Spisak firmi koja su dobila pomoć za vrijeme korone

– Poreska uprava Republike Srpske objavila je na svom sajtu imena svih privrednika i preduzeća koji su dobila pomoć za vrijeme pandemije virusa korona, kada je većini njih odlukama Vlade RS rad bio ograničen ili potpuno onemogućen.

Podaci su otkriveni nakon što su BN televizija i portal CAPITAL nedavno objavili da je Vlada Republike Srpske podijelila milione maraka pomoći, a da javnost nije upoznata kome je i u kojoj mjeri ta pomoć podijeljena.

Na ovaj način vlast u Srpskoj se pridružila Federaciji BiH i Brčko distriktu koji još odranije sve podatke vezano za pomoć i subvencije, javno objavljuju i svaki dan ažuriraju.

Pored spiskova za svaki mjesec sa imenima preduzeća i odobrenim iznosima, na sajtu Poreske uprave sada se mogu pronaći sve uredbe, obavještenja, mjere ali i pitanja i odgovori vezani za sve nejasnoće u vezi pomoći.

https://poreskaupravars.org/korona/ je stranica na kojoj se nalaze obrasci i upustva za popunjavanje prijava.

Za one koji se slabije snalaze, na raspolaganju je video upustvo gdje službenik Poreske uprave korak po korak pojašnjava kako se popunjavaju obrasci.

Iz spiskova se vidi da je u martu za 11.389 firmi odobreno 12,3 miliona maraka pomoći, dok je u aprilu pomoć dobilo 11.251 privrednika u iznosu od nepunih 31 milion maraka.

U maju se na spisku za pomoć našlo nešto preko 18.000 pravnih lica kojima je isplaćeno 6,7 miliona KM.

Među onima koji su stajali u redu za pomoć je bio i restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, snahe i ćerke Milorada Dodika. Za 40 radnika im je dodijeljeno preko 50.000 KM. Pomognut je i košarkaški klub „Igokea“u iznosu od oko 18.000 maraka.

(BN/Capital)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.