Pratite nas

Politika

Spore istrage za zloupotrebe u toku pandemije

Objavio

u

“Ono što je zanimljivo, to je selektivan pristup procesuiranju takvih djela. U RS još uvijek nemamo niti jedno djelo koje procesuiraju tužilaštva u RS vezano za nabavke tokom pandemije. U Federaciji imamo jedan slučaj, ‘Srebrena malina’, ali to nije dovoljno”, smatra Dizdarević.

Tužilaštvo BiH je predmet “Respiratori” preuzelo od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Eldinu Kariću, direktoru Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, nije jasno zašto su se kršenje Zakona o javnim nabavkama i druge zloupotrebe svele samo na jedan predmet.

“To ne znači da on ne treba da se vodi, ali postojali su i puno, materijalno veći prekršaji, a na kraju krajeva, svako kršenje zakona treba da se procesuira bez obzira na vrstu štete koja je nastala”, smatra Karić.

Kao najvećeg krivca on vidi glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja se odlukom Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

“Vrlo je jednostavan odgovor, a to je da je Gordana Tadić, sada već glavna tužiteljica u odlasku, blokirala procese koji su trebali da se vode i u kantonima u kojima HDZ ima većinu, kao i za slučajeve korupcije i kršenja zakona u Republici Srpskoj, koji su zaista bili drastični”, smatra Karić.

On podsjeća na slučaj nabavke medicinske opreme koju je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zaključio s firmom “Medietik” iz Banje Luke. Fond je sklopio pet ugovora vrijednosti oko 30 miliona maraka. Karić smatra da su tom prilikom prekršeni Zakon o javnim nabavkama i druge procedure u vezi s trošenjem javnih sredstava.

“Tužilaštvo BiH s Gordanom Tadić nije smatralo da je to vrijedno istraživanja i procesuiranja, tako da se zapravo stiče dojam da je to samo jedna politička predstava, neka vrsta pritisaka političkih aktera u BiH preko Tužilaštva i pravosuđa”, navodi Karić.

Iz firme “Medietik” nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH. Tadić je prethodno odbila više zahtjeva BIRN-a BiH za intervju o radu ove institucije na predmetima korupcije i ratnih zločina.

U Republici Srpskoj još uvijek bez optužnica

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je tokom pandemije koronavirusa zaprimilo ukupno sedam prijava i formiralo pet predmeta, pošto se tri prijave odnose na isti događaj, saopšteno je BIRN-u BiH iz ove institucije.

“Ovi predmeti se odnose na javne nabavke medicinskih aparata i opreme”, kaže Maja Đaković-Vidović, potparol u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS nisu tačno naznačili broj predmeta, ali su potvrdili da ovo tužilaštvo radi na nekoliko predmeta u kojima se prijavljena lica sumnjiče za krivična djela prevara, nedozvoljenu trgovinu, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebe u postupku javne nabavke, zloupotrebe položaja odgovornog lica i nesavjestan rad u službi, a u vezi s postupcima javnih nabavki medicinske opreme.

“Na svim predmetima se intenzivno radi, vrše se određene provjere i prikupljaju obavještenja i potrebne informacije. U navedenim predmetima nisu podizane optužnice, niti su obustavljane istrage. S obzirom na faze postupka u kojima se predmeti nalaze, više informacija nije moguće saopštiti”, rekla je sekretarka Tužilaštva Dragica Tojagić.

Po nalogu ovog tužilaštva nedavno su, zbog sumnje u zloupotrebe tokom pandemije, u Banjoj Luci uhapšeni Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

U Okružnom tužilaštvu u Doboju, koje je od početka marta do jula 2020. godine zaprimilo 17 prijava za korupcijska krivična djela, kažu da trenutno nemaju istrage o korupciji u nabavkama opreme za borbu protiv pandemije.

Tužilaštva ignorišu prijave

Organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnosila je krivične prijave zbog zloupotreba, između ostalih i protiv Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Na prvu reakciju morali su čekati mjesecima.

Kako navodi Emsad Dizdarević iz ove organizacije, tokom pandemije uočena je zloupotreba mogućnosti izuzeća od provođenja koju daje Zakon o javnim nabavkama BiH.

Osim krivičnih prijava, iz Transparencyja su slali i prijave prema Agenciji za javne nabavke BiH koje se tiču postupka javnih nabavki, ali odgovor nisu dobili.

“Ono što je zanimljivo, to je selektivan pristup procesuiranju takvih djela. U RS još uvijek nemamo niti jedno djelo koje procesuiraju tužilaštva u RS vezano za nabavke tokom pandemije. U Federaciji imamo jedan slučaj, ‘Srebrena malina’, ali to nije dovoljno”, smatra Dizdarević.

Urednik banjalučkog portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da političari vrše pritiske na tužioce i sudije, te da zbog toga nema optužnica.

“Ovdje u Republici Srpskoj postoji samo jedan centar moći koji kontroliše pravosuđe i istražne organe, i može vrlo jasno da zaustavi bilo koji pokušaj istrage takvih javnih nabavki. Dok u Sarajevu imate kontrolu moći koju ispoljavaju i predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i gdje se oni sukobljavaju i u tom sukobljavanju isplivavaju neke optužnice, za koje mnogi tvrde da imaju neku političku pozadinu”, smatra Vukelić.

(BIRN)

Politika

OŠTRA KRITIKA: Evo šta Stanišić traži od nadležnih zbog žurki SNSD

Objavio

u

By

Šta kažu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na snimak žurke i golotinje pred banjalučkim maturantima? I to u sred bijela dana – u stranačkim prostorijama partije koja vodi Vladu?

Ovo je pitanje lidera bijeljinskog DNS i odbornika ove partije u Skupštini grada Bijeljina Miloša Stanišića u vezi sa, kako kaže, sramnim potezom vladajuće partije u čijim prostorijim je održana takva žurka. Kaže da je još sramnije to što se njihovi lideri ne libe ni da se obrate mladima na takvom mjestu i pričaju o obrazovanju.

– Mladi imaju pravo da slušaju šta god žele, da imaju različita interesovanja. Kao što i pjevači i pjevačice imaju pravo da uzimaju honorare za svoje nastupe. Ali vlast nema pravo da onima koji su u izbornoj godini tek dobili ličnu kartu nude samo jeftino, sirovo i 18+ – upitao je Stanišić.

Kaže da Vlada i resorna ministarstva ne smiju da ćute i da Republika Srpska ima divne mlade ljude – talentovane sportiste, muzičare, glumce, zanatlije, naučnike.

– Imamo mnogo sjajnih mladih ljudi, koje moramo zajednički da podržimo, da ostanu u Republici Srpskoj. Ovakve stvari i ovakav odnos vrijeđaju zdrav razum, a jeftino, sirovo i bezobrazno je razlog što ovdje ne vide budućnost. Ako ih sad ne zaustavimo poslije će za sve nas biti kasno – rekao je Stanišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Novi verbalni obračun Dodika i Trivićeve: Da li su sada pretjerali?

Objavio

u

By

Marinika Tepić Republike Srpske nije izdržala nijedan dan, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, aludirajući na Jelenu Trivić, potpredsjednicu PDP-a i njene kritike iznesene povodom najavljene pomoći od po 100 KM za mlade, borce i penzionere.

Dodik je naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanje plata, penzija i primanja boraca”.

“Histerija i bijes su njen odgovor na najavljenu pomoć mladima, borcima i penzionerima. Histerija i bijes su njen odgovor na stabilnu makroekonomsku situaciju, na stabilan budžet i institucije Republike Srpske”, napisao je Dodik na Twitteru.

Kako je naveo, to je njen odgovor i na najveći broj zaposlenih, 120 kilometara autoputeva i na izgrađene bolnice u svim regionalnim centrima.

“Ko zna da li Marinika nešto zna o tome, ili apsolutno ništa ne zna”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, istakla je da “histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi”.

“Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednicu Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao i do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi”, rekla je Trivićeva.

Istakla je da je Dodik zaboravio da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta doveli penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa.

“O kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik kojeg bih mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela. Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost”, dodala je ona.

izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Trending