Pratite nas

Nekategorisano

Skaču cijene jaja i piletine u BiH

Objavio

u

Cijena piletine i jaja u BiH u narednom periodu će porasti jer je, kako kažu peradari, na svjetskom tržištu došlo do rekordno visoke cijene hrane za živinu pa samim tim da bi opstali na tržištu moraju podići cijenu svojih proizvoda.https://bcaf73d91e8157f78d713b47d01f90a7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kazao je za “Nezavisne” da se živinari suočavaju s ozbiljnim izazovom i problemom jer su na svjetskim berzama enormno porasle cijene kukuruza i sojine sačme. Kako kaže, bilježe se rekordno visoke cijene u zadnjih 20 godina.

“Sve to nam je jako poskupjelo proizvodnju, pokvarilo naše proizvodne kalkulacije i sigurno je da će doći do poskupljenja naših proizvoda”, rekao je Miličić, ističući da ne mogu godinu dana raditi i proizvoditi minus.

“Ne može se meso prodavati 30 odsto ispod cijene koštanja”, kaže on.

I Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije “Madi” iz Tešnja, kazao je da je cijena hrane za živinu skočila 35 odsto, te potvrdio da muku muče sa višim cijenama. Ali, kako ističe, najveći problem je što ne znaju kada će se ta poskupljenja zaustaviti.

“Imamo ogromne troškove i dažbine i sasvim je logično da će morati da dođe do poskupljenja piletine i jaja”, kazao je Jabandžić. Kako dodaje, niko sebi ne može dozvoliti da radi u minusu, a posebno firme koje imaju veliki broj zaposlenih.

Prema njegovim riječima, može se očekivati da će i na evropskom tržištu doći do skoka cijene ovih proizvoda.

Predrag Miličić dodaje i da od nadležnih postoji obećanje da neće doći do zabrane izvoza pilećeg mesa i jaja za preradu u Evropsku uniju, o čemu se u posljednje vrijeme spekuliše.

Kako podsjeća, Kancelarija za veterinarstvo BiH identifikovala je Veterinarski fakultet u Sarajevu, Veterinarski institut Republike Srpske i Veterinarski institut u Bihaću kao institucije certifikovane za sprovođenje neophodnih testiranja, ali nije dogovorio uslove pod kojima bi se takvo testiranje sprovodilo, i tu je došlo do zastoja.

“Ako do testiranja ne dođe i izvještaj o tome ne bude dostavljen do 31. marta, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući ‘Agreks’, ‘Brovis’, ‘Madi’, ‘Ovako’ i ‘Perutninu Ptuj’, više neće moći izvoziti u EU”, kaže Miličić.

Dodaje da su na nedavnom sastanku sa Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dobili čvrsto obećanje da izvoz neće biti upitan.

“Oni su u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo i Vladom RS našli formulu, odnosno rješenje za otklanjanje nejasnoća koje su se pojavile”, prenio je Miličić, koji podvlači koliko bi zabrana izvoza bila loša za bh. proizvođače koji su se za izlazak na tako zahtjevno tržište pripremali po 10-15 godina.

“Konačno smo dobili mali prostor da se predstavimo na aktivnom tržištu s oštrom konkurencijom, tako da bi to bio ozbiljan minus za cijelu zemlju”, kazao je Miličić.

Maid Jabandžić dodaje da je u prethodnoj godini preduzeće na čijem je čelu zabilježilo porast izvoza u Hrvatsku, kao i ostale zemlje regiona.

“Što se tiče informacija da će doći do zabrane izvoza, došlo je do problema ko će finansirati to testiranje, ali sasvim je logično da privredni subjekti koji plaćajući dažbine i poreze i pune budžet samim tim budu oslobođeni toga”, smatra Jabandžić.

Podsjetimo, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Ričard Maš, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, tokom razgovora u četvrtak konstatovali su da ni Delegacija EU u BiH niti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne raspolažu zvaničnim aktima i informacijama o tome da će BiH biti obustavljen izvoz pilećeg mesa i jaja za preradu u EU.

“Naš primarni cilj je da omogućimo spoljnotrgovinski promet proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je tržište EU od ključne važnosti”, istakao je Košarac.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Susret sa patrijarhom Porfirijem: Stanivuković prisustvovao molitvi u Jasenovcu

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je molitvi u manastiru Jasenovac, koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Nakon što je zajedno sa sveštenstvom i zvanicama dočekao patrijarha Porfirija koji je danas u posjeti Eparhiji pakračko-slavonskoj, gradonačelnik je prisustvovao i službi diksologije, molitve u pravoslavnoj liturgiji kojom se iskazuju moć i volja Božija.

Ovo je ujedno i prva posjeta patrijarha ovoj eparhiji, od kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Planiraju novi park u Banjaluci: Zelena oaza će imati sportski teren, jezero i kupalište

Objavio

u

Banjaluka bi u naredne četiri godine trebala da dobije novi park, koji će biti daleko veći i od trenutno najvećeg parka – “Mladen Stojanović”.

Realizaciju ovog projekta najavila je nova administracija. Ova zelena oaza bi trebala da se nalazi na potezu od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu i da izlazi na tu rijeku.

– U pitanju je višegodišnji projekat koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi Banjaluka imala. Uskoro ćemo prezentovati građanima kako će to izgledati – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je cilj ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Studije

Na tom području je prethodna administracija započela izgradnju sportskog terena, a Stanivuković poručuje da će taj projekat biti nastavljen.

– Park podrazumijeva sportske sadržaje. Idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Mi sada gledamo da taj sportski teren uklopimo u ideju parka – najavio je on.

Naveo je da na tom području trebaju biti i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

Da Banjaluci nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji „Banjaluka grad zelenila“, koja je urađena kao jedna od aktivnosti vezanih za izradu novog Urbanističkog plana Banjaluke, konstatovano je da je primjetna konstantna redukcija parkova, od nastanka prvih ovakvih zelenih površina do danas.

Bolna tačka

U studiji je precizirano da je u gradu jedna od rijetkih parkovskih površina u strogom smislu te riječi park “Mladen Stojanović”, koji je dobio najviše ocjene. S druge strane, za park “Petar Kočić” je navedeno da je taj prostor doživio veliki broj transformacija, zbog kojih je izgubio karakter parka, te da je danas dio gradskog centralnog skvera.

– Jedini park koji je osnovan nakon zemljotresa je park Kupusište, sa stablima koji tek prelaze donji prag funkcionalnosti – navedeno je u ovoj studiji.

Naglasili su da su parkovi skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada, te da je prvi i osnovni problem – nedostatak parkova.

PONIŠTEN TENDER ZA FUDBALSKI TEREN

U prvu fazu izgradnje fudbalskog terena sa vještačkom travom, iza tržnog centra Delta planet, uloženo je 200.000 KM. Radovi su okončani u toku prošle godine i podrazumijevali su građevinske i hidro zahvate odnosno završetak oborinske i fekalne kanalizacije i vodovoda.

Za drugu fazu je u septembru prošle godine objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je iznosila oko 750.000 KM. Taj tender je nedavno poništen.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Počinje uklanjanje građevinskog otpada sa lokacije bivšeg kina „Kozara“

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U cilju uređenja prostora i uklanjanja građevinskog otpada iz centra grada, od 1. marta počeće odvoženje porušenih dijelova bivšeg kina „Kozara“.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, sama lokacija je uslovila privremeno rješenje za kretanje teških teretnih vozila te je odlučeno da ulaz odnosno izlaz bude sa Aleje Svetog Save, zbog čega će se morati uraditi i privremene građevinske aktivnosti.

-Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje – ističu u Odjeljenju.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

Rješenje za izvođenje ovih radova će se dati u dvije faze. Prva faza će trajati sedam dana, u okviru koje će biti odveženo oko 70-80 tura, a nakon toga će se izvršiti procjena o dužini trajanja druge faze koja ne bi trebala biti duža od 5-6 dana, tako da se očekuje da cjelokupan posao, ukoliko ne dođe do pograšanja vremenskih uslova, bude završen za 10-15 dana.

Nastavite čitati

Trending