Pratite nas

Politika

SPS smatra da se budžet grada Banjaluke mora usvojiti po hitnom postupku

Objavio

u

“Grad već dovoljno trpi zbog pandemije a neusvajanje budžeta samo će dodatno paralizovati funkcionisanje grada. Obavili smo razgovore sa velikim brojem privrednika i stanje je odavno kritično. Nije raspisan nijedan tender i prerduzeća koje zavise i od obavljanja usluga za grad, su u problemu”, kaže Saša Kondić, šef kluba odbornika SPS u Skupštini grada.

Kondić smatra da je u ovom trenutku puno bolje da imamo bilo kakav budžet, a da oni koji imaju primjedbe odmah krenu u inicijativu da se ide u rebalans budžeta.

“Puno je razloga da se predloženi budžet kritikuje. Od smanjenja doznaka sportskim klubovima, što je loša poruka za sport, do smanjenja grantova za funkcionisanje boračkih organizacija i slično. Ali usvajanje ili neusvajanje budžeta ne smije da bude predmet političkih igara. Ako se budžet usvoji, što smatramo da je prijeko potrebno”, kazao je Kondić, navodeći da će Klub odbornika SPS-a odmah pokrenuti inicijativu za rebalansom budžeta već na sledećoj skupštini gdje ćemo insistirati da se nastavi sa investicijama.

“Potrebno je da se iznos koji predvidjen za ugostiteljstvo i turizam kao pomoć poveća sa predviđenih 200.000,00 KM na minimalno 400.000,00 KM. Sadašnji prijedlog je apsolutno nedovoljno. Potrebno je da grad obezbijedi i sredstva od najmanje 300.000,00 KM na ime subvencije na kamate za stambene kredite mladim bračnim parovima jer je to jedan od načina da zadržimo mlade da ne odlaze. Ako moge dugi gradovi i Banja Luka to mora”, smatra Kondić.

On naglašava da se za sport mora isto obezbijediti daleko više sredstava jer Banja Luka izdvaja 1.5 % budžeta dok drugi gradovi izdvajaju i do 4% i da je to veoma loša poruka koja se šalje sportistim ai mladima jer je Banja Luka oduvjek bila grad sporta.

Kondić ističe da će se takođe zalagati da ove godine prioritet bude i program zapošljavanja djece poginulih boraca i da će klub SPS-a tražiti i veća sredstva za pomoć privredi koja je u veoma teškoj situaciji.

“Krajnje vrijeme da se kao uozbiljimo kao društvo, kao ljudi koji su odgovorni za fukcionisanje grada i da shvatimo da je pred nama period teške zdrastvene i ekonomske krize. Svi vidimo da proces vakcinacije ide veoma sporo i da grad treba da na tom području uradi šta može. Građani od nas očekuju da rješava sve ove goruće probleme i za to su nam dali mandate. Apelujem da se uzbiljimo i usvojimo budžet”, poručuje Kondić.

Ne smijemo dozvoliti, kaže on, da grad stane a neusvajanje budžeta će upravo to da donese.

“SPS kritikovanjem budžeta ne zastupa interese skupštinske većine, kao što pozivanjem da se budžet usvoji ne zastupamo interese gradonačelnika i Gradske uprave. Ova kritika kao i poziv da se budžet usvoji, kao i inicijativa za hitnim rebalansom, je zastupanje interesa gradjanja Banja Luke”, kaže Kondić.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Bobar pristupio SPS-u

Objavio

u

Dugogodišnji sportista i nagrađivani glumac Banjalučkog studentskog pozorišta Slobodan Bobar pristupio je danas Socijalističkoj partiji Srpske – SPS.

On se u prostorijama SPS u Banjaluci sastao sa predsjednikom Gradskog odbora SPS Banjaluka Sašom Kondićem, sa kojim je razgovarao o budućem političkom angažmanu.

– SPS je prije svega partija mladih i u Banjaluci nastavljamo da okupljamo tim mladih, energičnih i dokazanih ljudi, a u Banjaluci svakako imamo tim koji će dolaskom Slobodana Bobara biti još jači – poručio je Kondić.

Bobar je dijete banjalučkog FK Borca, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije, a kao glumac BSP nosilac je brojnih priznanja i nagrada sa festivala iz BiH i Srbije.

Nastavite čitati

Politika

“Pet odsto je poniženje, a ne rješenje” Maja Dragojević Stojić o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Objavio

u

Problemi u zdravstvenom sistemu ne mogu se riješiti bilo kakvom jednokratnom pomoći niti mizernim povećanjem plata od pet odsto. To je samo flaster na duboku ranu koja krvari već dugo, kaže dr Maja Dragojević-Stojić, članica Predsjedništva SDS.

Ona napominje da je mnogo je vrijednih i stručnih radnika napustilo ovu zemlju, ne samo zbog malih plata, već zbog sveopšteg ambijenta i osjećaja poniženosti.

– Da li stvarno mislite da svi napori medicinskih radnika tokom pandemije vrijede toliko da stanu u jednu milostinju od pet odsto – upitala je Dragojević-Stojić.

Ona kaže da bi vlast ukoliko cijeni medicinare, trebalo da napravi sistem u kojem će njihov rad i sposobnost procjenjivati uvijek bolji od njih, i po stručnosti i znanju, a nikako lošiji.

– Stvorite im uslove rada zbog kojih će svakog dana motivisani ići na posao. Dajte im plate koje zaslužuju na osnovu njihovog nesebičnog zalaganja u cilju zaštite zdravlja građana. Omalovažiti njihov rad i svesti ga na pet posto je ponižavajuće i nedopustivo – poručila je Maja Dragojević-Stojić, koja je po struci doktorka, specijalistkinja kadriologije.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Politika

Zašto se kasni sa košenjem trave u Banjaluci? (VIDEO)

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending