Pratite nas

Nekategorisano

Samo da medicinska sestra ne bude kriva za propale vakcine

Objavio

u

Opšte uznemirenje šire javnosti izazvala je vijest o upropaštenih više od 1000 doza Sputnik V vakcine. Samo da na kraju za sve ne bude okrivljena neka medicinska sestra – kazao je danas dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Bahatost, nestručnost i neznanje su osnovne karakteristike većine danas poželjnih rukovodilaca, uz čast izuzetcima. Da im ponude oni bi upravljali ‘nuklearnom centralom’, konstatujući da će naučiti u hodu. Kad je malo znanje, još je manji uvid u vlastito neznanje, a sa neznanjem raste hrabrost da se bilo čega prihvate. Međutim, koliko su oni krivi ima i naše krivice, što im dozvolimo da unište sve čega se dohvate“, pojasnio je Stanić.

On je kazao da je potpuno jasno da je Institut za javno zdravstvo blagovremeno dostavio adekvatan rashladni uređaj, jer se adenovirusna vakcina Sputnik V mora čuvati na temperaturi nižoj od -18 stepeni i može biti do dva puta izvan tog rezima. 

„Ti frižideri imaju alarmni sistem, koji alarmira kad temperatura izađe iz zadanih okvira, a osim toga obezbijeđen je i UPS (Uninterruptible Power Supply) koji omogućava rad i kod nestanka električne energije. Osim toga, Institut za javno zdravstvo je proveo opsežnu obuku za primjenu i poštovanje hladnog lanca“, istakao je Stanić. 

Predsjednik Odbora za zdrvstvo SDS je naglasio da rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor treba istražnim organima i Ministru da odgovori na nekoliko pitanja.

„- Zbog čega vakcine nisu smještene u dobijeni frizider? 

– Zašto nisu integrisani novi frizider – UPS – agregat?

– Da li je i ko nesretnog 13.04.  raspakivao  u “podrumu” novi frizider i prenosili ga u prostoriju br 8?

– Da li je to raspakivanje i prenošenje bilo prije ili poslije incidenta?

– Ko je izdao naređenje da se raspakivanje i prenosenje obavi 13.04.?

– Da li je došlo do nestanka struje u hitnoj pomoći i ako jeste, kako nije uslijedila blagovremena  reakcija?

– Nadležno Ministarstvo treba da utvrdi koliko je skorašnja promjena rukovodstva (direktora, glavne sestre…) mogla doprinijeti neželjenom događaju?

– Kako se u sertifikovanoj i akreditovanoj ustanovi mogla desiti ovakva havarija, kad za sve pa i za hladni lanac, skladištenje, čuvanje i izdavanje vakcina postoje jasne pisane procedure?“ – upitao je Stanić.

On je kazao da je pitanja mnogo, a nama su potrebni hitni odgovori i tačno utvrđena odgovornost i to hijerarhijski od  “glave” pa prema nižim nivoima!

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending