Pratite nas

Društvo

Stanivuković: Asfalt u nekoliko ulica u Kuljanima, uskoro izgradnja vrtića, nova ulaganja oko 3 miliona

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je danas XXI kuljansku ulicu u kojoj su završeni svi radovi na modernizaciji ove saobraćajnice. Iz Gradske uprave najavljuju nova ulaganja u ovo banjalučko naselje.

Asfaltiranjem 270 metara, završena je rekonstrukcija XXI kuljanske ulice u istoimenom banjalučkom naselju. Mještani iz 28 domaćinstava, koliko ih trenutno broji ova ulica, od sada će imati lakši pristup svojim kućama.

„Želimo da se zahvalimo gradu Banjaluka, na čelu sa kabinetom gradonačelnika koji su shvatili potrebe ovog stanovništva i koji su shvatili našu inicijativu za ovim problemom. Nadamo se, što se kaže, da idemo u dalje rješavanje ne samo infrastrukturnih rješenja ovog tipa, već i kulturno-sportskih problema koji muče nova naselja“, kaže Duško Kuzmanović, mještanin Kuljana.

Za modernizaciju XXI kuljanske ulice, grad Banjaluka izdvojio je oko 30 hiljada maraka. 

„Koje smo pronašli u budžetu, na način da su u Gradskoj upravi, zahvaljujući novoj gradskoj administraciji pronađene mnoge stavke na kojima može da se uštedi, to su službena vozila, to su telefoni zaposlenih u odjeljenjima, u kabinetu gradonačelnika“, pojašnjava odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić.


 
Gradonačelnik  Banjaluke ističe da se radi o naselju koje se najbrže razvija na području Banjaluke i da prema tome, podrška Grada neće izostati.

„Danas sa ponosom mogu da kažem da smo završili asfaltiranje XXI kuljanske, da smo prethodnih mjeseci završili VII kuljansku, X kuljansku, da radimo rasvjetu u ovom naselju. Da završavamo ove godine vrtić koji je izuzetno važan, da ćemo graditi ovdje dječije igralište, da već sutra nastavljamo da presvlačimo glavnu Kuljansku ulicu od preko 800 metara. Dakle, modernizacija te saobraćajnice“, rekao  je gradonačelnik Banjaluka Draško Stanivuković.

Stanivuković najavljuje i dodatna ulaganja u ovo naselje.

„Pripremajući rebalans budžeta planiramo milion maraka dodatno za I kuljansku ulicu, da se potpuno modernizuje, sa   dvije trake, trotoarima. Otprilike, to je nekih, skoro 2 do 3 miliona maraka direktno u naselje Kuljani.“, rekao je Stanivuković.

Iz Gradske uprave poručuju da je prethodnih godina pomoć za Kuljane bila mizerna i da neće dopustiti da oko 2.500 domaćinstava, koliko trenutno živi u ovom naselju, budu zapostavljeni i zanemareni od  s  strane nadležnih gradskih institucija.   

BN

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending