Pratite nas

Nekategorisano

Rajko Vasić OŠTRO O DODIKU: Sve oko sebe je rastjerao ili ućutkao, ostavio metuzalemske i bezlične kadrove

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši izvršni sekretar te stranke, Rajko Vasić, tvrdi da je njegov stranački šef Milorad Dodik odgovoran zbog toga što je opozicija pobijedila u trci za gradonačelnike Bijeljine i Banjaluke na proteklim izborima.

Vasić kaže da je Dodik proteklih godina “rastjerao” i “ućutkao” gotovo sve kvalitetne stranačke kadrove, te da je upravo to jedan od razloga zbog čega je SNSD izgubio gradonačelnike u ova dva grada Srpske.

O gubitku gradonačelničke fotelje u najvećem gradu Srpske bi se, kaže Vasić, mogla napisati knjiga.

– O tome bi se mogla napisati cijela analiza koja mora obuhvatiti nekoliko mandata unazad. To, dabome, nikome ne treba, niko neće to da uradi niti bi ko to čitao. Ja sam 2010. godine napisao analizu opštih izbora na nekoliko stotina stranica i predvidio poraz u Srpcu i Gradišci na lokalnim izborima. Samo jedan akter iz vrha stranke je to pročitao- rekao je Vasić u intervjuu za Moju Hercegovinu.

On ističe da razlozi sežu u vrijeme spajanja Stranke nezavisnih socijaldemokrata i socijalista iz razlaza sa Živkom Radišićem.

To krilo je, kaže Vasić, praktično, vrlo brzo preuzelo Banjaluku unutar SNSD.

Vasić tvrdi da to što je Dragoljub Davidović bio gradonačelnik samo je predstavljalo pripremni period.

Radojičić zasmetao cijelom SNSD

– Igor Radojičić ne spada u klasične frakcijaše, funkcijaše, iskorisnike politike. Prvo je zasmetao svojima i oni su prvi bili protiv njega, a onda i cijelom SNSD. Rukovodstvo je bilo ravnodušno, zapustilo je Banjaluku, nije se u njoj pojavljivalo, a i smatralo je da je to neupitno. Radojičić, pak, nije mogao da se bavi i gradonačelničkim poslom i organizacijom koja je u Banjaluci velika, 250 mjesnih odbora, između 15 i 20 hiljada članova – kaže Vasić.

On dodaje da je atrofija te organizacije uticala na poraz.

Sitne stranke, koje su se, kako kaže Vasić, „narojile“, a mnoge predstavljale kao podržavaoci Radojičića, radile su samo za sebe. On ističe da su neke radile i protiv, a neke su instruisane iz Beograda.

Takođe, Vasić kaže da je i dio strukture SNSD radio protiv Radojičića ili je bio ravnodušan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nekoliko mjeseci pred izbore puštena je priča, tipično udbaško-socijalistička, da Radojičića “niko ne voli”. To je perfektno izvedeno, tako da su se i u PDP iznenadili pobjedom. Dabome da ne treba zaboraviti ni pomoć Zapada, koji ovdje takođe ima mnogo svojih aktera, ne toliko kao Udba, ali ima dovoljno – kaže Vasić.

On smatra da pokret “Pravda za Davida“ nije donijela glasove Stanivukoviću niti ih je odnijela Radojičiću, ali je okupila sve one koji su inače protiv vlasti.

Vasić kaže da je odmah nakon opštih izbora razgovarao sa Radojičićem i da su zaključili da onaj ko je dobio 20.000 glasova može dobiti i 40.000.

– Jasno je, bez obzira na sve ovo, da se vlast ne može baviti organizacijom političke stranke. Na toj razdjelnici sam i ja eliminisan – tvrdi Vasić.

On, međutim, smatra da poraz SNSD na lokalnim izborima u Banjaluci i Bijeljini neće uticati na rezultate Opštih izbora sljedeće godine.

Vasić ističe da velika stranka, sa dobrom organizacijom, na opštim izborima prolazi bolje nego na lokalnim, tako da banjalučki i bijeljinski gradonačelnici ne igraju nikakvu ulogu.

– Ulogu isključivo igra sam SNSD i njihova organizacija – smatra Vasić.

Govoreći o koalicionim partnerima SNSD  – US i NPS, odnosno njenim liderima Nenadu Stevandiću i Darku Banjcu koji su ranije bili u SDS, Vasić kaže da treba biti oprezan sa njima.

– Može im se vjerovati, u mjeri u kojoj su otišli iz SDS zbog probosanske politike Bosića, Govedarice i Šarovića. Više od toga ne može. Nikad ne možeš vjerovati onom ko hoće da zavuče ruku u tvoju duvankesu. Treba znati da je i to beogradska veza. Odavno – kaže Vasić.

SNSD se osipa

On se u intervjuu osvrnuo na to da u SNSD nedostaje više prepoznatljivih kadrova, ističući da Milorad Dodik nije u stanju da “nosi” cijelu stranku. Vasić kaže da to niko ne može i da „organizacija SNSD gubi, osipa se, erodira“.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Dodik to nadomješta – Doboj Obrenom i Bijeljinu Mićom, pokoj mu duši. Dodik je sve oko sebe na neki način rastjerao ili ućutkao. Ostavio je neke tradicionalne, metuzalemske i bezlične, od kojih nikad za stranku i nije bilo neke koristi. On nema nikog ko će da stavi glavu u vatru, iskolje se sa nekim za stranku i Republiku Srpsku. Oni, pa ni Dodik, ne shvataju da organizacija radi za njih, da glasovi ne dolaze na njihovu ljepotu ili status prve pratilje – rekao je Vasić.

On tvrdi da Dodik nije dopustio da se formiraju novi generacijski ešaloni SNSD koji će naslijediti sadašnje generacije i njega.

Nije dozvolio, kaže Vasić, ni da se organizacija razvija tehnološki nezavisno od njega i vlasti.

– Zato sada imamo situaciju da opozicija, pošto nema upliva u javnost kod birača i ne može da načini organizaciju, jer se na izdaji i probosanstvu ne može graditi srpska stranka, laje i čeka da Dodik i SNSD načine grešku, kao što je načinjena u Banjaluci. Njima je dovoljno da dobiju predsjednika Republike. Ostali, nevidljivi akteri, među kojima je i Beograd, naći će načina da se formira skupštinska većina i onda je sve gotovo- kaže Vasić.

Vučić ruši vlast Srpske

On tvrdi da Srbija, odnosno aktuelna vlast u Beogradu, utiče na politička zbivanja u Srpskoj. Srbija je, kaže Vasić, uvijek uticala. Ne zbog srpstva, već zbog koristi svoje vlasti.

Vasić kaže da Milošević u ratu nikud nije mrdnuo, ali je došao na Pale da u svoje ubjeđuje Skupštinu i rukovodstvo Srpske. Preko patrijarha je, kaže Vasić, u dogovoru sa Amerikancima, izdejstvovao da u Dejtonu zastupa Republiku Srpsku.

– Ipak, paradoksalno je da je uticaj Srbije bio najmanji za vrijeme Karadžića i kasnije Plavšićeve. Što se tiče Dodika, on je prišao Vučiću iz nekoliko pragmatičnih razloga. Da mu neko drugi ne priđe, da zna šta Vučić misli, barem izdaleka i da uzme neke pare za Srpsku. S druge strane, Vučiću odgovara da malo srbuje sa Srpskom, jer to ne ugrožava njegovu izdaju tamo – tvrdi Vasić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da Vučić sve radi da obori sadašnju politiku Republike Srpske i njene aktere. Vučić je, kako tvrdi Vasić, uvijek za BiH. 

Vasić ističe da Vučić nikad nije pomenuo samostalnost Republike Srpske, niti hoće da kaže da je u Jasenovcu bio genocid.

– Pogledajte koga sve Vučić od ovdašnjih prima na terasi. Pogledajte ko ga hvali. Pogledajte kako je zvao Stanivukovića u Beograd, na otkrivanje spomenika, koji ni po čemu, po bilo kakvom protokolu, ne pripada tu – kaže Vasić.

On tvrdi da Vučić može da utiče na izbore u Srpskoj i odredi njen tok.

– Može da utiče na izbore. Nije to Vučić, to je Služba, tu je Dačić, tu su instalisani ljudi koji su još u socijalizmu radili za Službu. Tu su oni koji su došli iz Hrvatske, mnogi od njih su bili Udbaši. To je ogromna snaga. Ogromna jer se ne vidi. Vučiću je problem u njegovoj izdaji Srbije, dijalogovanju sa Zapadom, bolešću za vlasti, to što Republika Srpska iskače iz onih miljea koje je on poravnao “k’o vo rasadu”. Što duže bude na vlasti, Vučić će da bude opasniji po Republiku Srpsku, ne samo po Dodika i SNSD – ističe Vasić.

(Srpskainfo)

Nekategorisano

MESI UŽIVA U LUKSUZNOM ODMORU! Pogledajte vilu koju je iznajmio (FOTO, VIDEO)

Objavio

u

Argentinska superzvijezda Lionel Mesi uživa na godišnjem odmoru, za novu sezonu u PSG-u odmara se u društvu supruge Antonele u luksuznoj vili koju je unajmio za tu prigodu.

Pozivnicu za dolazak dobio je samo jedan par – riječ je o Cescu Fabregasu i njegovoj supruzi.

Veselo društvo uživa u vili na Balearima čiji najam košta 300.000 sedmično.

Luksuzna kuća za odmor ima “full service“, a za Mesija i njegove goste brine se čak 22 radnika. Vila ima šest spavaćih soba, teretanu i „olimpijski bazen“, a nazivaju je najljepšom vilom u Španiji.

Na raspolaganju imaju i jahtu, ali ona nije uključena u cijenu, nego svaki dan najma moraju doplatiti još 10.000 eura.

Sve što je čovjeku potrebno da se pripremi za napornu nogometnu sezonu.

Nastavite čitati

Nekategorisano

USKORO NOVA OAZA UZ VRBAS Planirana izgradnja plaže u Srpskim Toplicama

Objavio

u

Građani dobijaju još jednu plažu uz Vrbas.

Grad Banjaluka će uskoro započeti sa gradnjom nove plaže u Srpskim Toplicama, tako da će građani dobiti još jednu uređenu oazu za odmor uz Vrbas.

Ovu investiciju, procijenjene vrijednosti oko 450.000 KM, Grad će realizovati sa kompanijom „M:tel“.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za komunalne poslove, uređenje obale Vrbasa na ovoj lokaciji zasniva se na zadržavanju postojećih ambijenata uz dodatne intervencije koje se ogledaju u postavljanju mobilijara i dodatnih (mobilnih) sadržaja. Od novih planiranih sadržaja tu su: kafe bar u vidu mobilnog kontejnera, dok uz rijeku, pristanište za dajake u vidu stepenica, nova obaloutvrda na mjestima gdje je nema, betonske ležaljke, klupe i stolovi za piknik, sto za stoni tenis, tuševi, česma, kante za otpatke, mobilne toalet kabine, kabine za presvlačenje i dr.

-Upravo uređenje i očuvanje rijeke Vrbas je gradska administracija postavila kao jedan od prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti – ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunale poslove Boriša Mandić, dodajući da je prije nekoliko dana stavljeno u upotrebu i prvo dajak pristanište u Banjaluci, izgrađeno na popularnoj plaži „Abacija“.

-Ovo gradsko kupalište kod Zelenog mosta je najveće i posvećuje mu se posebna pažnja. Osim redovnog košenja i održavanja, na Abaciji su prošle godine, nakon nekoliko desetina godina, zamijenjeni tuševi i stavili smo nove pred kraj ljeta koji će ovog ljeta biti iskorišteni u punom kapacitetu. Tamo imamo i sportska i dječija igrališta, te klupe za odmor – kazao je Mandić.

Inače, kako je naveo – sva gradska kupališta se posebno održavaju kao javne zelene površine i kose više puta godišnje u skladu sa raspoloživim budžetom.

-Ukoliko primijetimo da se sugrađani okupljaju u većem brojem na nekim lokacijima i te lokacije pokosimo i uredimo – zaključio je Mandić.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Šta su tačno pričali DODIK I PUTIN: Kremlj objavio stenogram razgovora prvog čovjeka Rusije i srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavio

u

By

Rusija će nastaviti razvijati svoje odnose sa onima koji to žele, a vi ste jedan od tih ljudi.

Poručio je ovo ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku na jučerašnjem sastanku koji je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram tog razgovora u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

– Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi – rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

– Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, takođe, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

– Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga.  Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija – naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

– Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina – naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

– Bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje – naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti UN.

“U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti”

Iskusni diplomata i istoričar Slobodan Šoja ističe da je ruska administracija savršen i ozbiljan organizam, te da stoga nije ni čudo da su objavili kompletan razgovor Dodika i Putina jer su htjeli na taj način da izbjegnu bilo kakve spekulacije o tome šta se pričalo na sastanku.

– Na jučerašnjem kratkom susretu Putina i Dodika u Sankt Peterburgu to se moglo dobro osjetiti. U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti. Sve je kako treba i sve ima svoje razloge. S jedne strane, Rusi su postavili zastavu BiH iza Dodika, što je sasvim prirodno. S druge strane, Rusi su, znajući da Dodik može svašta ispričati šta mu je Putin kazao i šta je on kazao Putinu, željeli potkresati njegovu mitomaniju pa su doslovno, od riječi do riječi, prenijeli šta je ko kazao na tom vjerovatno petominutnom sastanku – ističe Šoja.

On dodaje da je Putinu jedino bilo važno da skrene pažnju da malo nedostaje da nas stavi na listu neprijateljskih zemalja, ali da se to neće dogoditi ukoliko stvari ostanu kao sada.

Da smo pametni kao što nismo, kako kaže Šoja, mogli bismo iskoristiti situaciju i nastaviti žestoko javno prepucavanje jednih koji su za Zapad i drugih koji su za Rusiju.

– Tako bismo i jednoj i drugoj strani mogli objasniti da nemamo kud i da do dogovora ne možemo doći te stoga ne možemo donijeti niti jednu jednoglasnu državnu odluku. Zapad se ne bi mogao ljutiti na BiH kao što će ljutiti na Srbiju, a Rusija bi mogla ostaviti povoljnu cijenu gasa za BiH, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – smatra Šoja.

U zemlji siromašnih, kako ističe on, mudrije je misliti na ljude nego na principe do kojih faktički danas niko ne drži, a najmanje oni koji nas tjeraju na “principijelnost”.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending