Pratite nas

Društvo

Srpska ima alat za ZAUSTAVLJANJE POSKUPLJENJA, ali je neizvjesno da li će se Vlada i odlučiti za to

Objavio

u

Sve analize govore da je rast cijena u maloprodaji u Republici Srpskoj nesrazmjeran rastu cijena sirovina. Inflatorni svjetski trend ne smije biti zloupotrebljen da bi se sticao ekstra profit.

Ovo je poručio lider vladajućeg SNSD Milorad Dodik koji je najavio da će ove sedmice biti održan sastanak na kojem će biti postignut dogovor oko “nerealnog poskupljenja”.

Dodik u izjavi nije rekao ko je radio analize ni ko će sve biti pozvan na sastanak, ali građani, pogotovo oni koji žive od plate i penzije, znaju vrlo dobro da cijene u trgovinama rastu gotovo svakodnevno.

Subjektivni osjećaj je da da je trend poskupljenja nezaustavljiv, dok primanja sve manje mogu da pokriju naše osnovne potrebe.

Po posljednjim podacima, godišnja inflacija u decembru je iznosila 5,9 odsto, a poskupljenja su nastavljena i u januaru.

Republika Srpska ima zakon o regulisanju cijena na osnovu kojeg je na snazi ograničena marža na osnovne životne namirnice, lijekove i farmaceutske proizvode.

Srpskainfo je pitala nadležne u Ministarstvu da li, na osnovu postojećih propisa mogu da reaguju na cijene ostalih proizvoda i na koji način, ako imamo u vidu da se cijene formiraju slobodno na tržištu.

– Na prodajnu cijenu svake robe utiče nabavna cijena robe (koja se sastoji od fakturne cijene proizvođača, odnosno dobavljača uvećane za zavisne troškove) i marža, koju svaki trgovac zaračunava na nabavnu cijenu – kažu u Ministarstvu trgovine.

U nastavku odgovora citiraju odredbe Zakona o regulisanju cijena i navode da u kontrolama cijena u slučaju značajnih poremećaja na tržištu Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske predlaže Vladi Republike Srpske donošenje mjera neposredne kontrole cijena radi zaštite životnog standarda stanovništva.

Značajni poremećaji na tržištu obuhvataju elementarne nepogode, nestašice dobara neophodnih za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva, neočekivani rast cijena proizvoda, monopolsko formiranje cijena, zloupotrebu dominantnog položaja i vanredne okolnosti prema procjeni Vlade.

Mjere neposredne kontrole cijena moguće je propisati izuzetno i u slučajevima kada i pored preduzetih mjera ekonomske politike nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu, radi sprečavanja monopolskog formiranja cijena, radi utvrđivanja prodajnih cijena proizvoda koji se koriste za intervenciju na tržištu i radi zaštite životnog standarda.

Mjere neposredne kontrole cijena su : određivanje nivoa cijene, odnosno određivanje fiksne cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet ni po višoj ni po nižoj cijeni; određivanje najviše cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet iznad propisane cijene, ali mogu ispod propisane cijene; određivanje najniže cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet ispod najniže cijene; način formiranja cijena – struktura cijena; davanje saglasnosti na cijene; određivanje marži u trgovini; vraćanje cijena na prethodni nivo; obavještavanje o promjeni cijena određenih proizvoda i usluga i obaveza redovnog ili povremenog slanja podataka o cijenama za određene vrste proizvoda ili usluga.

Mjere neposredne kontrole cijena propisuje Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Na naše konkretno pitanje da li će Vladi RS biti predložene mjere neposredne kontrole cijena zbog poskupljenja, u Ministarstvu trgovine rekli su da trenutno “cijene mogućnosti kako da intervenišu i zaštite standard”. Prema pokazateljima, ulazne cijene su značajno više u odnosu na prethodne periode, došlo je do rasta sirovina, kontrola marži nije pokazala da ima kršenja. Mi trenutno cijenimo mogućnosti kako da intervenišemo i zaštitimo standard, a da to bude intervencija u skladu sa zakonom. Akcenat je svakako na zaštiti najranjivijih kategorija stanovništva – poručuju iz Ministarstva trgovine.

U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da regulisanje cijena može i da izazove kontraefekat – nestašicu.

ŠTA KAŽU TRGOVCI?

Iz Udruženja trgovaca pri Privrednoj komori RS niko ne želi da govori na temu poskupljenja. Posredno poručuju da su svjesni da je povećanje plata u Srpskoj obezvrijeđeno zbog značajnog psokupljenja različitih proizvoda. Inflacija ulazi na velika vrata, a mi smo mala ekonomija i uvozno zavisna. Dakle, uvozimo proizvode po cijenu na koju ne možemo uticati- kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS. Kaže da je moguće da su određeni subjekti pokušali da poskupe proizvode za koje nema opravdanja. – U Privrednoj komori nemaju ništa protiv kontrola i kazni ako se utvrdi kršenje zakona – dodaje Blagojević.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending