Pratite nas

Društvo

Slučaj Krunić: Crveni auto dokazivali crno-bijelim snimcima

Objavio

u

U nastavku suđenja u slučaju ubistva biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38), Republičko tužilaštvo u sudnici je prikazalo crno-bijele snimke tvrdeći da je na njima crvena opel korsa koja se 22. aprila 2019. godine nekoliko sati prije ubistva kreće Svetosavskom ulicom u Trnu.

Prema tezi Tužilaštva, crvenu korsu je vozio Željko Kovačević, koji je ubijen u noći napada u razmjeni vatre i označen je kao jedan od napadača.

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su Benedi Đukanović, Emilio Baldo i Rodoljub Gajić, nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija”.

U banjalučkom Okružnom sudu prikazano je juče još nekoliko snimaka na kojima se, prema navodima Tužilaštva, vide bijeli golf, crna i crvena opel korsa koje su vozili optuženi. Ranije tvrdnje Tužilaštva su da je golf vozio optuženi Đukanović, a korsu optuženi Baldo.

Prikazivanje video-snimaka izavalo je burnu reakciju odbrane, koja je tvrdila da se ne može sa sigurnošću vidjeti koja su vozila u pitanju, dok je i optuženi Đukanović upitao kako na crno-bijelom snimku može da se vidi crvena boja.

Takođe su prikazani snimci s video-nazora u blizini picerije “Moreti”. Tu se vidi kako dolazi i odlazi tojota u kojoj je, prema tvrdnjama Tužilaštva, bio Krunić.

Tužiteljka Snježana Petković tvrdi da se na snimcima s tog video-nadzora oko sat ranije takođe vidi kako prolazi i crvena opel korsa.

Optuženi Đukanović je prigovorio da na pojedinim snimcima nisu automobili za koje Tužilaštvo tvrdi i kako može da se vidi crvena boja.

Na to mu je tužiteljka Snježana Petković odgovorila da ne može da se vidi kad su crno-bijeli snimci, ali to tvrde u skladu sa drugim dokazima.

Na pitanje Branimira Jukića, predsjednika Sudskog vijeća, kako Tužilaštvo snimcima dokazuje da su baš to vozila koja su vozili optuženi, Petkovićeva je rekla da ne tvrde da su to baš ta vozila već da bi mogla da budu.

“U sklopu drugih dokaza ćemo utvrditi da su to vozila koja su koristili optuženi”, kazala je Petkovićeva.

Odbrana je čak tražila da se pomenuti snimci i ne prikazuju jer, kako tvrde, ima oko 140 sati snimljenog materijala te su advokati i optuženi imali svega tri dana da to vide i nisu uspjeli.

Ipak, Sud je Tužilaštvu dopustio da prikaže dijelove snimaka koje je odabralo.

Podsjećamo, Krunić i Pavlović ubijeni su u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen vozač Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je i Kovačević, označen kao napadač.

Đukanovića i Baldu terete da su s Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića terete za pomaganje ubistva jer je Kovačeviću odao informacije o Krunićevom kretanju u zamjenu za oprost duga.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Večeras premijera predstave “Stranci u noći”

Objavio

u

Premijera predstave “Stranci u noći”, prema tekstu Ane Đorđević, biće održana večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Reditelj predstave Slađana Kilibarda izjavila je Srni da je predstava rađena prema scenariju filma “Potpuni stranci”, koji je doživio 17 rimejkova, kao i pet različitih verzija pozorišnih predstava u regionu.

“Cilj mi je bio da akcenat stavim na emocije kao što je ljubav, te kako različiti faktori kao što su mobilni telefoni utiču na te emocije”, rekla je Kilibarda.

Ona je dodala da je riječ o dramskom tekstu sa elementima komedije.

“Kao i svaka druga predstava tako i ova otvara mnoga pitanja, kao što su pitanja samoće, ljubavi, odnosa prema djeci, te trčanja za karijerom, te sam sigurna da će imati efekta na publiku”, navela je Kilibarda.

Ona je ocijenila da je pandemija virusa korona značajno uticala na oblast kulture i umjetnosti i da će biti potrebno udruženim snagama raditi da se situacija vrati u normalu.

“Treba da budemo strpljivi jer se nadamo da će se ova pandemija vrlo brzo završiti kako bi se publika mogla polako vraćati pozorištu u punom kapacitetu. Kultura je ta koja uspije da nas i u najtežim životnim okolnostima bar na trenutak podsjeti da je život lijep”, rekla je Kilibarda.

Početak predstave je u 20.00 časova.

Nastavite čitati

Društvo

DRUŽENJE: Stanivuković sa zaposlenim u Odjeljenju za prostorno uređenje

Objavio

u

Danas sam imao priliku da se družim sa zaposlenima iz Odjeljenja za prostorno uređenje, ispred kojih je mnogo velikih planova koji će imati moju podršku, objavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

– Sa ovim ljudima znam da ćemo napraviti najveći iskorak, pogotovo kada je riječ o prvom urbanističkom planu, koji grad nakon više decenija nema, a na kom intenzivno radimo i koji će Banja Luka uskoro dobiti. Njima nije teško i prije početka radnog vremena započeti obilazak terena, kako bismo bili sigurni da će biti ispoštovan svaki regulacioni plan koji će naš grad činiti ljepšim – istakao je Stanivuković.

– Ponosan sam na ove ljude, koji imaju potpunu slobodu da rade najbolje što umiju, a za nas će struka uvijek biti iznad politike, jer je ta vrsta nezavisnosti ključna – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Društvo

Grad želi razgovore o spornom zemljištu, “Autoprevoz” uvođenje u posjed

Objavio

u

Višegodišnji spor oko zemljišta vrijednog nekoliko desetina miliona KM u centru grada kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje je odlukom Ustavnog suda BiH prije godinu dana pripalo “Autoprevozu”, ovih dana dobio je novi nastavak, u kojem je gradonačelnik Draško Stanivuković najavio razgovore sa predstavnicima ove firme, dok su iz “Autoprevoza” podnijeli zahtjev sudu da ih uvede u posjed.

Stanivuković je tim povodom za “Nezavisne” rekao da ga je prije nekoliko dana na stolu dočekala odluka “Autoprevoza” o zemljištu u centru grada kod Muzeja savremene umjetnosti RS i presuda koja je višemilionska.

“To moramo nekako rješavati ili će preko suda doći na naplatu. Ovo je važan proces i potrebno je puno mudrosti i dijaloga da bi se on riješio. Čekaju nas teški razgovori po pitanju ‘Autoprevoza'”, istakao je Stanivuković.

Iz Gradske uprave za “Nezavisne” su takođe rekli da će Tim za reviziju pregledati višegodišnju dokumentaciju u namjeri da odgovori na jedno od velikih aferaških pitanja, odnosno kako je Banjaluka uspjela izgubiti zemljište oko stare autobuske stanice.

Sa druge strane, Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, istakao je da su nakon presude Ustavnog suda BiH dobili odgovor od tadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića da oni ne mogu da ispune zahtjev i uvedu “Autoprevoz” dobrovoljno u posjed ove imovine.

“Mi smo u skladu sa zakonom, kao što u presudi Ustavnog suda BiH piše, podnijeli krajem prošle godine zahtjev sudu da nas uvede u posjed. Pričamo o parceli gdje je parking, dok će ostalo zemljište biti predmet pregovora i dogovora između Gradske uprave i ‘Autoprevoza’ o eventualnoj šteti, isplati ili zamjeni zemljišta”, naveo je Mijić.

Prema njegovim riječima, “Autoprevoz” je angažovao i ovlastio advokata da u njihovo ime sprovodi ovaj spor.

“Ovo traje već nekih pet-šest mjeseci pa očekujemo da ubrzo bude riješeno. U prvoj fazi smo tražili da dio parkinga gdje se nalazi crveni kiosk ‘Autoprevoza’ bude uveden u naš posjed”, ističe Mijić.

Na pitanje šta bi se na ovom dijelu moglo graditi, Mijić odgovara da je “Autoprevoz” prije više od 10 godina kad je ova parcela bila u njihovom vlasništvu izvršio prometovanje ovog zemljišta drugom preduzeću.

“Oni su na tom dijelu planirali gradnju nekog objekta, ali je na ovom dijelu došlo do promjene Regulacionog plana, te takav objekat više nije moguće izgraditi. Čekamo konačno rješenje ovog spora, a na ovu temu još nismo razgovarali sa novoizabranim gradonačelnikom”, objasnio je Mijić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH u februaru prošle godine poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i Gradske uprave iz 1979. godine.

Pokušali smo saznati šta je izmjenom Regulacionog plana predviđeno na ovom mjestu, ali do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti odgovor.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Trending