Pratite nas

Politika

Šta se krije iza Dodikove izjave o Danu Republike?

Objavio

u

Milorad Dodik je izjavio je da bi bila „dobra ideja“ da se Dan Republike Srpske, umjesto 9. januara, ubuduće obilježava 15. februara, kad i Srbija slavi svoj Dan državnosti, i time je, očekivano, izazvao buru rekacija.

A ta bura se, vjeruju analitičari, neće tek tako stišati i pitanje je šta se iza nje krije.

Da li je pričom o Danu Republike, za koju se vjerovalo da je odavno završena, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD sam sebi dao politički autogol?

Opozicionari su Dodika nazvali izdajnikom, švercerom i ratnim dezerterom, koji ruši Republiku Srpsku.

Dodik im je hitro odgovorio da ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, niti bilo ko drugi u Srpskoj ne treba da brani Dan Republike Srpske od Dodika, koji je „za razliku od njih učestvovao u njenom proglašavanju“. I svoje kritičare nazvao „lovcima na jeftine političke poene”, koji rade u korist „velikobošnjačke politike i međunarodnih okupatora”.

Međutim, nije se sve završilo na prepucavanju na liniji vlast – opozicija. I građani, koji su prije pet godina izašli na referendum o Danu Republike i sa više od 99 odsto glasova podržali 9. januar, danas se pitaju, čemu je sve to služilo.

Analitičari upozoravaju da će ova priča imati odjeka i u Beogradu, a pogotovo u Sarajevu, te da Dodik, na neki način, ponovo otvara Pandorinu kutiju iz koje može izaći svašta.

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da je pitanje šta Dodik ovakvim izjavama dobija, jer će ga opozicija i dio javnosti u Republici Srpskoj tumačiti kao izdaju, dok će se politički akteri iz ostalih dijelova BiH buniti zbog povezivanja sa Srbijom.

– Dodikov prijedlog je i potenciranje srpskog u Republici Srpskoj, čime se dodatno politički marginalizuju Hrvati i Bošnjaci. On je u priči o proglašvanju 15. februara novim Danom RS naročito istakao: “Mi u Republici Srpskoj smo Srbi” i „slavećemo na isti dan kad i Srbija“. Kad se sve to uzme u obzir, možemo očekivati oštre rekacije i na ove apekte njegove izjave – kaže Tanja Topić za Srpskainfo.

Sociolog Vedran Francuz ocjenjuje da je Dodik poslao jako opasnu poruku, koja „udara u same temelje Republike Srpske“.

– Zna se šta se desilo 9. januara 1992. Ukoliko zaboravljamo svoju tradiciju i početke, pa i dan kada je nastala Srpska, onda dovodimo u pitanje ne samo simboličnost datuma, nego i samu Republiku Srpsku – kaže Francuz.

Dodaje da je Dodik napravio bespotrebnu političku buru, u vrijeme kada nemamo vakcina, kada se ljudi bore za opstanak i masovno bježe iz Republike Srpske.

Pitanje je, ističe Francuz, zašto se bura podiže baš u ovom trenutku: da li da se narodu zamagli pogled na stvarnost u kojoj živi, ili iz nekih razloga, koji javnosti nisu poznati.

– Možda ovo ima veze sa dolaskom visokog predstavnika ili nekim drugim odlukama, za koje ćemo saznati za koji dan, ili za koju sedmicu. Možda je priča o Danu Republike poslužila samo kao dimna zavjesa – zaključuje Vedran Francuz.

(Srpskainfo)

Politika

Mazalica Vukanoviću: Šta radiš u kafani u 10.30? (VIDEO)

Objavio

u

Poslanik Srđan Mazalica iz SNSD-a danas je u restoranu Narodne skupštine prišao kolegi Nebojši Vukanoviću (SDS) i pitao ga zašto nije na poslu.

Kako je sam Mazalica napisao na Twitteru, ovo je bila malo opuštenija verzija između dvojice kolega, što dodvodi do zaključka da je ovo bila “skupštinska” šala i da se poslanici, koji su inače na suprotnim stranama u skupštinskoj sali, mogu i našaliti.

Mazalica je zatekao Vukanovića u restoranu kako sjedi i priča sa nekoliko osoba, pa je prišao stolu te ga upitao šta radi u kafani u 10.30. Sve je snimio i objavio na Twitteru.

“Čekam da prođe aktuelni čas”, odgovorio mu je Vukanović kroz smijeh.

“Šta glumiš mangupa? Hoćemo li na posao?”, upitao je Mazalica, a Vukanović mu je odgovorio “Odmah”.

Nastavite čitati

Politika

Vukanović poklonio ministrima kreme za sunčanje (VIDEO)

Objavio

u

Nebojša Vukanović poklonio je ministrima u Vladi RS kreme za sunčanje i uputio pitanje “ko leti avionima Vlade Republike Srpske”

Nastavite čitati

Politika

Sastali se najmlađi gradonačelnici: Stanivuković u Gradskoj upravi ugostio Benjaminu Karić

Objavio

u

Delegaciju Grada Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, ugostio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Gradskoj upravi.

Ovom prilikom, predviđen je sastanak Stanivukovića i Karićeve, zajedno sa saradnicima, kao i zajednički ručak.

Ovaj susret je specifičan po tome što se sastaju najmlađi gradonačelnik Banjaluke i najmlađa gradonačelnica Sarajeva ikada.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending