Pratite nas

Politika

Spisak LIJEPIH ŽELJA koje birači ne čitaju: Stranke počele s predstavljanjem programa za opšte izbore

Objavio

u

Političke partije, naročito opozicione, počele su da se hvale strategijama, programima i platformama za izbore, za koje kažu da nude rješenja za svjetliju budućnost Srpske. Na papiru to često tako i izgleda, ali je pitanje da li prosječan birač uopšte čita dokumente od nekoliko desetina strana i koliko se stranke zaista drže napisanog.

Primjera radi, na sjednici Glavnog odbora SDS 27. februara usvojen je Nacrt platforme SDS za Opšte izbore 2022, u kojoj je navedeno je pet strateških područja djelovanja stranke: vladavina prava i pravna država, privredni razvoj i zapošljavanje, decentralizacija i afirmacija lokalne samouprave, evropske integracije i regionalna saradnja, te demokratizacija društva, pomirenje i koegzistencija.

Odnosno, niko ne smije da bude iznad zakona, svaki član društva treba da bude zaštićen od pretjerane moći onih koji vladaju. Između ostalog, kažu da je potrebno donijeti zakon kojim će se predvidjeti da sudije bira i imenuje visoko sudijsko vijeće, a tužioce visoko tužilačko vijeće, jačanje provođenje Zakona o sukobu interesa, usvajanje zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje nelegalno stečene imovine…

FOTO: SDS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

SDS predlaže makroekonomski model koji se bazira na kombinaciji politika „vašingtonskog konsenzusa“ i ograničenog državnog protekcionizma. Taj model podrazumijeva da se odredi nekoliko strateških privrednih grana, ne više od pet, koje bi bile proglašene za primarni nacionalni interes. U našem slučaju to bi mogli biti energetski sektor, građevinski sektor, poljoprivreda sa šumarstvom i vodoprivredom, te još jedan do dva sektora za koje bi se postigao konsenzus s poslovnom zajednicom.

Sav ostali ekonomski prostor prepustio bi se tržištu, dok bi se za definisane strateške privredne grane sistemski obezbijedile konkretne mjere podrške.

U oblasti decentralizacije, SDS se zalaže za veći prenos ovlaštenja na lokalnu samoupravu, ali i više novca.

– Prihode od indirektnih poreza sa sadašnjih 24 odsto, koliko se usmjerava opštinama i gradovima, treba povećati na 30 odsto. Sredstva prikupljena od poreza na prihode od samostalne djelatnosti i od poreza na lična primanja, umjesto sadašnjih 25 procenata, povećati na 50 odsto – piše u platformi.

U dijelu koji govori o integracijama, SDS smatra da bi svaka druga strateška orijentacija RS, osim prema članstvu u EU, bila protivna nacionalnom interesu. Jer Srbi pripadaju zajednici evropskih naroda.

– Ovo je bitno naglasiti, naročito sada kada, pod pritiskom dnevnopolitičke demagogije vlasti, postaju popularne neke druge kvazi alternative kao što je evro-azijstvo. Smatramo da bi prihvatanjem takvih neprirodnih rješenja srpski narod bio gurnut u istorijski i ideološki pogrešnu stranu – kažu u SDS.

U PDP navode da će osnova njihovog dokumenta biti Program obnove iz 2017, koji će biti nadograđen rješenjima problema koji su se u međuvremenu pojavili. Program obuhvata mjere za ekonomsku, demografsku i moralnu obnovu društva, obnovu lične i socijalne bezbjednosti i vladavine prava te obnovu političke stabilnosti i evropsku budućnost Republike Srpske.

FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

– Cilj je da prosječna plata bude 1.000 evra, a prosječna penzija 500 evra. Plan je i da gradimo jednu brzu saobraćajnicu od Bijeljine do Trebinja, koja bi povezala istočni dio Srpske – precizirala je potpredsjednica PDP, Jelena Trivić.

Politikolog Velizar Antić smatra da su programi političkih partija jako bitni jer su jedan od osnovnih elemenata s kojima izlaze pred birače.

– Tu su još i ljudi koji se predstavljaju kao kandidati koji bi trebali da ostvare ono što su političke partije predstavile u programima. Dakle, bez jasnog programa i ciljeva koje partije žele da ostvare ukoliko dođu u poziciju da odlučuju, partije ne mogu ni da očekuju da će bilo ko glasati za njih – kaže Antić za Srpskainfo.

Međutim, dodaje naš sagovornik, problem je taj što partije koje i napišu dobre programe, kada dođu na vlast, te programe ne provode i ne realizuju, što je na određeni način prevara tog istog naroda. Iz tog razloga, smatra Antić, narod i ne vjeruje u programe koje nam partije nude, jer su do sada izvarani mnogo puta.

FOTO: MIRJANA RADANOVIĆ/RAS SRBIJA

Takođe, problem je što političke partije, da bi dobile podršku birača, u programima navode i ona obećanja koja ne mogu da ispune. Tako da, ilustruje Antić, programi više izgledaju kao skup lijepih želja, a i sami oni koji ta obećanja nude, kao i oni koji glasaju, znaju da od realizacije tih obećanja nema ništa.

– Dakle, programi su jako bitni i građani bi trebalo da obrate pažnju na ono šta nam političke partije nude i obećavaju. Međutim, ti programi bi morali da budu mnogo više realni i ostvarivi od onoga što danas nude političke partije kako bi narod više vjerovao. Ali, sve dok narod bude glasao za one koji ne ostvaruju svoja obećanja i ponuđene programe, oni će i dalje nastavljati da nas lažu i obećavaju kule i gradove koje neće uspeti da realizuju kada dođu na vlast – zaključuje Antić.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

Milanović poručio da SNSD ZLOUPOTREBLJAVA MALOLJETNIKE: Moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“

Objavio

u

By

Svake druge godine u javnosti se govori da će predizborna kampanja biti prljavija nego ikada, što se u velikoj mjeri do sada obistinilo, ali ova, koja još nije ni počela, već prevazilazi okvire ne samo političke borbe, nego i zdravog razuma.

Rekao je ovo Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka i dodao da  su koncerti koje za, uglavnom maloljetnu publiku organizuje SNSD, do sada neviđena zloupotreba maloljetnika u predizborne svrhe.

– Nakon niza takvih koncerata, koje su estradni menadžeri u pokušaju da budu i političari, organizovali, vrhunac je bio nedavni nastup jedne folk pjevačice koji je preplavio društvene mreže. Na snimku se, pored lascivnog plesa dotične, jasno vide srednjoškolci ispred kojih su ogromne količine alkohola – naglašava Milanović.

Kako kaže, svaki roditelj tinejdžera u Banjaluci može biti zabrinut u vezi sa tim na kakav put politička stranka, koja mora imati i društvenu odgovornost, pokušava da povede njihovu djecu.

– Politička borba između odraslih i zrelih ljudi je jedno, pa makar bila i neargumentovana, ali uvlačenje djece u to, mameći ih alkoholom i nepristojnim izvođenjima, da bi se došlo do kojeg glasa njihovih punoljetnih prijatelja ili poznanika, dno je do kojeg niko nije mislio da se bilo ko u politici može spustiti – poručio je Milanović.

On je apelovao da se preuzme makar minimum odgovornosti i ukine svaki vid zloupotrebe maloljetnika u predizborne svrhe.

– Na kraju, koliko god SNSD koalicioni partneri bili njihovi sateliti koji prate tu neodgovornu politiku, možda nije loše što je najveća stranka u vladajućoj koaliciji odbacila resor prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske kao nevažan i bacila ga jednom od partnera.  Sudeći po njihovom odnosu prema tim stvarima, moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“ – sarkastično je poručio Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending