Pratite nas

Politika

Radović: Standard građana Republike Srpske je sve lošiji

Objavio

u

“Izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je Republika Srpska, odmah iza Srbije, ekonomski jedna od najuspješnijih u regionu je nerealna i nije u skladu sa ekonomskom situacijom u kojoj se nalazimo”, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

On je upozorio da je standard građana sve lošiji i da direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku gotovo da i nema.

Radović kaže da rast ili pad bruto domaćeg proizvoda, sa kojim se pohvalio Dodik, nije jedini pokazatelj kretanja ekonomije, jer njega treba da prate i drugi makroekonomski pokazatelji. 

„Ali i prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika smo u grupi nerazvijenih zemalja u Evropi i cijelom svijetu“, istakao je Radović.

On kaže da najava da će se bruto domaći proizvod povećati javnim investicijama, koje bi se opet finansirale iz novih kredita ne doprinosi dugoročnoj stabilnosti naše ekonomije. 

„Javni dug Republike Srpske je prešao šest milijardi КM i trend rasta zaduženja se i dalje nastavlja. To znači da je svaki građanin Republike Srpske dužan oko 5.000 КM i svako dijete koje se rodi, rađa se sa tim dugom“, pojasnio je Radović.

On je upozorio da je standard građana sve lošiji, jer rastu cijene osnovnih životnih namirnica, navodeći da smo i prema tom kriteriju opet u grupi najsiromašnijih zemalja u svijetu. 

Radović navodi da direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku gotovo da i nema.

„Srbija je lider po iznosu direktnih stranih investicija koje i u doba pandemije prelaze iznos od tri milijarde evra što značajno utiče na rast bruto domaćeg proizvoda“, istakao je on.

Radović smatra da ne stoje tvrdnje da je Vlada Republike Srpske sačuvala privredu. 

„Privreda je uglavnom prepuštena sama sebi i mnoga preduzeća se bore za opstanak. Vlada RS jeste u 2020. godini pomogla privredne subjekte koji su bili zatvoreni sa ukupnim iznosom od oko 90 miliona КM i ta pomoć je jednokratna“, navodi Radović. 

On napominje da ekonomija ne može napredovati sve dok se privreda ne rasteretiti od suvišnih poreza i doprinosa. 

„Na taj način bi se povećala konkurentnost domaće privrede, podstaklo zapošljavanje i obezbijedili preduslovi za novi investicioni ciklus“, smatra je Radović.

Кaže da je nelogično da što se i u ovako teškoj ekonomskoj situaciji Vlada RS nije ustezala od trošenja novca za nove automobile, nepotrebne objekte, skupe softvere, putovanja privatnim avionima, nabavkama aviona i helikoptera za svoje potrebe.

On kaže da bi umjesto trošenja na luksuz vlasti trebale povećati primanja zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj.  

„Oni se lavovski bore sa koronom i pokušavaju da održe sistem. Jednokratna pomoć od po 1.000 КM nije dovoljna i simbolična je u odnosu na novac koji se troši na potpuno nepotrebne stvari. Zdravstveni radnici moraju imati plate koje su ekvivalent platama njihovih kolega u Federaciji BiH“, poručio je Radović.

Кomentarišući epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj on je rekao da je stanje zabrinjavajuće.

Radović je apelovao na Vladu RS da se što hitnije obrati  predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za konkretnu pomoć u dozama vakcina i upozorio da bez toga situacija može postati dramatična.

„Najavljeno je da će se u Srpskoj tek do kraja ljeta obezbijediti normalno vakcinisanje ljudi, dok je Srbija već revakcinisala preko milion svojih građana. Ukoliko nam Srbija ne uskoči u pomoć sa vakcinama, situacija će postati dramatična jer broj oboljelih eksponencijalno raste“, navodi Radović.
 
On je napomenuo da su nabavke medicinskog materijala, pa čak i vakcina, u Republici Srpskoj pratile  brojne afere koje su vezane za njihove nabavne cijene. 

„Potrošen je veliki novac od nekoliko stotina miliona КM (direktno iz budžeta ili putem fondova), a da čak ni Narodna Skupština RS nije dobili bilo kakav izvještaj o tome“, rekao je Radović. 

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Višković: Ne vjerujem dok vakcine ne budu u Srpskoj

Objavio

u

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan što proces imunizacije protiv virusa korona u Srpskoj teče, ali ne i sa dinamikom na tom planu.

Višković je rekao novinarima da je očekivao da će to ići znatno brže.

“Nažalost, ne našom krivicom, dešava se da ne idemo toliko dinamično u procesu imunizacije. Međutim, važno je da nemamo zastoj i da se krećemo u tom procesu”, kaže Višković.

On je rekao da je juče na sjednici Vlade, ali i na jutrošnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno da se odobre dodatna 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine za 80.000 stanovnika Srpske.

“Obećano nam je da kada izvršimo svoje obaveze, što ćemo učiniti već početkom naredne sedmice, možemo očekivati tu isporuku, i to krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Ipak, u kontekstu ranijih obećanja, ne vjerujem dok te vakcine ne budu u Srpskoj”, poručio je premijer.

Višković je rekao da je sa premijerom Srbije Anom Brnabić dogovarao pomoć te zemlje u vakcinama prema Srpskoj da bi se nesmetano nastavila imunizacija, te da Republika ne bi došla u taj vakuum i zastoj.

“Zahvalan sam joj na tome i imunizacija u Srpskoj teče… Ako na to dodamo pomenutih 7,2 miliona KM za kineske vakcine, gotovo se približavamo cifri od 30 miliona KM koje smo uplatili za više od milion vakcina za Srpsku. Isporuka, nažalost, nije onakva kakvu smo planirali i kako je neko obećavao”, rekao je Višković.

On je rekao da je ruskoj strani plaćeno oko 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza ruske vakcine protiv virusa, te da je potpisan ugovor za okvirno oko 1,2 miliona doza, ukoliko zatrebaju.

“U ugovoru stoji da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci. Taj ugovor je potpisan 21. januara ove godine, a pregovore smo do potpisa ugovora vodili od septembra prošle godine. To znači da `Krajina grupa`, koja je dobavljač vakcina, Vlada i ruski isporučioci nisu prekršili ugovor, iako smo imali obećanje da će isporuka ići sukcesivno, ili mjesečno do nekih 50.000 doza. Nažalost, to se nije desilo i to je jedini propust tog ugovora. Očekujemo i imamo obećanje ruskih partnera da će oni ispuniti svoje obaveze. Nama se žuri, a njima, očito, ne žuri”, rekao je Višković.

Nastavite čitati

Politika

,,Godišnja rata kredita približava se vrijednosti autoputa Banjaluka – Gradiška”

Objavio

u

“Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 700 miliona KM duga, dok će ta rata za samo nekoliko godina da iznosi 1,2 milijarde KM”, rekao je ekonomista i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović u emisiji “Puls” BN televizije istakavši da vlast tako godišnje potroši jedan autoput.

Zaduženja Srpske neprestano se gomilaju. Na naplatu stiže i danak za ranije loše ekonomske odluke.

„Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 720 miliona KM duga, sljedeće godine ta cifra se penje na 770 miliona KM, slijedi skok na blizu 900 miliona, a potom će godišnja rata Republike Srpske da iznosi 1,2 milijarde KM.“

Na novinarsko pitanje da li tako vlast na jednu godišnju ratu kredita daje čak vrijednost jednog autoputa, Radović je odgovorio potvrdno.

To je ujedno i 40 odsto budžeta Republike Srpske, podsjetio je on.

Da bi rata bila manja, vlast bi mogla da objedini zaduženja  koja do sada, prema Radovićevim proračunima, iznose više od vrtoglavih šest milijardi KM.

BN TV

Nastavite čitati

Politika

NEŠIĆ O NON-PEJPERU “Neko u EU je shvatio da je BiH nemoguća država”

Objavio

u

Predsjednik DNS i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić komentarisao je famozni slovenački nezvanični dokument koji predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podjelu BiH i stvaranje “Velike Albanije” i “Velike Srbije”.

Čini se da je neko u Evropskoj uniji shvatio da je BiH nemoguća država, pa pokušavaju naći rješenje koje bi bilo dugotrajno, normalno rješenje koje ne bi izazvalo neke sukobe. Kao što je mirni razlaz u BiH i možda nam neko šalje signale iz EU, jer ne vjerujem da se u Evropskoj uniji nešto može desiti slučajno – rekao je Nešić.

On je upitao zašto bi iko u BiH bježao od mirnog razlaza.

– Ako već ne možemo da zajedno živimo, zašto ne bismo bili dobre komšije?- upitao je Nešić.

Naveo je, ne želeći nikoga da uvrijedi, da je jasno da se uvijek veliki igrači kriju iza nekih manje bitnih, kao što je u slučaju “non pejpera” Slovenija.

– Možda je ovo ispipavanje pulsa kod nas u BiH, a možda i nekome ovdje odgovara da se takav dokument pojavi da bi se sakrilo stvarno stanje, kriza sa pandemijom kovida-19, odnosno, kako naša vlast nije spremno dočekala pandemiju, kao što jesu Srbija i ostale zemlje u regionu – kazao je Nešić.

Dodaje da je ostalo nejasno zašto su Komšić i ostali članovi Predsjedništva ćutali 40 dana, koliko se pretpostavlja da si znali za ovaj dokument.

– Zaparala je uši izjava gospodina Džaferovića koji odmah spominje rat. Ko želi rat? Mi u Republici Srpskoj sigurno ne želimo rat. Vjerujem da to ne žele ni u Federaciji BiH i nije mi jasno zašto onda odmah na priču o mirnom razdruživanju  neko želi da odgovori ratom – rekao je Nešić.

Istakao je da upravo ono što članovi Predsjedništva BiH rade, pokazuje da je BiH nemoguća država.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending