Pratite nas

Politika

SNSD traži izmjene zakona ili izmjene volje naroda!?

Objavio

u

Skupština Grada Banjaluka usvojila je inicijativu odbornika Dragosalva Topića (SNSD) da Savezu skupština i opština RS upute Zaključak kojim traže izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Topić je istakao kako se traže izmjene zakonskih odredbi koje se odnose na usklađivanje broja zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama sa brojem stanovnika u lokalnoj samoupravi te davanje zakonskog roka gradonačelniku/načelniku za izbor načelnika odjeljenja gradske/opštinske uprave.

Kako prenosi N1, inicijativa je usvojena sa 18 glasova “za” odbornika okupljenih oko skupštinske većine predvođene SNSD-om, dok je opozicija glasala sa pet glasova “protiv” i dva “suzdržana”.

Ova inicijativa je izazvala veliku raspravu. Gradonačelnik Dršako Stanivuković je na samom početku pozvao odbornike da odustanu od Zaključka istaknuvši kako je promjena Zakona o lokalnoj samoupravi neprihvatljiva.

“Neprihvatljiva je do te mjere da će uslijediti politički odgovor kakav ne vole i kojem su se žestoko suprotstavili 2018. godine, ljudima koji su nezadovoljni i hoće pravdu i istinu, a onda čitajte između redova. Nemojte da idete u te stvari. Napravite jednake aršine, spreman sam na to”, poručio je.

Izmjene zakona najavio je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon gubitka gradonačelnika u dva najveća grada u Republici Srpskoj Banjaluci i Bijeljini s ciljem smanjenja nadležnosti koje po zakonu imaju gradonačelnici.

Dodikov prijedlog je izazvalo burne reakcije u javnosti, pa su iz SNSD-a tada demantovali da to neće raditi, nego da im je cilj da pronađu rješenje da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice ne bi došlo do zastoja u razvoju gradova i opština.

Skupštinsku većinu u Banjaluci predvodi SNSD.

(BN/N1)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

NAJMLAĐI ODBORNICI U AKCIJI Ivan Begić i Miloš Stanišić o stanju u Banjaluci i Bijeljini

Objavio

u

Ivan Begić (PDP) i Miloš Stanišić (DNS), najmlađi odbornici u dva najveća grada u Srpskoj, Bijeljini i Banjaluci i razgovarali su o političkim izazovima u ova dva grada nakon izbora na kojima su pobijedili gradonačelnici iz stranaka koje su opozicija na nivou Republike Srpske.

Mladi gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, bili su prave zvijezde novembarskih izbora, a veliku pažnju javnosti izazvali su i mladi odbornici koji ih podržavaju. 

Begić je široj javnosti poznat po performansima, a Stanišić po atraktivnim fotografijama na Instagramu.

– Bijeljine i Banjaluka su u vrlo sličnoj situaciji. U oba grada gradonačelnici dolazi iz jednog političkog bloka, a skupštinska većina iz drugog. Nažalost, bojim se da će grad trpjeti štetu ako skupštinska većina bude uporno opstruisala donošenje bitnih akata i usvajanje budžeta – kaže Stanišić.

Isto to poručuje i njegov četiri godine mlađi kolega iz Banjaluke.

– Mi smo imali situaciju da nas skupštinska većina poziva na saradnju i kaže da će usvojiti sve ono što je dobro za naše sugrađane, a onda ne podrže izbor zamjenika gradonačelnika ili smanje prihode u budžetu za više od četiri miliona maraka, samo da bi gradonačelniku “pravili probleme” – kaže Begić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Politika

BANKE: Odluka o zabrani poslovanja sa Dodikom

Objavio

u

Dvije banke u BiH donijele su odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom.

Ovo otkriva na svom blogu Slobodan Vasković i dodaje da je to urađeno jer se Dodik nalazi na nalazi na američkoj “Crnoj listi”, a jedna od posljedica te činjenice je i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017. godine, “jer ‘minira’ Dajtonski sporazum i predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Vasković na blogu ne otkriva banke, koje su donijele takvu odluku, ali navodi da zna o kome se radi.

Dalje navodi da je to “novi udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja “kroz prste” po ovom pitanju.

(BN)  

Nastavite čitati

Politika

Ove stranke ulaze u skupštine Doboja i Srebrenice

Objavio

u

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila rezultate glasanja za opštinsku i gradsku skupštinu u Srebrenici i Doboju.

U Srebrenici su prebrojani svi glasovi birača, dok je u Doboju prebrojano 81,13 odsto.

I u Srebrenici i u Doboju najviše glasova ima SNSD – u Srebrenici 2.276 glasova, odnosno 29,74 posto, a u Doboju 11.673, odnosno 44,53 posto.

Nakon SNSD-a u Srebrenici je najviše glasova osvojila Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” (2.019 ili 26,39 posto), nakon njih je SDS (1.033 ili 13,50).

Cenzus za opštinski parlament su prešli još DNS, Ujedinjena Srpska, DF i GS, Srpska radikalna stranka te DEMOS.

U Doboju će u Gradski parlament, prema trenutnim rezultatima, osim SNSD-a ući i Koalicija “Doboj u srcu”, Demokratski savez, DEMOS, Prva srpska demokratska stranka, SP, SDP BiH, DNS, PDP, NDP i SDA.

Za gradonačelnika u Doboju je pobijedio Boris Jerinić (SNSD) i Mladen Grujičić u Srebrenici, zajednički kandidat srpskih stranaka.

(BN) 

Nastavite čitati

Trending