Pratite nas

Politika

ŠMIT PRIJETI DODIKU JAVNO: Ovo bi mogao biti kraj njegove političke karijere, čeka se jedan pogrešan potez

Objavio

u

Prvi čovjek OHR, Kristijan Šmit, uputio je prije dva dana oštru poruku srpskom članu Predsjedništva i predsjedniku SNSD, Miloradu Dodiku, poručivši mu da ga ne mora priznati kao visokog predstavnika, ali da se sjeti kako je došao na vlast.

Šmitove izjave izazvale su različita tumačenja u javnosti, a mnogi su u tome vidjeli otvorenju prijetnju i upozorenje Dodiku da je došao do crvene linije.

– Kada je riječ o Dodiku, meni ne treba njegovo priznanje. Iako ne želi da govori sa mnom, na svojim pres-konferencijama stalno govori o meni. Nisam baš toliko beznačajan za njega. Bonska ovlaštenja su još uvijek u ladici. Moja ovlaštenja nisu samo da nekoga skinem sa funkcije i Dodik to zna. Zna kako je doveden na vlast. Sve što je usmjereno protiv Dejtona biće sankcionisano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i visoki predstavnik su na istoj strani – naveo je Šmit.

Pritisak Vučića

Dodao je da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez Dodika.

– Republika Srpska je ekonomski u jako teškoj situaciji. Dodik trenutno blokira institucije i moram iskazati respekt prema gospodinu Vučiću da ga je stavio pod pritisak da treba da dođe tamo gdje je biran – istakao je Šmit.

On je još naveo da je komandant EUFOR njegov brat i da je zajedno s njim analizirao trenutnu situaciju u BiH, te da stvari koje se dešavaju u posljednje vrijeme nisu dobre. Šmit se osvrnuo i na pravosuđe zaprijetivši sankcijama onima koji ne budu radili svoj posao.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da posljednje Šmitove poruke nisu nimalo bezazlene. Ona smatra da je Šmit poslao otvorenu i oštru poruku Dodiku da je crvena linija pređena prilikom obilježavanja 9. januara.

– Ovo bih shvatila kao zadnje upozorenje, a čini mi se da se Šmit oslanja na veliku podršku koju je dobio od najmoćnijih zemalja u svijetu. Takođe, javno su iskazana i upozorenja Srbiji, odnosno onima koji su podržali poruke sa proslave Dana Republike – kaže Topićeva.

Dodaje da ne misli da su Šmitove poruke pucanj u prazno, jer je on bio više nego jasan u svojoj izjavi.

– Dodikov manevarski prostor je sužen, a to se moglo iščitati i iz sugestije, molbe ili direktne naredbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se srpski predstavnici vrate u institucije BiH – navodi Topićeva.

Povlačenje Dodika

Politički analitičar Velizar Antić smatra da Šmit, bez obzira na prijetnje, neće posezati za sankcijama, jer je iskusan političar.

– Dodik je sam sebe doveo u ovu situaciju u kojoj se nalazi. Svojim prethodnim potezima je podigao ulog na maksimalan nivo, mada je bio svjestan da njegovi prijedlozi nemaju nikakvu šansu da budu usvojeni. Nakon toga je krenuo sa povlačenjem i mirnijom retorikom. To povlačenje je osjetio Šmit i sada je on taj koji je u ofanzivi – objašnjava Antić.

Međutim, kako dodaje, ni Šmit ne bi bio pobjednik ukoliko bi sada sa svoje strane pravio greške koje je pravio Dodik i insistirao na nekim maksimalističkim zahtjevima.

– Mislim da je Šmit iskusan političar i da neće napraviti greške koje je u prethodnom periodu napravio Dodik i upravo zbog toga mislim da neće posezati za nekim vidom sankcija – smatra Antić.

On kaže da je put za izlazak iz krize sjedanje za pregovarački sto i traženje kompromisa oko nametnute Inckove odluke i usvajanja novog Izbornog zakona.

Antić ističe da je veliki problem što je vremena za rješavanje oba ova pitanja sve manje, jer nas u oktobru očekuju izbori.

– Kraj februara je neki krajnji rok za promjenu Izbornog zakona jer bi svaka promjena poslije tog roka ozbiljno ugrozila kredibilitet i demokratičnost izbornog procesa – upozorava Antić.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending