Pratite nas

Politika

Šta su otkrili odgovori na poslanička pitanja Jelena Trivić “Zdravstvo tone u dugove, plate u Srpskoj manje od 800 KM”

Objavio

u

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i poslanica u Narodnoj skupštini RS, objavila je na svom Fejsbuk profilu spisak poslaničkih pitanja, koje je postavila institucijama RS i poručila je da odgovori na ta pitanja, kada se stave u kontekst ukupnih ekonomskih kretanja u Srpskoj, otkrivaju kako zapravo živimo.

Iz odgovora Ministarstva zdravlja saznajem da je dug zdravstvenog sistema preko milijardu KM, tačnije 1.054.836.550, viši nego na početku mandata ove Vlade, a znamo iz ekspozea Radovana Viškovića da je jedan od najbitnijih ciljeva bilo „zaustavljanje krvarenja zdravstvenog sistema“. Nakon skoro tri godine od početka mandata ove vlade, ništa nije učinjeno – poručuje Trivićeva.

Dodaje da je iz odgovora Poreske uprave RS saznala da za skoro 31.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje.

– Kada čujemo priče o rekordnoj zaposlenosti u Srpskoj, treba da pitamo institucije koliki broj radnika od onih zvanično registrovanih ili ne prima platu uopšte ili prima neto platu bez uplate doprinosa. – kaže Jelena Trivić.

Iz odgovra Ministarstva preduzetništva je, kaže, saznala, da je priliv direktnih investicija u Srpsku i dalje na nivou statističke greške: u posljednjih pet godina u prosjeku iznosi 260 miliona KM.

– A ko uporedimo sa Srbijom kao liderom u privlačenju direktnih investicija, gdje priliv u posljednjih nekoliko godina premašuje iznose od tri milijarde evra, jasno je gdje smo. Naravno da je u apsolutnom iznosu priliv veći u Srbiju, koja je veća i ima veći broj stanovnika, ali čak kad i to uobzirimo pa uporedimo relativne veličine, na primjer priliv investicija po glavi stanovnika, dođemo do zaključka da je priliv u Srbiju relativno skoro četiri puta veći nego u Republiku Srpsku – analizira ona.

Po prvi put ove godine Srpska je, tvrdi Trivićeva, i u apsolutnom nivou ukupnog duga premašila Federaciju: prema zvaničnim podacima dug Republike Srpske na kraju juna 2021. godine, iznosi 6 milijardi i 388 miliona, dok dug Federacije iznosi 6 milijardi i 319 miliona

– Ako znamo da je BDP Federacije otprilike dva puta veći od BDP Srpske i da Federacija takođe ima dva puta veći broj stanovnika, onda dolazimo do zaključka da je Republika Srpska relativno dvostruko zaduženiji od Federacije – smatra Trivićeva.

Ona poručuje da vlast RS objavljuje samo one statističke podatke, kojima želi da predstavi ekonomsku situaciju boljom nego ranije.

– Postoje ekonomski pokazatelji koji govore u prilog tome, ali, treba uvijek da imamo na umu da je sve to nedovoljno, sporo i da bi rezultati vlasti morali biti daleko bolji kako bi narod osjetio taj napredak. Podsjetiću da je prosječna plata od 1.000 KM bila planirana u junu 2019. godine, dakle prije korone, a da taj prosjek imamo tek sada – napisala je Trivićeva.

Ona podsjeća i da je u jednom od odgovra na njeno poslaničko pitanje, Poreska uprava RS odgovorila da više od 70 odsto odsto radnika u Srpskoj radi za platu manju od 800 maraka.

– To znači da veliki broj niskih plata i manji broj visokih plata daje prosjek od 1.000 KM, ali da su najčešće plate one ispod prosjeka. Sve su to pokazatelji koje treba ukrstiti kako bismo došli do nekih zaključaka. Statistika je jedno, a život nešto drugo – poručila je Jelena Trivić.

srpskainfo.com

 

 

 

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Dodik prokomentarisao mogućnost zabrane kandidature na izborima

Objavio

u

By

Kada nestane logika, nastane BiH, citat je koji najbolje opisuje svaku pojavu u BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovjek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. dobija sve izbore, a od kada postoji Republika Srpska na svim izborima je, kaže, rastao i na svim izborima bio pobjednik.

– E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gdje god se pojavi pobjednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

Sa druge strane, dodao je, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.

– SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira – napomenuo je Dodik.

Zato je najvažnije, istakao je, da se očuva stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da se čuva homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da se pokušaju vratiti nadležnosti koje po Ustavu pripadaju.

Dodik je istakao da je Republika Srpska jedini entitet u BiH koji može da živi samostalno, da BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH je nemoguća zbog sukoba Hrvata i muslimana.

Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, Vladu, predsjednika, budžet, kaže Dodik.

Od izborne reforme, smatra, nema ništa zbog stava Izetbegovića.

– Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali – rekao je Dodik.

On je napomenuo da na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija “uputstva” kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.

Jedini način da se odupre, kako kaže, jeste držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending