Pratite nas

Društvo

Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona

Objavio

u

Centralna izborna komisija (CIK) BiH razmatra mogućnosti uvođenja skenera na narednim opštim izborima BiH, na način da za njihovu primjenu nije potrebna izmjena Izbornog zakona, u slučaju da u parlamentu ne bude bilo moguće usvojiti amandmane na ovaj zakon.

Naime, pitanje izmjene izbornog zakonodavstva postalo je osjetljivo političko pitanje ne samo zbog mogućnosti unapređenja izbornog procesa, što očigledno ne odgovara svim političkim subjektima, već i zbog politički osjetljivih odluka, poput načina implementiranja odluke Evropskog suda za ljudska prava Savjeta Evrope u predmetu “Sejdić i Finci”.

Pet članova CIK-a proteklog vikenda u Neumu, u organizaciji Savjeta Evrope, s grupom od tridesetak novinara raspravljalo je o raznim aspektima izbornog procesa, među kojima je i pitanje uvođenja skenera za identifikaciju glasača, ali i skenera za skeniranje glasačkih listića, i to na način da za ove izmjene ne bude potrebna izmjena izbornog zakonodavstva.

Dok se manje-više svi članovi CIK-a slažu da bi bilo moguće uvesti neke skenere, poput skenera za otisak prsta radi lakše i vjerodostojnije identifikacije glasača, neki članovi, poput Suada Arnautovića, idu i korak dalje i smatraju da postoji način da se i skeneri za skeniranje glasačkih listića angažuju na narednim izborima na način da nije nužno potrebna izmjena Izbornog zakona. On je novinarima prisutnim na ovoj edukaciji objasnio da bi skenere bilo moguće primijeniti na dva načina, od kojih jedan način ne bi zahtijevao promjenu Izbornog zakona. Prema njegovom tumačenju, ako bi se skeneri priključivali na mrežu nakon završetka izbornog procesa i kao pomoćno sredstvo, dok bi ostatak izbornog procesa bio identičan sadašnjem, izmjena Izbornog zakona ne bi bila potrebna.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, za “Nezavisne novine” je rekao da su različite vrste skenera zaista jedna od opcija koju CIK razmatra za naredne opšte izbore u oktobru naredne godine. Prema njegovom mišljenju, bilo bi moguće bez izmjena zakona uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a, pod uslovom da Savjet ministara i parlament odobre deset miliona u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati. On je pojasnio da bi ona uključivala nabavke barem po jednog laptopa na svakom biračkom mjestu i rješenja putem interneta kako bi se ti laptopi sigurno priključili na server CIK-a.

“Naši timovi rade na projektnom zadatku za neka od ovih rješenja u slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona”, rekao je on i pojasnio da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska prsta birača u saradnji s Agencijom za identifikacione dokumente BiH, spriječili manipulacije o kojima se puno govorilo u javnosti nakon prošlih lokalnih izbora, poput krađe identiteta.

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje i različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja, te je napomenuo da u saradnji s EU postoje planovi da se bh. zakonodavcima organizuju demonstracije izbora s različitim rješenjima, o kojima bi onda trebalo da se opredijeli država.

“U svakom slučaju, stvar bi bila sigurno čistija ako bi se neke izmjene uključile u izmjene Izbornog zakona”, rekao je Bakalar.

Esad Mavrić, predstavnik Savjeta Evrope i organizator seminara, rekao je da su novinari mogli čuti od predstavnika CIK-a podatke koji će im pomoći da budu kompetentniji i informisaniji o različitim aspektima izbornog procesa.

“Jedna od zanimljivijih tema o kojima su novinari mogli čuti odnosila se na mogućnosti unapređenja izbornog procesa kroz tehnička rješenja”, rekao je Mavrić za “Nezavisne novine”.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending