Pratite nas

Društvo

Reorganizacija Domova zdravlja u RS: Revakcinisani na pregled kod porodičnog ljekara

Objavio

u

Sve bolja epidemiološka situacija te sve manji broj novooboljelih od kovida-19 doveli su do reorganizacije rada u domovima zdravlja u Srpskoj, te sada svi vakcinisani građani sa simptomima respiratornih infekcija treba da se jave porodičnom ljekaru, a ne upućuju se u ARI ambulante, kako je to ranije bio slučaj.

Naime, građani koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, a u skorije vrijeme su ili prebolovali virus korona ili su revakcinisani, sada se mogu naručiti na pregled kod svog porodičnog ljekara, te ne moraju ići na pregled u Ambulantu za akutne respiratorne infekcije (ARI).

Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao je da je period smirivanja epidemiološke situacije doveo do reorganizacije rada u ovoj ustanovi.

“Smanjenje broja osoba koje dolaze sa simptomima akutnih respiratornih infekcija ili infekcija koje nalikuju na kovid infekcije dovelo je do reorganizacije rada te smo smanjili broj ambulanti koje zbrinjavaju pacijente sa tim simptomima. Zbog toga smo se vratili u prethodne kapacitete punog obima rada u ambulantama porodične medicine”, rekao je Šukalo.

Dodao je da to znači da građani u većem broju mogu dolaziti kod doktora porodične medicine.

“U tom kontekstu smo donijeli preporuku da pacijenti koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, a skoro su imali kovid infekciju ili su revakcinisani, uslugu mogu dobiti u ambulantama porodične medicine”, kazao je Šukalo.

U bijeljinskom Domu zdravlja su naveli da od četiri ARI ambulante trenutno radi samo jedna, jer je broj pacijenata koji dolaze s ovakvim tegobama sve manji.

“Bez obzira da li su građani vakcinisani, revakcinisani, telefonom komuniciraju sa timom porodične medicine. Na osnovu procjene njihovog porodičnog ljekara dolaze ili u ambulantu porodične medicine ili u ARI ambulantu”, rekla je za “Nezavisne novine” Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina. Dodala je da je u ljetnom periodu i prije pandemije virusa korona bio manji broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

S druge strane, iako epidemija virusa korona jenjava, u UKC RS, ali i u Zavodu za javno zdravstvo KS, istakli su da očekuju novi talas zaraze te da je potrebno da se na vrijeme spremimo za njega. Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, izrazio je zadovoljstvo što jenjava pandemija virusa korona u Srpskoj te naglasio da ta zdravstvena ustanova prati situaciju u svijetu s obzirom na to da se u oktobru očekuje novi talas.

“Nadamo se da do njega neće doći, ali spremamo se kao da će biti gori od prethodnih”, rekao je Ðajić. Anisa Bajramović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, juče je poručila da ukoliko dođe do novog, četvrtog talasa virusa korona u BiH, on bi mogao stići već sredinom avgusta.

Delta soj potvrđen kod dva građanina BiH

Dva slučaja zaraze delta sojem virusa korona otkrivena su kod građana BiH, potvrdio je Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

“Mogu samo otkriti da su slučajevi otkriveni u zapadnoj Hercegovini. Zavod za javno zdravstvo FBiH će saopćiti detalje vjerovatno tokom sutrašnjeg dana”, naveo je Goletić. Podsjećamo da su prvi slučajevi delta soja u BiH potvrđeni prije nekoliko dana, a radilo se o dva strana državljanina koji su boravili u Međugorju.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending