Pratite nas

Politika

Radović demolirao Dodikovu računicu o boljem životu

Objavio

u

– Srpski član Predsjedništva BiH stanje u ekonomiji Republike Srpske pokušava predstaviti u superlativima. Čitaoci van Republike Srpske bi mogli pomisliti da smo po standardu odmah iza Njamačke, Švajcarske ili Austrije – istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

– Zašto se srpski član Predsjedništva BiH oglašava na temu ekonomskih pokazatelja u Republici Srpskoj? Juče smo imali priliku da čujemo izjavu gospodina Dodika koja, blago rečeno, ne održava stvarno stanje u našoj ekonomiji. Da je zaista tako, da li bi nam mladi i stručni ljudi odlazili, da li bi se čitave porodice iseljavale iz Srpske? Da li bi nam velike investicije bile uglavnom samo one koje dobijemo zahvaljujući podršci Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića – upitao je Radović. 

On je naglasio da je važno objasniti da je rast BDP-a u 2021. godini od 2% sasvim normalna stvar, jer se poređenje radi sa istim periodom u 2020. godini, kada smo bili izloženi restrikcijama uzrokovanim virusom korona. 

– Mnogi privredni subjekti, u to vrijeme, imali su ograničenu aktivnost. Ista situacija je i kada je riječ o rastu prihoda od direktnih i indirektnih poreza, ali i za rast izvoza, kao i industrijske proizvodnje. Uz to, potrebno je istaknuti i činjenicu da je na rast izvoza, ali i na rast industrijske proizvodnje značajno uticala proizvodnja i izvoz električne energije zbog povoljnije hidrometeorološke situacije. Do rasta prosječne plate, kao statističke kategorije, došlo je dominantno rastom plata u javnom sektoru, a manjim dijelom rastom u privatnom sektoru – pojasnio je zamjenik predsjednika SDS.

Međutim, kaže Radović, standard građana Republike Srpske je lošiji, jer je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. 

– Na primjer, litar ulja je poskupila za 30%, kilogram pilećeg mesa za 50%. Da li se ovo može kompenzovati rastom plata od 5% do 6% u javnom sektoru? Što se tiče BDP-a, na njegov rast, pored rasta proizvodnje električne energije, dominantno utiče javna potrošnja koja opterećuje budžet, a ne rast investicija u privatnom sektoru koji vodi ka novom zapošljavanju i povećanju privredne aktivnosti. Mi gotovo da nemamo direktnih stranih, ali i privatnih domaćih investicija – istakao je Radović.

Što se tiče penzija, dodaje Radović, povećanje je samo za skromnih 1,1%, dok je ostalih 2% redovno zakonsko usklađivanje. 

– Građani su svjesni ekonomske stvarnosti, dovoljno je da pogledaju oko sebe i u svoj novčanik. Budžet Republike Srpske je na kreditnoj infuziji, jer se ne bi mogle isplatiti sve obaveze za ovu godinu da nas Vlada Republike Srpske nije zadužila za 300 miliona evra na Londonskoj berzi, po enormnoj kamatnoj stopi od 4,75%. Jasno je i to da nas je Vlada zadužila i za petlju Doboj-Johovac, što je ponovo investicija iz kredita – kazao je  zamjenik predsjednika SDS.

On ističe da su ovi pokazatelji ustvari neuspjeh Vlade koju predvodi stranka gospodina Dodika te da bi uspjeh bio da se nismo morali zaduživati uopšte ili barem da je kamatna stopa manja od 2%. 

– Daleko od toga da bi budžet bio stabilan da nije kredita koje sada preskupo plaćamo. Samo za kamate ćemo izdvajati oko 200 miliona КM. Sa tim iznosom, koji će se izdvajati samo za kamate, mogli smo povećati penzije za 15% ili povećati naknadu za učešće u ratu sa 1,60 КM na 7 КM.  Dug po glavi stanovnika za vrijeme vladavine SNSD-a je dostigao rekordan nivo i iznosi oko 5.600 КM, a da građani nisu osjetili da im se uopšte povećala platežna sposobnost. Većina građana koristi potrošačke kredite da bi platili račune, kupili zimnicu ili poslali djecu – zaključio je Radović, reagujući na izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, koji se posljednjih dana ponosi ekonomskim rezultatima vlasti SNSD-a u Republici Srpskoj.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Mazalica Vukanoviću: Šta radiš u kafani u 10.30? (VIDEO)

Objavio

u

Poslanik Srđan Mazalica iz SNSD-a danas je u restoranu Narodne skupštine prišao kolegi Nebojši Vukanoviću (SDS) i pitao ga zašto nije na poslu.

Kako je sam Mazalica napisao na Twitteru, ovo je bila malo opuštenija verzija između dvojice kolega, što dodvodi do zaključka da je ovo bila “skupštinska” šala i da se poslanici, koji su inače na suprotnim stranama u skupštinskoj sali, mogu i našaliti.

Mazalica je zatekao Vukanovića u restoranu kako sjedi i priča sa nekoliko osoba, pa je prišao stolu te ga upitao šta radi u kafani u 10.30. Sve je snimio i objavio na Twitteru.

“Čekam da prođe aktuelni čas”, odgovorio mu je Vukanović kroz smijeh.

“Šta glumiš mangupa? Hoćemo li na posao?”, upitao je Mazalica, a Vukanović mu je odgovorio “Odmah”.

Nastavite čitati

Politika

Vukanović poklonio ministrima kreme za sunčanje (VIDEO)

Objavio

u

Nebojša Vukanović poklonio je ministrima u Vladi RS kreme za sunčanje i uputio pitanje “ko leti avionima Vlade Republike Srpske”

Nastavite čitati

Politika

Sastali se najmlađi gradonačelnici: Stanivuković u Gradskoj upravi ugostio Benjaminu Karić

Objavio

u

Delegaciju Grada Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, ugostio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Gradskoj upravi.

Ovom prilikom, predviđen je sastanak Stanivukovića i Karićeve, zajedno sa saradnicima, kao i zajednički ručak.

Ovaj susret je specifičan po tome što se sastaju najmlađi gradonačelnik Banjaluke i najmlađa gradonačelnica Sarajeva ikada.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending