Pratite nas

Hronika

Roditelji stradalih mladića 9 godina čekaju pravdu, tužilac u penziji

Objavio

u

Navršeno je devet punih godina otkako su u banjalučkom naselju Zalužani, u padu aviona, poginuli Nikola Stević (19), Nemanja Goronja (32), Alen Crnalić (24), Stefan Karanović (23) i Srđan Kosić (18), a istraga o ovoj stravičnoj nesreći još nema epilog.

Štaviše, pod velikim znakom pitanja je kad će ovaj slučaj biti okončan u Tužilaštvu BiH, s obzirom na to da je tužilac, koji je na tom predmetu radio godinama, otišao u penziju, a što je “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz više izvora.

Naime, potvrdio je to naš sagovornik blizak Tužilaštvu BiH, ali i Omer Kulić, doktor nauka iz oblasti avijacije, koji je bio uključen u istragu ove avionske nesreće, a koja je u crno zavila pet porodica.

Kulić u izjavi za “Nezavisne” potvrđuje da je postupajući tužilac, koji je slučaj vodio, kako kaže, šest ili sedam godina, otišao u penziju te da je predmet dodijeljen nekom drugom, ali ne zna kome.

“Ja sam dva-tri puta pisao Tužilaštvu. Tužilac koji je taj predmet držao ništa nije uradio. Davno je morala biti okončana istraga. Imate tu dovoljno i dokaza i svjedoka”, naglasio je Kulić.

“Nezavisne novine” već mjesecima od Tužilaštva BiH pokušavaju dobiti odgovore na pitanja da li su okončali istragu o ovoj avionskoj nesreći, te, ako nisu, šta je dosad utvrđeno. Kako ranije, tako i juče, poslali smo im pitanja, ali odgovore do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo dobili.

Živko Stević, otac Nikole Stevića, ogorčen je jer ni on ne dobija nikakve informacije o dosadašnjem toku istrage. Prema njegovim riječima, u ovom slučaju radi se o zataškavanju, odnosno, istina se krije.

“Mi apsolutno ništa ne znamo, kao da se to nije ni desilo. Ne znam šta ti ljudi rade, gdje to drže, ko to krije. To je zataškavanje, sto odsto. Mi ne možemo ni do čega doći, nemamo nijedan papir, osim izvještaja o smrti”, rekao je Živko Stević u izjavi za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, 20. maja 2012. godine, pet uzornih momaka nastradalo je kada se u Zalužanima srušila i zapalila letjelica u kojoj su bili, i to neposredno nakon polijetanja.

Pad i tragičnu smrt sinova, uz zastrašujući vrisak, posmatrali su roditelji, a zatim su svojim vozilima bezuspješno pokušali da guraju olupinu aviona kako bi izvukli svoje najmilije. Očevi i majke ni devet godina kasnije ne znaju ko im je nanio najveću životnu bol.

Uzroci pada letjelice, koja je u crno zavila grad na Vrbasu, još su pod velom tajne. Istražioci su ranije davali šture, a danas ne daju nikakve informacije. Godine prolaze, a bol ostaje. Brojna pitanja su bez odgovora.

(Nezavisne)

Hronika

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Objavio

u

Banjalučki Okružni sud je inspektorki Jeleni Florjan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florjan, inspektorka osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS). Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, advokat Jelene Florjan, ranije je za “BIRN BiH” potvrdio da će njegova klijentkinja tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

“U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi”, navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u toku i počelo je ispočetka.

Nezavisne

Nastavite čitati

Hronika

Povrijeđen motociklista u saobraćajki na Petrićevcu (VIDEO)

Objavio

u

U večernjim časova u banjalučkom naselju Petrićevac u Njegoševoj ulici, neposredno ispred lokala ,,Impuls” dogodila se saobraćajna nesreća.

Prilikom sudara motocikla i putničkog automobila povrijeđena je jedna osoba koja je prebačena u službu hitne medicinske pomoći, prenosi portal Insajder.in.

Insajder.in

Nastavite čitati

Hronika

Teška saobraćajna nesreća kod Prnjavora: Žena poginula, sin joj povrijeđen

Objavio

u

Sava K. iz Drvara poginula je u saobraćajnoj nesreći na području Prnjavora, kada je škoda felicija, u kojoj je bila suvozač, sletio sa puta, potvrdili su izvori “Nezavisnih”.

Naši sagovornici dodaju da je za volanom automobila bio njen sin M.K, a koji je lakše povrijeđen.

Policajci iz Prnjavora izvršili su uviđaj te nesreće, koja se dogodila juče u 13 časova na regionalnom putu Prnjavor – Srbac u mjestu Velika Ilova. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending