Pratite nas

Društvo

SLUČAJ SE RAZMATRA: Direktor banjalučkog “Vodovoda” 2017. godine bio u sukobu interesa, a danas to nije!?

Objavio

u

Međutim prema informacijama kojima raspolaže portal BUKA, prije četiri godina Popović se našao u identičnoj situaciji a sam je podnio zahtjev za prestanak mandata u Skupštini Grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke podnio je sredinom januara ove godine Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti za Zorana Popovića, direktora “Vodovoda” i novoizabranog odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka.

“Budući da je Zoran Popović zadržao odbornički mandat, a nije podnio ostavku na mjesto direktora “Vodovoda” a.d. Banja Luka, nesumnjivo je da se nalazi u sukobu interesa. Predlažem da kao nadležni nezavisni organ u konkretnom slučaju pokrenete postupak i donesete odluku o postojanju sukoba interesa, u cilju dosljedne primjene i poštovanja zakona” navedeno je u inicijativi gradonačelnika.

Popović je odgovorio Stanivukoviću da “sukob interesa utvrđuje Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a ne gradonačelnik niti direktor “Vodovoda”

“Vjerovao sam da ćemo prije vašeg javnog obraćanja imati priliku da razgovaramo o rezultatima poslovanja ‘Vodovoda’ za period, od kada sam ja na mjestu direkotra ovog preduzeća i vremenu koje je pred nama, jer sam izabran konkursom na mandatni period od četiri godine, do februara 2022. godine. Svako ko se bira na mandatni period mora biti svjestan da jednog dana odlazi sa određene pozicije, ali da bi to trebalo biti rezultat rada i u okvirima procedura, kako to zakon nalaže. Taj zakon smo dužni poštovati i ja kao direktor Vodovoda i vi kao gradonačelnik”, kazao je Popović.

Međutim prema informacijama kojima raspolaže portal BUKA, prije četiri godina Popović se našao u identičnoj situaciji a sam je podnio zahtjev za prestanak mandata u Skupštini Grada Banjaluka.

Iz dokumentacije koju smo imali na uvid,  Skupština Grada Banjaluka je 2017. godine dostavila Centralnoj izbornoj komisiji Zahtjev/ Prijedlog za prestanak mandata upravo Zoranu Popoviću zbog izbora na funkciju “nespojivu sa dužnosti odbornika”, odnosno zbog izbora na direktorsku poziciju u Vodovodu. Obrazac je propisno popunjen od strane Popović Zorana. 

Podsjetimo, Popović je imenovan za vršioca dužnosti direktora “Vodovod” a.d.Banjaluka 3.11., a mandat mu je počeo teći od 10.11.2017. godine. 

Centralna izborna komisija tada je udovoljila podnosiocu zahtjeva te je mandat dodjeljen Aleksandru Buzakoviću, sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SNSD-a.

U izjavi za Nezavisne novine 13.11. 2017. godine Popović je i sam priznao će morati napustiti odborničko mjesto zbog sukoba interesa.  

Kako saznaje BUKA predmet oko utvrđivanja sukoba interesa Zoranu Popoviću je trenutno na razmatranju.

(Buka)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending