Pratite nas

Društvo

Služba pravne pomoći pružila 5.190 beslatnih usluga

Objavio

u

Služba pravne pomoći Gradske uprave Banjaluka u prošloj godini pružila je 5.190 usmenih i pisanih pravnih savjeta, koji su za većinu korisnika bili besplatni.

Iz gradskog Odjeljenja za opštu upravu, u čijem sastavu radi ova služba, navode da se specifičnost rada u uslovima pandemije odrazila i na način i dinamiku izvršenja poslova u ovoj službi, u kojoj je broj ukupno primljenih i obrađenih zahtjeva u 2020. godini bio niži nego u 2019, kada je pruženo 7.178 usluga pravne pomoći.

U odnosu na ranije godine, prošle godine povećan je broj zahtjeva za usmene pravne savjete, te za informacije o pravima i obavezama iz svih oblasti života.

“Pružena su ukupno 2.844 usmena pravna savjeta. Tako su, na primjer, lica iz vanbračnih zajednica tražila informacije o pripadajućim imovinskim pravima, pravima na ostvarivanje porodične penzije, pravima na izdržavanje i slično. Takva problematika je uticala na sačinjavanje tužbi i pokretanje parničnog postupka radi utvrđivanja postojanja prava”, naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Poštujući epidemiološke mjere, usluge u Službi pravne pomoći najčešće su tražila lica bez zaposlenja, te oni lošijeg imovinskog stanja.

Iz Odjeljenja za opštu upravu navode da je bio povećan broj zahtjeva iz oblasti radnopravnog statusa, te da je bilo mnogo podnesaka za ostvarivanje prava iz oblasti penzione i socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, te za refundiranje troškova liječenja, žalbi na negativna rješenja za banjska liječenja i neke druge vidove zdravstvene zaštite.

“Kao i svake godine, određeni broj zahtjeva odnosio se na pokretanje ostavinskih postupaka i podnošenje prijedloga za dopunu ostavinskih postupaka, te pokretanje postupaka za razvod braka”, naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Služba pravne pomoći nalazi se u naselju Borik na adresi Bulevar Živojina Mišića broj 29, u zgradi “Titanik”.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” BEZ POČETKA RADOVA, samo odvoz šuta

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U toku su pripreme za odvoz građevinskog otpada sa prostora nekadašnjeg kina „Kozara“, koje nemaju veze sa početkom radova na ovom lokalitetu, već je riječ isključivo o uređenju ovog prostora.

Za bilo kakve radove vezane za ovu lokaciju, Gradska uprava će konsultovati stanare iz okolnih zgrada koji se protive gradnji planiranog objekta.

Podsjećamo, radovi počinju u ponedjeljak i odnose se na odvoz otpada i uređenje prostora, jer je rušenjem nekadašnjeg kina „Kozara“ ostala velika količina građevinskog otpada.

Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

U nedjelju stiže 20.000 Sputnjik V vakcina za RS

Objavio

u

Drugi kontigent ruske vakcine Sputnjik V za RS stići će u nedjelju na aerodrom u Beograd, potvrdio je za “Nezavisne” Duško Perović, Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Perović je dodao da će u nedjelju stići 20.000 ovih vakcina protiv virusa korona.

“Vakcine stižu u nedelju na aerodrom u Beogradu. Proizvođači su  nam poručili da bi ubrzo mogao stići i treći kontigent”. rekao je Perović.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

Prijavite se na konkurs za direktore javnih ustanova

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Skupština grada Banje Luke sutra objavljuje četiri javna konkursa za popunu upražnjenih mjesta direktora u tri gradske ustanove, te za imenovanje člana Gradske izborne komisije Banja Luka.

U  petak, 26. februara 2021. godine, biće objavljeni javni konkursi za popunu upražnjenih mjesta direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za obrazovanje odraslih i Gradske razvojne agencije, kao i za imenovanje člana GIK Banja Luka.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, nedavno je zatražio da konkursi za direktore javnih ustanova, organizacija i preduzeća budu javni i promovisani putem zvaničnih kanala komunikacije Grada te na bilbordima i siti lajtovima u gradu.

Kako je istakao, namjera je da se ovakvim načinom promocije, ti konkursi učine dostupnim što većem broju građana, kako bi se prijavili najbolji kandidati iz različitih oblasti. Takođe, Stanivuković je predložio skupštinskoj većini da se intervjui sa prijavljenim kandidatima snimaju odnosno da budu javno dostupni.

Konkursi za imenovanje direktora gradskih ustanova biće otvoreni do 13. marta 2021. godine, dok je je konkurs za imenovanje člana GIK Banja Luka otvoren do 6. marta ove godine.

Prijave, sa potrebnom dokumentacijom, kandidati mogu dostaviti poštom, na adresu:  Gradska uprava Grada Banje Luke – Stručna služba Skupštine grada, Trg srpskih vladara broj 1, ili lično u Prijemnoj kancelariji Gradske uprave (broj 16).

POGLEDAJTE KONKURSE:

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora JU Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora Gradske razvojne agencije Banja Luka

Javni konkurs za imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije Banja Luka

Nastavite čitati

Trending