Pratite nas

Nekategorisano

Škrbićev zet jači od firmi “Lanaco” i “Prointer”

Objavio

u

Najveće IT kompanije u Republici Srpskoj u prošloj godini su povećale prihode, broj zaposlenih i dobit, koja je kada se gleda sedam najvećih utrostručena i ukupno iznosi 42,6 miliona KM.

Prošlu godinu je definitivno obilježio Stefan Krneta zet Ranka Škrbića, bivšeg ambasadora i SNSD-ovog ministra sa svojom kompanijom “Dwelt”, poznatoj i po unosnim poslovima sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Naime, on je sa svojih 19 radnika imao veću dobit od “Lanaca” i “Prointera” koji važe za najveće igrače na IT tržištu u Srpskoj, pokazuje analiza portala CAPITAL na osnovu izvještaja Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Prihodi Krnetinog “Dwelta” su u godini pandemije u odnosu na 2019. godinu bili šest i po puta veći i iznose 11,2 miliona maraka, dok je profit sa nepunih milion maraka u pretprošloj godini, u 2020. skočio na 8,8 miliona KM.

Sa druge strane, “Prointer” je imao prihode od 55,5 miliona maraka (za 11 miliona više nego 2019. godine), ali je njegova dobit u odnosu na Krnetu “skromnih” 6,8 miliona KM.

Ni Nebojša Ninić vlasnik kompanije “Lanaco” nije mogao da se poredi sa “Dweltom” kada je dobit u pitanju iako zapošljava 285 radnika više nego njegov konkurent.

Naime, “Lanaco” je imao prihode od 29 miliona maraka i dobit od 5,7 miliona KM. Zanimljivo, 2019. godine, prihodi su bili veći (32,7 miliona) a dobit manja (4,4 miliona maraka).

Jedna od kompanija koja je u prošloj godini doživjela astronomski poslovni rast je i “MMScode”, čiji je jedan od vlasnika Slavko Bojić. Prihodi su im rasli za 11 puta a dobit za čak 22.

Sa dva miliona maraka koliko je firma obrnula u 2019. godini i pola miliona zarade, u 2020. su prihodi skočili na čak 22,8 miliona, a dobit na nepunih 11 miliona maraka.

Jedan od rijetkih koji nije imao rast dobiti je “Planet soft” Vedrana Jarića sina Veljka Jarića direktora kompanije “Aragosta”.

Jarić je prijavio zaradu od 2,26 miliona maraka, što je za 560.000 KM manje nego 2019. kada je ona bila 2,8 miliona KM. Međutim prihodi su mu u prošloj godini rasli kao i broj zaposlenih.

“Tele Group” Banja Luka je imala pad prihoda od 16 odsto ali se oni nisu negativno odrazili na dobit preduzeća koja iznosi 4,9 miliona maraka, što je duplo više nego u 2019. godini.

Kompanija “Sirius 2010” jedna je od rijetkih koja nije imala astronomski rast prihoda i dobiti.

Prošle godine su iz 7,2 miliona maraka prihoda ostvarili profit od 2,8 miliona KM. Prihodi su u odnosu na 2019. godinu rasli za oko 20 odsto a dobit za milion maraka.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending