Pratite nas

Društvo

Rekonstrukcija magistralnog puta Prijedor – Banjaluka u zastoju

Objavio

u

Rekonstrukcija magistralnog puta Prijedor – Banjaluka, započeta proljetos, u zastoju je, a osim toga uopšte nije predviđena promjena asfalta cijele dionice već od Kozarca do Šargovca.

Radovi su zvanično započeti 10. marta ove godine. Vrijednost investicije za rekonstrukciju dionice od 37,5 kilometara je 22 miliona KM, koje izdvajaju “Putevi RS”, zakonski upravljači magistralnog puta.

Vozači se pitaju zašto je nakon završenog dijela puta od Kozarca do Verića zastoj. U “Putevima RS” su nam pismeno odgovorili da je rehabilitacija ovog magistralnog puta podjeljenja u tri etape, a da radove izvodi konzorcij Prijedorputevi/Kozaraputevi”.

– Rok za izvođenje ovih radova je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a radovi se izvode na dionici od 37,5 kilometara – kažu u ovom javnom preduzeću.

Namjera je, kako dodaju, da se radovi izvode u tri etape: Кozarac – Lamovita (8,739 km), Lamovita – Ivanjska (12,609 km) i Ivanjska – Šargovac (16,070 km).

To znači da bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do 10. septembra naredne godine.

Na pitanje zašto je zastoj u rekonstrukciji, v.d. direktora “Putevi RS” Davor Kostrešević za Srpskainfo kaže da se radi u tri etape shodno mogućnostima i u tehničkom i u materijalnom smislu.

– Prilično je kompleksno cijeli ugovor integralno izvesti bez etapa i bez stajanja jer se radi o prilično kapitalnom projektu koji prelazi iznos od 20 miliona KM. To, složićete se, nije mala investicija. Iz tog razloga je podijeljena u etape – objašnjava Kostrešević.

Na pitanje zašto se ne radi rekonstrukcija cijele dionice od Banjaluke do Prijedora, Kostrešević navodi da je projektnom dokumentacijom fokus stavljen na najopterećenije i najamortizovanije dijelove dionica.

– Stanje te putne dionice je na početku bilo okvalifikovano kao lošije od ostalih – dodaje Kostrešević.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Društvo

MANJE UDŽEBNIKA ZA OSNOVCE Novine u narednoj školskoj godini

Objavio

u

Broj udžbenika biće smanjen za đake od prvog do petog razreda za tri udžbenika i jednu radnu svesku, a biće pripremljeni digitalni sadržaji za 26 udžbenika u osnovnom obrazovanju.

Ovo je danas, između ostalog, rekla danas ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić tokom onlajn sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na kojem su sumirani rezultati rada u prethodnoj nastavnoj godini i dogovorene aktivnosti za novu školsku 2022/23. godinu.

– Ministarka Trivić upoznala je predsjednike aktiva direktora sa novim odredbama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, kao i novim povećanjem plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od septembra mjeseca. Podsjetila je da je Vlada izdvojila i ove godine 4,5 miliona КM za nabavku udžbenika za 46.000 osnovaca od prvog do četvrtog razreda, pobjednike republičkih takmičenja, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodice i odlične učenike iz višečlanih porodica – saopšteno je iz Ministarstva.

Trivićeva je upoznala predsednike aktiva direktora da će od septembra muzičke škole u Republici Srpskoj imati mogućnost da se preregistruju u umjetničke škole sa mogućnošću proširenja broja odsjeka.

Кada je riječ o srednjem obrazovanju, analizirana je realizacija plana upisa u srednje škole po regijama i zatražen je veći angažman direktora škola kada je riječ o obezbjeđivanju praktične nastave za učenike kod poslodavaca.

Ministarka je istakla da je povećan interes autora za pisanje udžbenika za srednje obrazovanje, te da su za novu školsku godinu doneseni novi nastavni programi za više zanimanja i struka u srednjem obrazovanju.

– Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola pozdravili su povećanje plata, donošenje novih nastavnih programa za srednje obrazovanje, kao i smanjenje broja udžbenika u osnovnom obrazovanju, te nove zakonske odredbe Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koje pružaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni radnici zaposleni u produženom boravku u osnovnim školama zapošljavaju na neodređeno vrijeme – naveli su u Ministarstvu.

Srpska info

Nastavite čitati

Trending