Pratite nas

Politika

Srpsku predstavlja predsjednik, a ne član Predsjedništva!

Objavio

u

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, već dugo vremena demonstrira u praksi neospornu diplomatsku vještinu i u turbulentnoj regiji Zapadnog Balkana uspijeva da sačuva Srbiju ozbiljnijih udara, kako sa Zapada tako i sa Istoka. Ukratko, Vučić je shvatio da otvorena svrstavanja i brzopleta izjašenjenja po “vrućim” temama po pravilu predstavljaju zamku za manje zemlje, te svojom uzdržanošću i korektnim odnosima sa svim bitnim međunarodnim adresama dobro čuva interese Srbije po svim bitnim pitanjima.

Jedna od važnijih, ali i težih, zadaća Aleksandra Vučića svakako je pomoć i zaštita za Republiku Srpsku. Vučić je ispravno prepoznao da je Srpska, uz Srbiji, najvažnija za očuvanje interesa Srba na Zapadnom Balkanu i on je svoju diplomatsku taktiku uspješno primjenio i na tom pitanju. Kao dio te, mora se priznati, ozbiljne i nesebične podrške Vučić se sve vrijeme trudio da ima i maksimalno korektne odnose i sa zvaničnim predstavnicima Srpske i Srba na nivou BiH. U posljednje vrijeme, svjestan da su susreti sa njim itekako bitan faktor za podizanje političkog rejtinga, Vučić se potrdudio da ostvari dobar odnos i sa istaknutijim opozicionim predstavnicima Republike Srpske, jer nije želio da njegova podrška Srpskoj bude shvaćena kao podrška bilo kojoj pojedinačnoj stranci.

Milorad Dodik, ipak, ne može da prihvati takav razvoj događaja, pa posljednjih mjeseci pokušava na svaki mogući način da izdejstvuje što više sastanaka i slikanja sa Vučićem, a sve u cilju da prikaže kako ima njegovu podršku. U Beogradu već odavno govore da “Dodik ne iskače još samo iz paštete”, jer Milorad umjesto da radi svoj posao grozničavo traži priliku da se uslika sa Vučićem.

Prava je istina da je Dodik veoma daleko od razumijevanja i provođenja Vučićeve politike, kao i da mnoge bitne odluke donosi drugačije od onoga kako ga Vučić savjetuje.

Možda i najjasniji pokazatelj je odnos prema Kristijanu Šmitu, koga Dodik uporno naziva nelegitimnim i nepriznatim, dok s druge strane Vučić jasno stavlja do znanja da taj stav niti je ispravan niti je dobar za srpske interesa. Konačna potvrda stiže ovih dana kada će Aleksandar Vučić zvanično da se sastane sa Kristijanom Šmitom kao Visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH, i to jeste jedini ispravan put za prevazilaženje problema koje je Incko u dogovoru sa lokalnim vlastodršcima napravio da bi priču ponovo skrenuo u nacionalne teme.

Ipak, uz sve pohvale, moramo ovom prilikom iznijeti i jednu ozbiljnu kritiku predsjedniku Vučiću. Naime, po Ustavu, dosadašnjoj praksi, a i po logici stvari svih onih koji priznaju i vole Republiku Srpsku, predstavnik i zastupnik Republike Srpske u pitanjima koja se tiču njenog predstavljanja i statusa je Predsjednik Republike Srpske, a ne član Predsjedništva BiH.

Ako je već Milorad navikao da moć premješta sa sobom, onako kako on mijenja kabinete, od ozbiljnog i odgovornog političara kakav je Aleksandar Vučić bi se ipak očekivalo da takav Dodikov nezakonit i uzurpatorski metod ne podrži.
Uostalom, dok je bio Predsjednik RS Dodik je bio jedini koji je u takvim razgovorima učestvovao, dok član Predsjedništva nije uopšte bio pozivan.

Dodikova katastrofalna politika po principu “Srpska to sam ja” mora biti zaustavljena, a vjerujemo da predsjednik Vučić neće više davati uzurpatoru za pravo i da će o stvarima bitnim za Srpsku razgovarati sa institucijama Srpske.

Politika

EVO GDJE JE STANIŠIĆ NAKO ŠTO JE NAPUSTIO DNS! Našao se i na listi za Parlament BiH

Objavio

u

Doskorašnji član DNS-a, Miloš Stanišić postao je član PDP-a i naći će se na 3. mjestu izborne liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je napravljen politički kompromis oko kandidata na parlamentarnim listama u bijeljinskom PDP-u.

Prethodnih dana se spekulisalo da na Stanišićevom učlanjenju u PDP i što boljoj poziciji na izbornoj listi te stranke u vrhu PDP-a insistira njegov prijatelj, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 biće Siniša Golić, predsjednik brčanskog PDP-a, saznaje portal “Dešavanja u Bijeljini”.

Sastanak Predsjedništva PDP-a na kojem je potvrđen i ovaj dogovor održan je u Istočnom Sarajevu, a zatim su liste ovjerene i predate CIK-u.

Podsjećamo, Stanišić je do prije 12 dana bio predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina, a zatim je iznenada napustio ovu stranku jer je, kako je rekao, zasmetao rukovodstvu partije.

Banjaluka.net/DesavanjauBijeljini.com

Nastavite čitati

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Jedini rezultat Jelene Trivić je kompenzacioni mandat

Objavio

u

Koliko zaista Trivićeva kila ima u politici?

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini, tamo se zadesila igrom slučaja.

Nakon što je iz SDS-a trebala preći u SNSD i već dogovorila taj transfer, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je svoju kolegicu prevukao u PDP.

Dao joj je i kompanzacioni mandat kako bi ušla u Skupštinu. To praktično znači da Trivićeva nije imala dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu, već je ušla sa kompenzacione liste.

Jelena Trivić u političkim krugovima važi za veoma isključivu osobu.

To se može i pretpostaviti kao glavni razlog što je opozicija predložila više kandidata – Selak svoga, Nešić svoga,  čak se kandidaovao i Jelenin bivši ,,saborac” Begić (koji je najviše govorio o nemogućnosti saradnje bilo koga sa Trivićevom), umalo i SDS svoga i tako redom.

Njen, mnogo mlađi stranački kolega Stanivuković je igrao politički mudru utakmicu na Lokalnim izborima 2020.godine, pa je tako osigurao trku 1 na 1, dok to Trivićevom nije pošlo za rukom.

Čak se u javnosti pojavila i informacija da je Trivićeva tražila od Stanivukovića da se ne pojavljuje u njenoj kampanji.

Koliko Trivićeva zaista ima kila u politici ostaje da vidimo u oktobru, ako je suditi po političkoj mudrosti – lagana je kao perce guske.

Nastavite čitati

Trending