Pratite nas

Društvo

Stanari Roditeljske kuće u Banjaluci nakon terapije jedva čekaju druženje

Objavio

u

Kada smo prije tri mjeseca otkrili da naša dvoipogodišnja Alina boluje od neurofibromatoze tipa 1, ne mogu vam opisati šok koji smo tada doživjeli, kazala je Sada Ajkunić iz Modriče, koja sa svojom kćerkicom boravi u Roditeljskoj kući u Banjaluci.

S njom smo razgovarali povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Neurofibromatoza je bolest kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti.

 “Kada je bila beba od četiri mjeseca, primijetili smo fleke na tijelu,  ali su nas ljekari tada uvjeravali  da je sve u redu, da bismo tek nedavno otkrili pravu dijagnozu.  Ne mogu vam opisati šok kada nam je doktor rekao od čega naša dvogodišnja djevojčica boluje. Nekoliko trenutaka samo sam gledala u prazno, niti sam mogla plakati, niti pričati, jednom riječu strašno”, priča nam Sada.

Dodaje da ni po čemu nisu mogli primijetiti  da je njihovo  dijete bolesno, jer što se tiče razvoja, sve je bilo normalno, na vrijeme je počela puzati, hodati i pričati.

“Sada smo već dva mjeseca smješteni u Roditeljskoj kući i Alina prima terapije, do sada je  primila devet, a treba 38. Budući da je jako mala, ne može i ne smije da prima jake terapije”, kaže Sada za “Nezavisne”.

Dodaje da  proces liječenja traje dugo i da je njena kćerkica pravi borac.

“Iako je skoro pa beba, jako je razumna i mnogo sam ponosna na nju kako podnosi sve te terapije, bori se kao mala lavica”, priča Sada. 

Dodaje da je značaj Roditeljske kuće ogroman  jer je, kako priča ova majka, njima to postalo drugi  dom.

“Kad završimo s terapijom u Univerzitetskom kliničkom centru, Alina  jedva čeka da dođe da se igra s djecom koja su ovdje”, kaže Sada.

Dodaje da svim roditeljima koji borave u Roditeljskoj kući dođu momenti  kad misle da ne mogu više.

“Ipak, kad vidiš da ima neko ko je u sličnoj situaciji kao i ti, i kada razumije tvoje brige i strahove, mnogo ti je lakše”, kaže nam Sada.

Pored Sade i Aline, u Roditeljskoj kući boravi i Hajra Alić i njen petnaestogodišnji sin Ardinel iz Bijeljine, koji boluje od hemofilije.

“Ardinelu je s pet i po godina otkriveno da ima hemofiliju i evo nepunih deset godina traje naša borba”, kazala je Hajra.

Kako ističe, imaju veliku pomoć doktora i svoje okoline, koja im pomaže u kriznim momentima.

“Nije nam lako, samim saznanjem da ti je dijete bolesno, a posebno zato što sam samohrana majka, ali kad vidim njega kako se hrabro bori s tim, odmah imam snage da nastavimo dalje”, ističe Hajra i dodaje da su stalno pod nekom dozom straha. Dodaje da je Ardinel deveti razred, da jako voli školu, te da i nastavnici, a i drugari imaju razumijevanja i da ga jako vole.

Dijana Berić,  predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”,  kazala je da je u  Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u protekloj godini od malignih bolesti liječeno 28 djece, a uslovi liječenja su na zadovoljavajućem nivou.

“U  Roditeljskoj kući godišnje u prosjeku bude oko 25 djece”, navela je Berićeva.

Dodala je da je od septembra 2016. godine, kada je Roditeljska kuća počela s radom, u njoj boravilo 116 djece iz cijele Republike Srpske.

“Znači, 116 porodica iz cijele RS, koje su imale potrebu, ostvarile su smještaj u Roditeljskoj kući i sve ono što ova kuća pruža”, rekla je Berićeva.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” obilježavanjem 15. februara želi da podigne nivo svijesti javnosti da od raka sve više obolijeva najosjetljivija kategorija društva – djeca, koja se na početku životnog puta susreću s teškom i neizvjesnom borbom za budućnost, kao i da je rak bolest koja pogađa porodicu u cijelosti.

Na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti u ponedjeljak, 15. februara, ispred Roditeljske kuće biće organizovano puštanje balona.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

POVRIJEĐENA DJEVOJKA Teška nesreća tokom skijanja na Bjelašnici

Objavio

u

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija

Tokom skijanja na Bjelašnici danas se dogodila nesreća.

Povrijeđenu djevojku spasilačka služba spustila je u takozvanom koritu.

Spasioci su joj imobilizovali vrat i ruku. Čeka se dolazak Hitne pomoći, piše Avaz.

Nastavite čitati

Društvo

“Čovjek koji je često donosio hrabre odluke” Stanivuković uputio telegram saučešća povodom smrti Milana Bandića

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je telegram saučešća povodom smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Sa tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je više od dvije decenije uspješno vodio Zagreb, čak i u vremenima kada su izazovi bili veoma teški.  O njegovom predanom i posvećenom radu govore i brojni projekti po kojima će ga njegovi sugrađani pamtiti, ali i prijateljski odnosi koje je, kao gradonačelnik Zagreba imao, kako sa Banjalukom, tako i sa drugim gradovima u regionu – navodi se u telegramu saučešća.

Stanivuković je istakao da je Bandić bio prepoznatljiv lider, čovjek koji je često donosio hrabre odluke i bio posvećen svom poslu.

– Ovom prilikom želim da uputim izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima, ali i svim građanima grada Zagreba – naveo je Stanivuković.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

Klikom protiv korone: Prointeru 2,1 milion KM od UKC RS

Objavio

u

“SNSD je garant očuvanja Republike Srpske i to je motiv što sam danas ovde”, uskliknuo je pobjednički 6. februara Vlado Đajić, narodni poslanik i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, prilikom imenovanja na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD.

Sve tri funkcije zaslužio je dobrim stranačkim vladanjem, jer UKC-om nije uspio da ovlada od aprila 2018. godine, kada je postavljen za direktora. Dubioza najveće zdravstvene ustanove mjeri se stotinama miliona KM, ali prioriteti se znaju. IT prioriteti!

Korona kriza, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM!

Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

Čini se da u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, više niko drugi ne posluje niti se razumije u klikove i opremu pa nema ni pažljivo probrane certifikate, jer na svim gorepomenutim tenderima jedini ponuđač bio je upravo “Prointer”. SNSD-ov Vlado Đajić nije morao mnogo da razmišlja, jer se ni on ne razumije pa je posao preskupim ugovorima prepustimo, kome drugom, nego IT tender majstorima. 

Iako je već tada bilo poznato da Republiku Srpsku, građane i zdravstveni sistem kojeg plaćaju, neće zaobići korona, UKC RS nije spremao interventne nabavke, na primjer, respiratora ili zaštitne opreme za ljekare. Interventno je bilo nešto sasvim drugo – održavanje mrežne i serverske opreme sa backup lokacijom! Banjalučki “Prointer” šalje ponudu – banjalučki “Prointer” pobjeđuje na tenderu! Vrijednost ugovora tri dana pred nadolazeću kriznu 2020. bila je 327.413 KM.

Respiratori i oprema za medicinare u budućim COVID odjeljenjima nisu bili prioritet ni manje od mjesec dana od prvog zabilježenog slučaja zaraze u RS. UKC RS 11. februara 2020. od “Prointera” je kupio informatičku opremu po cijeni od 292.399 KM. Zanimljivo, ponudu je i tada poslao samo “Prointer”.

Kako je virus počeo da hara, tako se i Đajić za kratko prebacio na druga sumnjiva tenderska trošenja, kao što je opremanje zgrade stare hirurgije koja je Regulacionim planom predviđena za rušenje. Tada je “uskočio” premijer RS Radovan Višković referišući se na pisanje Žurnala.

“Neko će reći da je to objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone to bi se vjerovatno desilo, ali sada se situacija mijenja”.

Samo, zaboravio je da pojasni hoće li zgrada u koju je dosad uloženo više od dva miliona KM ipak, po okončanju korona krize, prema važećem dokumentu nestati iz centra Banjaluke. I ko će odgovarati za potrošene milione maraka građana?

Kako od odgovornosti zasad svi uspješno bježe, tako je i Đajić nastavio po starom.

“Prointer” je samo pola godine čekao na novi preskup posao. Ponuda je bila spremna za “usluge implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”. Datum potpisivanja – 21. septembar 2020, vrijednost trogodišnjeg posla 730.782 KM.

Da ne bi baš dva puta u toku godine predmet nabavke bila informatička oprema, Đajić se dosjetio da je nazove “računarska”. Ponudu je svakako imao samo dobro poznati dobavljač, a ugovor na stolu 8. decembra prošle godine. Iz kase UKC-a dato je 444.289 KM.

Naposljetku, kako je interventno održavanje mrežne i serverske opreme jednogodišnji posao, a već se uveliko proslavila Nova 2021. godina, bilo je vrijeme i za novi interventni tender. “Prointeru” 20. januara 2021. odlazi novih 327.996 KM.  

ĐAJIĆEVO NAPREDOVANJE = NAZADOVANJE UKC RS

Vlada RS 21. maja 2018. godine imenovala je Đajića za generalnog direktora UKC RS, a od marta 2017. bio je vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u RS. Tada se pohvalio da je mnogo toga stabilizovano u poslovanju te da, nakon što je smijenjen Mirko Stanetić, UKC RS zaposlenima isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije.

Početkom 2018. godine dugovanja UKC-a prema dobavljačima i poreskoj upravi dostigla su 97,1 milion KM, a kredit od 51 milion KM, za koji je garanciju izdala Vlada RS, u tom momentu samo je djelimočno pokrio cifru. U aprilu te godine samo dugovanja prema Poreskoj upravi RS iznosila su 47,6 miliona KM.

U septembru 2019. godine premijer Višković, u trenutku slabosti, priznao je da je zdravstveni sistem u RS u dubiozi od 1,1 milijardu KM. U tom momentu među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS dugovao je nevjerovatnih 67.889.436 KM.

Iako UKC to nikada nije potvrdio, bivši ministar zdravlja RS, SDS-ov Slobodan Stanić kod ukupnih dugovanja navodio je cifru od oko 320 miliona KM.

Poreska uprava RS posljednji izvještaj o najvećim dužnicima objavila je 31. decembra 2020. godine, a Đajićev dug dostigao je nevjerovatnih 80.298.777 KM. O dugu prema dobavljačima ne govori javno.

Početkom februara, a nakon izbornog sunovrata bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Milorad Dodik direktora UKC RS imenovao je na čelo Gradskog odbora vladajuće stranke.

“Izbor gospodina Đajića je zato što je ugledan i vodi UKC, na usluzi je svim ljudima i pomaže ovom gradu u Republici Srpskoj i istinski pripada SNSD”, naveo je, ali nije pojasnio u čemu se tačno ogleda pomoć ljudima i Republici Srpskoj.

Istinska pripadnost SNSD-u svakako je dokazana.

(zurnal.info)

Nastavite čitati

Trending