Pratite nas

Politika

Srpska plaća četvrt miliona KM skandalozne Pavlovićeve fotografije

Objavio

u

 Procjenjuje se da bi predstojeći prijevremeni izbori u Prijedoru mogli koštati ukupno oko 235.000 maraka, što znači da će građani Republike Srpske Pavlovićeve skandalozne fotografije platiti više od četvrtine miliona KM.

Konkretno, kako su izjavi za CAPITAL istakli u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine, za prijevremene izbore u Prijedoru procjena je da će biti potrošeno oko 65.000 KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK.

„Toliko je i uplaćeno na podračun CIK BiH za ove namjene. Grad Prijedor će imati još oko 170.000 KM za naknade biračkim odborima i za druge troškove iz nadležnosti Gradske izborne komisije“, pojasnili su u CIK-u.

Već potrošeno skoro deset miliona KM 

Pored toga za Lokalne izbore 2020. godine je već potrošeno oko 3,9 miliona maraka, računajući između ostalog i povoljene izbore u Doboju i Srebrenici.

„Dakle potrošeno je oko 3,9 miliona KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK BiH, ali i gradovi/opštine su imale svojih troškova oko šest miliona maraka“, kazali su za CAPITAL u CIK-u.

Eksplicitne fotografije i 17.000 glasova više

Podsjetimo, na Lokalnim izborima 2020. godine Dalibor Pavlović (SNSD) je izabran za gradonačelnika Prijedora. Nedavno su se u javnosti pojavile njegove skandalozne fotografije i prepiske, zbog čega je predsjednik  SNSD-a Milorad Dodik od Pavlovića zatražio da podnese ostavku.

Pavlović je poslušao Dodika i podnio ostavku, nakon čega se krenulo u raspisivanje prijevremnih izbora, a koji bi, kako je već rečeno, građane RS mogli koštati čak 235.000 KM.

U februaru ove godine u Doboju i Srebrenici su održani ponovljeni izbori zbog, kako su pojasnili iz CIK-a više izbornih nepravilnosti.

Posebno je zanimljiv Doboj gdje su pojedini kandidati SNSD-a za odbornike u Skupštini grada Doboja na izborima održanim u novembru, od 106  biračkih mjesta na čak 22 osvojili 100 odsto glasova, za šta su, kako su tada kazali stručnjaci, veoma male šanse.

Najbolji primjer za to je tadašnji nosilac liste SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Doboja Sanja Vulić koja je na izborima u novembru imala 22 hiljade glasova, a na ponovljenim izborima oko pet hiljada glasova, što govori da je Vulićeva za svega tri mjeseca i“izgubila“ oko 17.000 glasova.

Čavalić: Ne vodi se računa o trošenju novca

Ekonomista Admir Čavalić istakao je u izjavi za CAPITAL da je osnovni problem političkog, ali i izbornog sistema u Bosni i Hercegovini nedostatak fiskalne odgovornosti.

“Konkretno, ne vodi se računa o trošenju novca porezskih obveznika. Organizaciju nužnih, ali svejedno dodatnih izbora u Bosni i Hercegovini, treba posmatrati u ovom kontekstu. Nedostatak odgovornosti podrazumijeva da ne postoji subjekt koji konkretno (finansijski) odgovara zbog (ne)činjenja određenih radnji. Dugoročno to vodi anomalijama (bez sankcija)”, rekao je Čavalić za CAPITAL.

Prema njegovim riječima, bitno je napomenuti da izostanak elektronskog glasanja ima kao posljedicu više troškove organizacije izbora.

“Mogućnost manipulacije istim, sa druge strane, povećava šanse od ponavljanja (kao što smo imali u nekoliko opština/gradova). Sve u svemu, poreski obveznici odnosno građani plaćaju cijenu svega navedenog”, naglasio je Čavalić.

capital.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Politika

Krunić o Ujedinjenoj Srpskoj: Korupcija i kriminal, osobine vodećih funkcionera

Objavio

u

By

Korupcija, kriminal, siledžijstvo: sve su to karakretistike vodećih funkcionera Ujedinjene Srpske, jedne od stranaka vladajuće koalicije, koja očigledno ne preza ni od čega, pa ovakve ljude, bez imalo srama, imenuje na neke od vrlo značajnih pozicija u Republici Srpskoj i BiH – rekao je član Predsjedništva PDP-a i narodni poslanik Ljubiša Krunić.

Krunić kaže da je malo koju stranku, osim SNSD, potresalo ovoliko afera na koje se javnost zgražala, ali oni ne mare za to, nego samo gledaju kako da uzmu svoj dio plijena u okviru vladajuće koalicije i iz narodnog budžeta, saopšteno je iz informativne službe PDP-a.

“Imenovanje Kostadina Vasića na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo bilo je samo po sebi skandalozno, jer je potpuno jasno da nema potrebna znanja i vještine da rukovodi tom, pokazalo se u prethodnom periodu, izuzetno važnom institucijom. Ako na to dodamo da je Vasić juče pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja svog srodnika, a da će ipak ostati u direktorskoj fotelji, jasno je o kakvom beskrupuloznom i poremećenom sistemu vrijednosti svjedočimo”, poručio je Krunić.

On je podsjetio da je Vasić na poziciji direktora Instituta zamijenio Branislava Zeljkovića, kojem se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja zbog nabavki tokom pandemije virusa korona.

“Dok su ljudi bili zatvoreni u kućama, kažnjavani zbog nenošenja maski, bolovali i umirali, oni su tražili i nalazili načine kako da se preko te, za čitav svijet i za naš narod, užasne situacije bogate i trpaju novac u privatne džepove. Tokom pandemije respiratori su plaćani po deset puta višoj cijeni od nabavne i tržišne, maske nabavljane za deset feninga, a narodu su ih prodavali po sedam KM. I na sve to, dok je suđenje u toku, Zeljković je nagrađen savjetničkom pozicijom u Civilnoj zaštiti”, podsjeća Krunić.

Kaže da se ne smije zaboraviti ni slučaj Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova, takođe kadra Ujedinjene Srpske:

“Svojevremeno je otkriveno kako se Ilić više od dvije godine bavio ilegalnim priređivanjem igara na sreću, za što je stekao imovinsku korist. Ilić je takođe osumnjičen je da je sa partnerom izdavao cijelu zgradu u Zvorniku, a da to nije prijavljivao, niti plaćao obaveze i takođe nelegalno stekao imovinsku korist. Kada se sve ovo uzme u obzir, može se reći da je Ujedinjena Srpska ogledalo ove vlasti, ogrezle u kriminalu, korupciji, bahatosti i pokvarenluku”, zaključuje Krunić.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending