Pratite nas

Nekategorisano

Skandalozan postupak Mladih socijaldemokrata

Objavio

u

– Jučerašnja organizacija događaja za djecu od strane MSD, koji predstavljaju omladinski pogon SNSD, skandalozan je i nedopustiv. Koristiti djecu za ličnu i partijsku promociju je neprihvatljivo, a ako je ovo bio jedan od pokušaja da se “priđe narodu”, onda bih to okarakterisao kao veoma loš pokušaj – smatra Kuzmanović.

Najnoviji slučaj iz Dragočaja, naselja na periferiji Banjaluke, gdje su Mladi socijaldemokrati (MSD) organizovali događaj za djecu u dvorištu tamošnje osnovne škole, pokrenuo je raspravu na društvenim mrežama o tome da li je u ovom slučaju riječ o zloupotrebi mališana i ko je odgovoran za to političke partije ili roditelji.

Nije ovo prvi slučaj u kojem neka politička stranka organizuje neki događaj za mališane. U tome ne bi bilo ništa sporno da se na tom događaju ne promoviše vlastita stranka, bilo ona iz vlasti ili opozicije.

Borba za nove članove

Od dijeljenja paketića, preko kreativnih radionica, pa do organizovanja zabava za mališane, sve uz logo političkih stranaka, slika je koju je javnost često imala priliku da vidi u gradovima i opštinama širom Republike Srpske.

Vrijeme praznika ili izbornih kampanja je posebno idealno vrijeme da političke partije pod maskom podjele poklona preko djece uberu koji politički poen, razgovaraju s roditeljima i pokupe simpatije možda budućih članova.

Nije rijetkost ni da narodne poslanike, odbornike, šefove stranaka ili (grado)načelnike viđamo u neformalnom druženju s djecom, a te fotografije se potom plasiraju na društvenim mrežama tih političara.

Mediji

Isto tako, često možemo vidjeti stranačke funkcionere koji posjećuju domove, vrtiće, bolnice i djeci dijele poklone, a potom sve to plasiraju u medije i na društvene mreže.

I dok bi tako nešto u zapadnjim zemljama bilo kažnjivo, kod nas zloupotreba djece, kao i mnoge druge stvari, postaje gotovo prihvatljivo u društvu.

Iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske ranije su već upozoravali da djeci nije mjesto na stranačkim stranicama, društvenim mrežama, fotografijama s političarima, bilbordima, tribinama ili posterima, niti da događaji koji se organizuju za mališane trebaju nositi obilježja stranaka. Njihovi apeli, međutim, do sada nisu urodili plodom.

Nije zabranjeno da stranke organizuju djeci svojih članova proslavu, radionicu ili dodjelu paketića, ali onda treba jasno staviti do znanja o čemu je riječ.

Ne biraju sredstva

Politički analitičar Darko Kuzmanović kaže da godinu i po dana prije opštih izbora 2022, koji će za sve na neki način predstavljati situaciju “biti ili ne biti”, možemo reći da je izborna kampanja uveliko počela.

Sredstva se, kaže on, već sada ne biraju i možemo samo zamisliti kako će samo izgledati naredno političko ljeto.

Međutim, u svemu tome djeca su, kako kaže Kuzmanović, populacija koja bi trebala i morala biti pošteđena i ostati izvan naše sumorne političke svakodnevice – gledano s aspekta ljudskih prava i samog zakona, ali i iz moralnih razloga.

Prema njegovim riječima, djeca treba da žive djetinjstvo, a ne da različite političke partije i pojedinci u cilju sticanja direktne političke koristi preko njihovih leđa ostvaruju svoje političke i druge ciljeve.

– Jučerašnja organizacija događaja za djecu od strane MSD, koji predstavljaju omladinski pogon SNSD, skandalozan je i nedopustiv. Koristiti djecu za ličnu i partijsku promociju je neprihvatljivo, a ako je ovo bio jedan od pokušaja da se “priđe narodu”, onda bih to okarakterisao kao veoma loš pokušaj – smatra Kuzmanović.

Indoktrinacija

On kaže da postoji mnogo drugih načina za pridobijanje glasova, a ne da se to čini preko djece, koja uopšte nisu i ne mogu biti svjesna da su predmet politika, koje uopšte ne biraju sredstva da dođu do cilja, tj. glasova.

Kuzmanović ističe da ovo nije prvi put da se djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, jer su i ranije to činile neke opozicione partije.

U sociološkom smislu, kaže Kuzmanović, radi se o klasičnoj indoktrinaciji dječije svijesti i kreiranja kulta partije i ličnosti od najmlađih dana, a političke partije u ovakvim situacijama imaju svoju računicu i vrlo dobro znaju šta rade.

Kuzmanović ističe da u toj priči niko nije čist ali djeca moraju da budu na prvom mjestu i da žive djetinjstvo. Dodaje da to dovodi do zaključka da organizacija dječijih događaja pod okriljem političkih partija ne bi smjela da se odvija.

– Međutim, velika je razlika kada jedna politička ličnost posjeti školu ili se druži s djecom u svojstvu funkcije koju obavlja od druženja iza kojeg stoji politička partija. Tu treba napraviti jasnu razliku, iako je ta granica veoma tanka i zavisi od samog vremenskog intervala, kao i od toga, da li političar ostvaruje kontakt s djecom kao dio institucionalnog aparata ili predstavnik političke partije kojoj pripada – smatra Kuzmanović.

Nekažnjena praksa

Ističe da je opštepoznata činjenica da je politička zloupotreba djece oštro zabranjena svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, pa se u svemu tome postavlja logično pitanje gdje su i zašto ne reaguju  sve te nevladine organizacije u BiH, koje se očigledno samo deklarativno bore za zaštitu prava djece.

Kuzmanović je mišljenja da političke partije i pojedinci koji svoju direktnu političku promociju vrše preko leđa najmlađih i najosjetljivijih treba da budu i novčano i u svakom drugom smislu  kažnjeni.

– Međutim, u državi u kojoj jedan političar koji dijeli djeci novac u jeku predizborne kampanje ostaje nekažnjen, mi se nemamo čemu nadati. Ombudsman za djecu ne reaguje, UNICEF, institucije – sve je praktički zakazalo i najstravičnije u cijeloj priči je činjenica da zloupotreba najmlađih u političke svrhe postaje sasvim normalna i  prirodna – napominje Kuzmanović.

Navodi da, takođe, ne treba zaboraviti da je u svemu tome i odgovornost roditelja ogromna.

Kazne

U razvijenijim zemljama, kako ističe Kuzmanović, ovim pitanjem  bi se pozabavili svi, a socijale službe bi sigurno u rekordnom roku zakucale na vrata roditelja koji bi svoju djecu izlagali ovakvoj vrsti politikantstva.

Kuzmanović poručuje da bi roditelji morali da znaju da djeca ne smiju da budu predmet političkih potkusurivanja i nečijeg političkog marketinga, pa bi stoga i oni sami morali da budu prvo upozoreni, a onda i drakonski kažnjeni.

– Takođe, bilo bi dobro kada bi se za same roditelje mogle organizovati edukacije gdje bi oni bili upozoreni koliku štetu nanose vlastitoj djeci vodeći ih na predizborne skupove i vršeći, svjesno ili ne, pritisak na njih u pogledu političke orijentacije. Međutim, postavlja se pitanje da li uopšte postoji interes institucija za tako nešto – navodi Kuzmanović.

On naglašava da su pojedini modeli ponašanja poput bahatosti, nevaspitanja, osionosti, vulgarnosti (…), zahvaljujući nekoliko pojedinaca na našoj političkoj sceni, postali normalan, pa čak i poželjan model ponašanja.

– Politička zloupotreba djece je još opasnija i ona se, za dobrobit cijelog društva, svim raspoloživim sredstvima mora zaustaviti. Što prije – zaključuje Kuzmanović.

(Srpskainfo)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending