Pratite nas

Društvo

Rat na relaciji ministar – direktor policije: Lukač protiv Kostreševića

Objavio

u

Daleko od očiju javnosti i medija, u MUP Republike Srpske već duže vrijeme traje pravi rat na relaciji ministar Dragan Lukač – direktor policije Siniša Kostrešević, u kojem su strane već zauzeli i najviši funkcioneri Republike Srpske.

Da nešto debelo ne štima u policiji Republike Srpske, javnost je imala priliku da se uvjeri i prilikom protesta ugostitelja u Banjaluci pred Palatom predsjednika, gdje je jedna struktura naredila izlazak specijalne policije pred demonstrante, da bi samo desetak minuta kasnije druga struktura naredila povlačenje „specijalaca“, a iza svega se nazire upravo sukob na relaciji ministar – direktor koji tinja već duže vrijeme.


Kostrešević je na mjesto direktora policije uspio doći tek pošto je poništen konkurs za koji nije ispunjavao uslove, pa je raspisan novi konkurs, a sa druge strane Lukač ima i profesionalno i političko iskustvo koje ga čini teškim protivnikom za golobradog Kostreševića.


Aktuelnom ministru Lukaču šef SNSD-a Milorad Dodik zamjera bliskost sa Željkom Cvijanović i plaši ga se zbog uticaja na veterane policije i vojske, a ne treba zaboraviti ni Lukačeve zasluge za dovođenje SNSD-a na vlast. Sa druge strane Kostrešević kao direktor policije radi „na daljinski“ koji u rukama drži Igor Dodik i služi kao alatka u obračunima prvenstveno sa ljudima iz SNSD, ali i sa brojnim privrednicima. Kostreševićev „model djelovanja“ nije mogao proći nezapaženo od strane profesionalaca u MUP-u i tužilaštvu, a Lukaču se i otvoreno zamjerio nakon što je uz saglasnost Dodika mlađeg poništio kadrovska rješenja koja je predložio Lukač. Kostreševića i njemu bliske osobe već oprativno obrađuje OBA i to zbog pripadnosti grupi koja ga povezuje sa Slavišom Kokezom, a vrlo brzo bi se moglo desiti da će morati objasniti kako je napravio kuću, ko mu je poklonio novog pasata, stan u Budvi i skrivene akcije u vlasništvu u firmi „Alfa sekjuriti“.


Nedavno je održan sastanak veterana MUP RS, na kojem je zaključeno da će veterani tražiti sastanak kod Dodika ili mu uputiti pismo o situaciji u MUP-u, ali im to Lukač nije dozvolio nego im je rekao da se strpe. Prema nezvaničnim informacijama, postoji i mogućnost da se Lukač sam povuče sa pozicije ministra ukoliko Kostrešević ne bude smijenjen zbog veza sa Veljkom Bjelivukom i Kokezom, ali isto tako postoji mogućnost i da sa veteranima krene u obračun sa pojedincima oko samog Dodika pa i sa Dodikom lično ukoliko se nastavi sa „čuvanjem leđa“ Kostreševiću.


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović već je isplanirala da će novi mandatar Vlade biti upravo minisar Lukač, a Dodik je Kostreševiću obećao da u novoj Vladi neće biti Lukača i da se strpi do aprila, kada bi trebalo da uslijedi rekonstrukcija Vlade i to ako Dodik uspije zadužiti građane za još milijardu maraka.


Lukaču je sugerisano iz OSA-e, ali i vojne obavještajne službe Srbije da mu je novi direktor policije povezan sa ljudima oko Kokeze i sa jednim od opasnih kriminalaca koji je skoro isporučen BiH. Posebna pažnja skrenuta je na učestale dolaske Dejana Ilića zvanog Tigar u službene prostorije MUP-a, odnosno u kabinet direktora policije i to nakon što su radnici na prijavnici prvo pomislili da je Ilić novi savjetnik Kostreševića, jer dolazi često i pri tom parkira na službeni parking.


Kostrešević je čest gost na porodičnim druženjima kod Dejana Ilića i Siniše Mijatovića u Zvorniku, koji su „na papiru“ vlasnici kompanije Prointer i koji su preko Kokeze svojevremeno pomirili Dodika i Vučića.


Kokeza je bio vlasnik brze pošte AKS Ekspres kurir, a u Srpskoj su tu istu firmu osnovali Dejan Ilić i Siniša Mijatović, da bi nakon nekog vremena tu firmu prodali Aci Stanišiću sa Pala, a upućeni znaju šta se prevozi tom brzom poštom. Pomenuti su negirali sve poslovne konekcije, ali veze su više nego očigledne, a to dobro zna prije svih ministar Lukač, tako da će naredni period biti vrlo zanimljiv što se tiče dešavanja u policiji Republike Srpske.

Banjaluka

GRADU NEDOSTAJE POLA MILIONA KM! Stanivuković “Ne mogu da prihvatim da nema javnog prevoza, toga nije bilo ni u ratu”

Objavio

u

Građani Banjaluke sutra će na posao ići javnim prevozom, nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, obavio višesatne razgovore, sa prevoznicima i pronašao privremeno rješenje za ovaj broblem.

– Nakon višečasovinih razgovora sa prevoznicima, koji su završeni upravo sada, i nakon apsolutno nikakvog odgovora dijela skupštinske većine zato što su na moru, drugi zato što ih to ne interesuje, treći ni okom da trepnu. Bio sam prinuđen, jer je to moja obaveza, da se zatvorim u četiri zida sa prevoznicima, da razgovaramo, razmišljamo i da kalkulaciju oko cijene stavimo na papir – rekao je Stanivuković.

Ističe da je potrebno pola miliona KM da bi se redukovani javni prevoz održao u julu.

– Onih pola miliona KM kojih nema, koji nisu obezbejeđeni i kojih se ne nalaze u budžetu. Pristao sam na to, obavezao sam se iako u ovom momentu gotovo da nemamo način, ali ne mogu da prihvatim da sutra nema javnog prevoza. Onog javnog prevoza kojeg je bili za vrijeme rata – rekao je on.

Ističe da građani ne treba da brinu, jer je Grad pronašao rješenje.

– Dragi građani, penzioneri, studenti, sutra možete na svoje poslove, svoje aktivnosti svoje obaveze da idete javnim prevozom. Ali i dalje rješavanje nije trajno.Potrebni su odbornici, oni koje ste vi birali da podrže rješenje. Grad nema sredstava za dalje, nema ni za ovo a kamoli za dalje mjesec koje dolaze. Ovo je naš grad, razvija se i ide prema naprije, nikada brže niakda više, ali imamo one ljude koji to neće da podrže – naveo je on.

On je pozvao sve samovjesne i zdravorazumen odbornike, koje je narod birao da razmisle kako dalje u mjesecima akoji dolaze.

-Pozivam ih da u julu riješimo ovaj problem. Hvala odbornicima PDP, SDS SP, DEMOSA i Pokreta Banjaluka zove, što huće da podrže rješenje ovog problema, pozivam i ostale da razgovaraju o ovome. Još jednom napominjem, Grad je našao privremeno rješenje, ali dugoročno moramo da razmišljamo – zaključio je on.

Izvor: Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

UDAR NA BUDŽET STUDENATA! Skuplji smještaj u domu, evo koliko će novca morati izdvojiti!

Objavio

u

U jeku poskupljenja koja imamo iz dana u dan, ona nisu zaobišla ni studente u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci, jer je došlo do rasta cijene recepcijskog smještaja.

Tako je po novom cjenovniku cijena trokrevetne sobe u paviljonu jedan i dva viša za pet KM, a u paviljonu četiri za 10 KM, te su se na taj način izjednačile cijene dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Naime, nedavno je objavljen konkurs za recepcijski smještaj studenata tokom ljeta, ali su studenti doživjeli neprijatno iznenađenje kada su vidjeli da su cijene više nego prethodne godine.

Kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz Studentskog centra “Nikola Tesla”, do poskupljenja recepcijskog smještaja je došlo zbog usklađivanja sa tržišnim cijenama.

“U paviljonu četiri je došlo do poskupljenja trokrevetne sobe u iznosu od 10 KM, tu se sada izjednačila cijena dvokrevetne i trokrevetne sobe”, navode iz ovog centra.

Kako su dodali, više cijene smještaja su i u ostalim paviljonima, odnosno u paviljonu jedan i dva, a u paviljonu tri neće biti mogućnosti za recepcijski smještaj jer uskoro kreće renoviranje.

“Što se tiče porasta cijena recepcijskog smještaja u paviljonu jedan i dva, tu je došlo do poskupljenja trokrevetne sobe te se tako izjednačila cijena dvokrevetne i trokrevetne, koja sada iznosi 35 KM, a prethodno je trokrevetna bila 30 KM”, navode iz Studentskog centra.

Prema njihovim riječima, Upravni odbor u kojem se nalaze dva predstavnika studenata nisu imala ništa protiv povećanja cijena smještaja.

“Predstavnici studenata su se složili s ovim simboličnim poskupljenjem”, navode iz Studentskog centra, dodajući da ovo nije veliko poskupljenje i da to korisnici doma u većoj mjeri neće ni osjetiti.

Studenti sa kojima su razgovarali novinari Nezavisnih su veoma nezadovoljni i nije im jasno zašto se sad izjednačila cijena trokrevetne i dvokrevetne sobe.

“Ako su sada cijene iste, onda je bolje biti u dvokrevetnoj sobi nego istu sobu dijeliti sa još dvoje ljudi”, kažu studenti.

Kako su dodali, već su sada zabrinuti šta će se dešavati u oktobru kada krene nova akademska godina te pretpostavljaju da bi i tada moglo doći do poskupljenja.

“Mislimo da bi cijena smještaja od oktobra mogla biti još viša jer kad se renovira paviljon tri onda će i tu doći do novih cijena”, navode studenti.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

SNAŽNO NEVRIJEME SE SRUČILO NA VIŠEGRAD! Ulice prekrivene ledom (VIDEO)

Objavio

u

Nekoliko gradova u BiH danas je pogodilo nevrijeme. Grad je za samo nekoliko minuta zabijelio ulice Višegrada.

Grad je naštetio usjevima.

U snimku koji je objavila Fejsbuk stranica Moj Višegrad vidi se kako su ledene kuglice za nekoliko trenutaka zabijelile grad.

Nastavite čitati

Trending