Pratite nas

Nekategorisano

Republičke manifestacije i prijemi najviših zvaničnika organizovani mimo zakona

Objavio

u

Jedna od najmlađih institucija u Srpskoj, Republički protokol koji obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za najviše zvaničnike Republike Srpske, odlučio je da radi nezakonito i prilikom organizacije manifestacija i prijema, te popravke vozila, nije raspisivao tendere, a krili su i osnovne elemente sklopljenih ugovora.

Protokol obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za potrebe Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Nedeljka Čubrilovića i Radovana Viškovića.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da Republički protokol nije prilikom nabavke usluga organizacije manifestacija i prijema, kao ni za usluge održavanja i servisiranja vozila u prošloj godini, objavljivao obavještenja o nabavci.

Utvrđeno je i da Agenciji za javne nabavke BiH nisu dostavljeni izvještaji o provedenim nabavkama, niti su objavljeni osnovni elementi ugovora na sajtu Republičkog protokola.

Sve navedeno, istakli su revizori, nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Takođe, istaknuto je, nabavka usluga hotelskog smještaja nije provedena u skladu sa pravilnicima i zakonom.

“Ugovorni organ nije na svojoj veb-stranici objavio poziv za dostavljanje ponuda, definisao procijenjenu vrijednost nabavke, niti izvršio objavljivanja obavještenja o dodjeli ugovora”, navedeno je u izvještaju revizora.

Dodali su da Protokol nije donio ni interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma, što, takođe, nije u skladu sa Zakonom.

Prema izvještaju revizora, Planom javnih nabavki Protokola za 2020. godinu predviđene su nabavke ukupne vrijednosti 555.000 KM, a provedeno je 12 postupaka vrijednosti 540.766 maraka.

“Revizijskim ispitivanjima obuhvaćeno je šest javnih nabavki u vrijednosti od 476.275 KM, i to otvorenim postupkom 64.737 KM, direktnim sporazumom 11.538 KM i procedurama za usluge iz Aneksa II dio B 400.000 KM“, navedeli su revizori.

Protokol je lani, pored direktora, zapošljavao 13 radnika koji su na mobilne telefone potrošili 13.206 КМ. Zapošljavali su i po ugovoru od djelu, iako za poslove gdje su angažovana lica po ugovoru o djelu imaju sistematizovana radna mjesta, što je. takođe. mimo zakonskih propisa.

Na raspolaganju su tokom prošle godine imali čak 1.253.000 KM.

Iako revizori navode da Republički protokol po više stavki nije postupao po Zakonu o javnim nabavkama, ipak su odlučili da im daju pozitivno mišljenje, kako za finansijske izvještaje, tako i za usklađenost.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, najviše novca za reprezentaciju u Republici Srpskoj, prema drugom rebalansu Budžeta Republike Srpske, usvojenom krajem novembra prošle godine, imao je upravo Republički protokol. Njihov budžet za jelo i piće iznosio je lani 260.000 maraka.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

Grad opustošio dijelove Hrvatske, uništeni vinogradi

Objavio

u

Grad veličine lešnika pogodio je juče popodne područje Konjščine i okoline u Hrvatskom Zagorju.

Jedan od farmera rekao je da je prvo pala kiša koja je prestala nakon 15 minuta, a onda je počeo jak grad. Šteta je ogromna.

“Padalo je dvadesetak minuta. Ne mogu da opišem šta se desilo. Totalno nam je sve uništilo. Od kukuruza nije ostalo ništa. Šljive su sve na zemlji. Mi imao mrežu iznad vinograda i opet je dosta toga uništeno, ali je nešto ostalo očuvano. Međutim, oni koji nemaju mrežu njihovi vinogradi su potpuno uništeni”, rekao je Mladen Hađina iz Sušobrega kod Konjščine za portal Zagorje.com.Za delove Hrvatske danas je izdato žuto upozorenje zbog opasnosti od grmljavine, a predsednik Hrvatskog raketnog saveza Josip Salatko objavio je da su zemaljski generatori uključeni u 13 sati.

Oluja koja je pogodila područje Požeško-slavonske županije nanela je veliku štetu, a vlada je već odobrila 20 miliona kuna za ublažavanje štete u poljoprivredi, istaknuto je danas na radnom sastanku ministra poljoprivrede Marije Vučković sa županijskim čelnicima, gradovi i opštine i poljoprivrednici iz pogođenog područja.

(Kurir)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ambasada SAD: Inckov doprinos pomirenju u BiH

Objavio

u

Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju, saopštila je danas Američka ambasada u BiH reagujući na potez Valentina Incka koji je nametnuo dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodaju da su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

“Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom. Moramo  naglasiti  da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica”, dodaje se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Podvlače da je jednako tako važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda.

“Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju”, ističu iz ambasade i dodaju:

“Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj”.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Stanivuković pitao Dodika: koga tačno ministar policije treba da udari da bi bio smijenjen?

Objavio

u

Pitam srpskog člana Predsjedništa BiH Milorada Dodika, koji je rekao da Dragam Lukač ne bi ostao ministar da ga je udario, kako može ostati ministar kada udari narodnog poslanika?


Napisao je gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković, nakon što je Dodik komentarisao navodne tvrdnje o tuči njega i Ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.


-Priča o tuči je izmišljotina, koja nije vrijedna komentara. Zar neko misli da bi Lukač ostao ministar da se to desilo – rekao je Dodik danas novinarima.


S obzirom na to da je ministar Lukač u decembru 2019. godine u sali Narodne skupštine Republike Srpske udario Stanivukovića dok je tada bio poslanik, Dtanivuković ga je danas upitao:

– Pitam u ime svih građana, koga tačno ministar policije treba da udari da bi bio smijenjen? – poručio je Stanivuković.

Nastavite čitati

Trending