznanjima u BiH nije realizovan nijedan projekat iz oblasti bezbjednosti saobraćaja koji koristi napredne tehnologije kao što su vještačka inteligencija, deep learning i otvoreni podaci, a koje su primjenjene u ovom projektu MUP-a.

(ATV)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending