Pratite nas

Nekategorisano

Skaču cijene: Poskupljenje mesa i hljeba u Srpskoj

Objavio

u

Enormno poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, zadaje udarce domaćim proizvođačima, koji su prinuđeni da u narednom periodu dižu cijene svojih proizvoda, prvenstveno mesa i hljeba.

Da su meso i pekarski proizvodi prvi na udaru upozorila je i Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO), iz koje navode da su cijene osnovnih namirnica širom svijeta proteklih mjeseci znatno porasle i u prosjeku su za trećinu više nego prošle godine.

Naveli su da je cijena kukuruza skočila za 60 odsto u odnosu na prosječnu cijenu u prošloj godini, dok su ostale žitarice poskupjele za oko 26 odsto. Prema njihovoj računici, tona pšenice u maju prošle godine na berzi sirovina u Frankfurtu koštala je 185 evra, sada košta 251 evro.

– Razlozi za drastičan skok cijena osnovnih namirnica su, osim loše žetve, više cijene sirove nafte i troškovi transporta – naveli su iz FAO i dodali da je primijećen i veliki rast cijene šećera, koji je poskupio za čak 60 odsto. Iz ove organizacije pojašnjavaju da će se skok cijena sirovina osjetiti tokom svakodnevne kupovine, jer će proizvođači keksa, hljeba i čipsa zbog skupih sirovina povećati cijene, dok će meso poskupjeti, jer su kukuruz i soja osnovne sirovine za ishranu životinja.

Da je poskupljenje neminovno potvrđuju i domaći proizvođači, kojima je rast cijena žitarica, kako kažu, stavio novu omču oko vrata.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da su uljarice i žitarice enormno poskupjele.

– Cijene mesa su takve da mi uz ovo poskupljenje hrane za stoku nemamo baš nikakve računice. Potonuli smo skoro do dna i ne znam kako ćemo se iščupati iz ove krize. Sigurno da ćemo morati poskupiti svoje proizvode, a pitanje je onda kakva će biti potražnja i da li ćemo uspjeti doći do bilo kakve zarade – rekao je Mitrović.

Poskupljenje žitarica zadaje probleme i mljekarima u Srpskoj.

– Otkupna cijena mlijeka i kukuruza je izjednačena. Višak mlijeka iz zapadne Evrope stiže na naše tržište i to nam takođe zadaje probleme – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas” da je evidentno da cijene osnovnih prehrambenih namirnica rastu, od brašna, ulja do šećera.

– Sve žitarice su poskupjele, tako da se može očekivati poskupljenje i pekarskih proizvoda. Cijene brašna su već skočile za oko deset odsto, tako da smo i mi za nekoliko procenata poskupili neke proizvode, ali će sigurno doći do novog skoka cijena. Nema nestašice, ali mi svakodnevno zbrajamo štetu – rekao je Trivić, koji je i vlasnik kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja”.

Jednokratna pomoć

Vladimir Usorac je rekao da su se mljekari do sada nekako snalazili, ali da im je “voda došla do grla” i da više sami ne mogu.

– Zatražili smo jednokratnu pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer ne možemo dalje sami – rekao je Usorac.

(Glas Srpske)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending