Pratite nas

Politika

,,Srebrenka Golić je postala ZLATA Golić” Stanivuković iznio dokaze o nelegalnim građevinskim dozvolama

Objavio

u

FOTO: A.Čavić / GUBL

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je danas na javnom skupu u Banjoj Luci, ispred RTRS-a, da je vlast u RS svojevremeno dala 525.000 maraka za most u Dervišima koji je napravljen samo za jednu firmu.

“Prvobitno je namijenjen za firmu Bude Stankovića. Firma “InterKont” muž je njegove rođene sestre. 4,6 miliona maraka samo od Vodovoda. A ona radi u Vodovodu. Samo oni mogu da rade i samo oni mogu da prodaju satove za vodu. To je porodica Zeljković, ona radi za Vodovod. Ovaj stadion vodi drugi sin njegove sestre i zeta. Ovo iza nas je zgrada jednog kuma, ono drugo je zgrada drugog kuma koji hoće da je proda Upravi za indirektno oporezivanje BiH”, istakao je Stanivuković.

Bivši zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić je svojevremeno, rekao je Stanivuković, radio puno, ali za sebe. Osnovao je firmu Euros.

“Uložio je 225.000 maraka početnog kapitala. Ta firma radi i sa Vodovodom, sa dvoranom Borik, sa Gradom. Siniša Kurteš nas je koštao 75.000 maraka kao savjetnik za EBRD i za Vodu II. Ne zaustavljaju se tu. Od Euros firme prave Smart solutions koja pravi zgrade u Banjoj Luci. Brzo dobijaju građevinske i upotrebne dozvole. Odjednom dolaze put, vrelovod, kanalizacija do njihove zgrade”, kazao je Stanivuković.

Amidžić ima i firmu Finos u Fin kredit koja se vodi na Amidžićevu ženu. Kad se otvorila Eko toplana Kurteš je 2016. godine u Švajcarskoj otvorio kompaniju “Perfect'eau sarl”. Nakon toga osnivaju i “A&K consulting”. “EUROS 2016. godine ima dobit 145.000, a prošle godine 4,7 miliona maraka.

“Pozivam MUP da se bavi ovim, pozivam RTRS da ovo prenese i pozivam njih da demantuju ako nešto nije tačno”, kazao je Stanivuković.

On je rekao da će podnijeti krivične prijave protiv Amidžića i Kurteša.

Tim za reviziju, kazao je Stanivuković, sada istražuje Eko toplanu.

“Grad Banja Luka je morao da isplati 2,1 milion maraka zbog toplane na Starčevici”, rekao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Grad je odlučio da na Starčevici Plani toplanu na privatnoj zemlji. To se dešavalo u vrijeme mandata Slobodana Gavranovića. Građevinsku dozvolu je, dodao je on, dala Srebrenka Golić i to suprotno zakonu.

“Zbog tog posla Srebrenka je avanzovala u “Zlatu”. Kad se toplana gradi, dolazi Đoko Ekvator i kupuje tu zemlju. I to je, naravno, dogovoreno. Fiktivno je povećana cijena i zemljište je prodano za tri stana, a sada moramo da platimo 2,1 miliona KM”, rekao je Stanivuković.

Đoko Ekvator je ovlastio drugu firmu da Grad njoj isplati 2,1 miliona KM, jer su mu druge firme blokirane. Istovremeno je Đoko Davidović Gradu dužan 300.000 KM.

Bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je, dodao je on, javno istraživanje uoči lokalnih izbora platio iz budžeta Grada. To istraživanje je, kazao je on, plaćeno 20.000 KM.

“Ako ja to uradim, hoće li pisati ATV i RTRS o tome. Ovo su dva dječja igrališta. Grad plaća istraživanja za SNSD. Grad plaća da čuje rejting stranaka”, rekao je Stanivuković.

Politika

MIROSLAV POKRENUO BURU Ko je harmonikaš kojeg je Dodik doveo u zgradu Predsjedništva BiH

Objavio

u

Nastup veselog haromonikaša u kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika izazvao je lavinu komentara.

Muzičar koji je danas zasvirao i zapjevao s Dodikom u Sarajevu je Miroslav Matić iz Banjaluke.

Matić je član orkestra folklornog društva “Masleša”, te dio benda “Matić Orkestar”, koji nastupa na različitim svečanostima.

– Matić Orchestra će vaše slavlje učiniti posebnim i nezaboravnim. Žanr folk, pop, rock, traditional, svadbe, krštenja, rođendani itd. – glasi reklama Matić Orchestra.

Srpski član Predsjedništva BiH raspjevao se juče u zgradi Predsjedništva BiH, pa se na repertoaru našao i poznati hit pjevača Halida Bešlića “Romanija”.

U veselom raspoloženju Dodik, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i članovi Kabineta srpskog člana Predsjedništva pjevali su poznate hitove, među kojima su i “Srpkinja je mene majka rodila”, “Raširi ruke majko stara”.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Harmonikaši kolo vode, a korona uzima danak

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana prostor Bosne i Hercegovine ispunjen je brojnim političkim, često i nekorektnim porukama koje se gotovo pa uvijek uspiju zasjeniti brojne druge probleme s kojima se država u cjelini ili jedan njen dio suočavaju.

Uprkos brojnim aferama koje su “na stolu” i čije su žrtve građani Bosne i Hercegovine, politička prepucavanja i potezi osoba koje se u teoriji predstavljaju kao predstavnici naroda u BiH gotovo pa uvijek uspijevaju skrenuti pažnju s aktuelnih pitanja koja se tiču zdravlja i života građana BiH.

Osoba koja vjerovatno u ovom trenutku predstavlja “specijalistu” kada je riječ o ovoj političkoj disciplini jeste predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Posljednjih nekoliko dana, Dodik i kadrovi SNSD-a gotovo pa je “ugušila” aferu “Kiseonik” koja će tako, kao i brojni drugi predmeti, ostati u sjeni političkih besmislica bez jasnog cilja i plana.

Međutim, i pored brojnih političkih poruka koje Dodik u ovom trenutku upućuje, afere koje potresaju Srpsku daleko su od završenih, a posljednja koja se veže za nabavku kiseonika u bolnicama i dalje je ostala nerazjašnjena.

Vlast u Srpskoj tvrdi kako je kisik testiran te da se on može koristiti u liječenju pacijenata.

S druge strane, opozicija i dalje “sipa” optužbe prema vladajućim strukturama UKC RS i vlade Republike Srpske te poručuju kako se bave “izvlačenjima, lažnim i bezveznim objašnjenjem i skretanjem pažnje javnosti na neke druge stvari”.

I pored afere “Kiseonik”, podaci koji dolaze iz Republike Srpske, a koji se tiču zdravstvene i epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti optimistični.

Ukoliko se analiziraju samo podaci za posljednja 24 sata, može se primijetiti kako je od 225 laboratorijskih uzoraka na koronavirus zabilježeno 86 novozaraženih.

Ipak, ono što predstavlja mnogo veći problem jeste broj preminulih. Samo u posljednja 24 sata u Srpskoj preminulo je 15 osoba srednje i starije životne dobi od kojih najviše dolazi iz Banje Luke (3).

Ukoliko se analiziraju podaci za posljednjih 15 dana, tačnije od 4. pa sve do 18. oktobra, dolazi se do poražavajuće činjenice – Republika Srpska je siromašniji za 289 građana koji su preminuli od koronavirusa.

Podaci koji bi u civilizovanim i uređenim društvima upalili sve alarme, u Bosni i Hercegovini, postaju samo “obični” dio svakodnevnih zdravstvenih izvještaja koji se javnosti i medijima šalju svakodnevno od početka pandemije.

U međuvremenu, član SNSD-a i “šef svih procesa” unutar Republike Srpske Milorad Dodik, okrenuo se “relaksiranju atmosfere”. Ocijenivši kako je situacija u državi previše napeta, te da se bespotrebno potenciraju sukobi, Dodik je u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine doveo harmonikaša.

Potez koji je Dodik protumačio kao relaksiranje atmosfere, članovi opozicije u Srpskoj, ali i predstavnici vlasti u drugom dijelu BiH ocijenili su kao ponižavanje institucije Predsjedništva, države, a na kraju i građana.

Dok društvo i dalje opterećavaju afere, koje se direktno odražavaju na zdravsteni sistem u Republici Srpskoj, Dodik “harmonizuje” stanje harmonikom.

Instrumentom čiji zvuk, još uvijek uspješno, zaglušuje zvukove zdravstvenih afera koje su i dalje prisutne, koje nisu razriješene, a čije su žrtve građani Republike Srpske.

(Klix  Foto:Klix)

Nastavite čitati

Politika

Danas sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske: Šta se treba desiti do 28.oktobra?

Objavio

u

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebalo da utvrdi termin održavanja 22. posebne sjednice parlamenta Srpske i prijedlog dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da očekuje da će do kraja oktobra u parlament stići prijedlozi izmjena i dopuna zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republike Srpske, nakon čega će vrlo brzo biti zakazana posebna skupštinska sjednica.

U Banjaluci je u ponedjeljak održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatrana “usmena informacija o zaštiti ustavnih prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom”

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, imaju za cilj da do 28. oktobra pripreme prijedloge zakona u vezi sa zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom, o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Posebnoj sjednici Vlade prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako prenosi BN, na sjednici je bilo riječi o materijalima za posebnu sjednicu, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglanosti na Oružane snage BiH, OBA- UIO BiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OBA- UIO BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Prema informacijama poslanika Nebojše Vukanovića od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade se trebalo raspravljati i o Nacrtima Zakona o pasošu, ličnoj karti, državljanstvu Republike Srpske, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima NSRS

Buka

Nastavite čitati

Trending