Pratite nas

Politika

SNSD podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i sudija

Objavio

u

SNSD je Tužilaštvu BiH danas uputio krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije (CIK) i sudija koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Marko Šukalo istakao je da se ovom prijavom štite interesi Republike Srpske i stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i pred međunarodnim sudovima.

Šukalo je rekao da SNSD poštuje proceduru, te da zaštitu prava traži na svim pravosudnim instancama državne zajednice BiH, iako u njih nema povjerenja, te da su za ovim potezom posegnuli nakon što im je Sud BiH odbacio žalbu na odluku CIK-a.

“SNSD je danas poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apelacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, naveo je Šukalo za RTRS.

On smatra da je nemoguće odgovoriti na pitanje kad će se Tužilaštvo izjasniti o ovoj prijavi jer je, kako tvrdi, u BiH, između ostalog, grubo narušeno jedno od najvažnijih pravnih načela.

“Šta je jedan od najvažnijih postulata prava? Pravna sigurnost. E, nje više nema u BiH. Ne znamo šta je sljedeće što će se desiti Republici Srpskoj i Srbima kao konstitutivnom narodu u Republici Srpskoj i BiH”, upozorio je Šukalo.

Šukalo najavljuje da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu BiH kao posljednjoj instanci. Ne budu li zadovoljni, obratiće se, kaže, i Evropskom sudu za ljudska prava.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Novi posao za porodicu Dodikovog kuma Radišića

Objavio

u

Vlada Republike Srpske je 2019. godine dva puta donosila Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću i to isključivo sa jednim ciljem – da bi poslove posredovanja prijema uplata dobila kompanija nCity Network, koja je u vlasništvu Srećka i Renata Radišića, sinova presuđenog kriminalca i tajkuna Mileta Radišića.

UPRAVNI SPOR

Prema dopunjenom Pravilniku o priređivanju internet-igara na sreću, uplate su dozvoljene samo bezgotovinskim putem.

U Pravilniku se nigdje ne pominje raspisivanje bilo kakvog javnog poziva, što ukazuje na to da Lutrija Republike Srpske i resorno ministarstvo u ovom slučaju ne žele nadmetanje kako bi došli do što kvalitetnijeg saradnika.

Za to je bilo dovoljno odobrenje Ministarstva finansija, koje se izdaje na osnovu ispunjenih određenih uslova i to na rok od pet godina sa mogućnošću produženja.

Kompanija nCity Network dobila je odobrenje za posredovanje prijema uplata 24. decembra 2019. godine, odnosno 18 dana nakon donošenja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću.

Drugim kompanijama trebalo je gotovo godinu da dobiju ovo odobrenje, pa se s pravom postavlja pitanje da li je Radišićeva kompanija privilegovana kada su u pitanju posredovanja prijema uplata.

Jedan od posrednika u plaćanju kod internet-igara na sreću podnio je isti zahtjev nekoliko dana nakon što je zahtjev podnio nCity, a odobrenje je dobio 11 mjeseci nakon Radišićeve kompanije.

Kladionica Meridian Tech pokrenula je zbog ovoga upravni spor pred Konkurencijskim vijećem BiH, ali nije uspjela dokazati zabranjena konkurencijska djelovanja na tržištu usluga posredovanja u plaćanju u internet-igrama na sreću na teritoriji Republike Srpske.

Advokat Nenad Baroš kaže da Ministarstvo finansija Republike Srpske tokom postupka nije dostavilo niti jednu riječ obrazloženja na osnovu čega je privrednom društvu nCity Network dato odobrenje za obavljanje poslova posrednika, iako navedeno društvo u momentu dobijanja odobrenja nije ispunjavalo uslove iz Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću u pogledu ostvarenog prometa.

USKLAĐENI STAVOVI

– Ministarstvo se na usmenoj raspravi obavezalo da će dostaviti pisano obrazloženje. Kao drugi primjer međusobno usklađenog djelovanja Ministarstva finansija i kompanije nCity navodim i podneske u ovom predmetu. Naime, iz podneska Ministarstva finansija RS od 4. februara 2021. godine, te podneska punomoćnika kompanije nCity od 5. februara 2020. godine, vidljivo je da su pojedini dijelovi u potpunosti identični, istakao je Baroš.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Politika

Stanivuković odgovorio Igoru i Gorici: Imate više od 70 firmi, jer ste privatizovali ovu zemlju

Objavio

u

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković reagovao je na zajedničku izjavu kćerke i sina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Gorice i Igora, u kojoj oni kažu da imaju četiri firme, a ne 60 kako je tvrdio Stanivkuković.

Stanivuković je, u objavi na Tviteru, kazao da njihove firme nisu samo one koje se vode na njihovom imenu, nego i one njihovih srodinka i drugih povezanih osoba.

– Gospodo, vaše kompanije nisu samo ono što se nalazi u vašem imenu i prezimenu. Vaše kompanije su takođe kompanije vaših zetova, kumova, nećaka i povezanih osoba na kojima rade. Ima ih više od 70, jer ste privatizovali ovu zemlju, ali to možete učiniti samo još godinu dana – napisao je Stanivuković.

Podsjećamo, u izjavi koja je objavljena ranije danas stoji da su u vlasništvu Gorice Dodik kompanije “Agape” Banja Luka, “Agro voće” Aleksandrovac i “Global Liberty” Laktaši, a u vlasništvu Igora Dodika “Fruit eco” Gradiška i “Global Liberty” Laktaši.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Porodica Dodik u velikom strahu: Igor i Gorica na crnoj listi SAD!!!

Objavio

u

Kako ekskluzivno saznaje portal Banjaluka-24.com Igor Dodik mogao bi uskoro završiti na crnoj listi USA. To znači da će sve firme i sva lica sa kojima je povezan imati sankcije ako budu poslovali sa njim i firmama koje se dovode u vezu sa njim!?

Zato su brže bolje izašli sa saopštenjem koje su “zvanične” njihove firme kako bi eventualnu sačuvali firme od sankcije koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, a preko koje na godišnjem nivou izvuku iz budžeta Republike Srpske i po nekoliko desetina milona KM.

U javnosti se sve više spekuliše da će USA i EU da blokiraju račune svih povezanih lica i firmi koji su u bliskim vezama porodice Dodik.

Ministarstvo finansija USA je najavilo da će biti uskoro sankcionisani svi oni koji unose destabilizaciju na Balkan, a znamo da je upravo taj Milorad Dodik koji upravo sa svojom retorikom taj.

Biće svakako zanimljivo pratiti događaje i postupke od strane USA i EU prema političarima u BiH i to na sve tri strane.

Nastavite čitati

Trending