Pratite nas

Politika

STANIVUKOVIĆ NOSILAC LISTE PDP NA IZBORIMA: Očekuje dobar rezultat na izborima

Objavio

u

Ovo je rekao predsjednik PDP Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije.

Borenović je naveo da su utvrđeni svi nosioci lista, osim za izbornu Jedinicu 2, što će biti naknadno saopšteno i potvrdio da su nosioci za Narodnu skupštinu Republike Srpske Draško Stanivuković iz Banjaluke, Sanja Dimitrić iz Dervente, Olivera Nedić iz Doboja, Snežana Stojanović iz Bratunca, Slaviša Marković iz Bijeljine, Milanko Mihajilica iz Novog Grada, Igor Tošić iz Pala i Ljubiša Krunić iz Trebinja, dok liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nose Branislav Borenović iz Banjaluke, Siniša Golić iz Brčkog i Saša Borjan iz Trebinja.

– Nosioci lista i ključni kandidati će biti po prvi put i značajan broj žena i to za kandidat za predsjednika i tri nosioca liste. To nije bila ranije praksa kod partija, ali to pokazuje i naše demokratsko sazrijevanje. Prosjek godina kandidata je 45, najbolje godine za političko djelovanje – rekao je predsjednik PDP.

On je istakao da je siguran da će PDP biti najveće pozitivno iznenađenje narednih izbora.

– Republika Srpska se danas nalazi u najdubljoj krizi od Dejtona i učinićemo sve da kroz rješenja iz našeg Programa obnove učinimo da bude jača, bolja, pravednija i zaposlenija. PDP ulazi u kampanju sa mnogo optimizma, sa odličnim istraživanjima javnog mnjenja i ubjeđeni u pobjedu i Jelenu Trivić, a i da će naše liste imati najbolji rezultat u istoriji. Takođe, daćemo jednako snažan doprinos pobjedi i kandidata iz  naše bratske SDS, kao i pobjedi Jelene Trivić – naveo je Borenović.

Potpredsjednica PDP Jelena Trivić je navela da u kampanju za predsjednika, kao i u kampanju za poslanike, PDP ulazi sa značajno inoviranim Programom obnove Republike Srpske.

– Polazimo od ustavnih pozicija Republike Srpske, koje joj daju status entitetske državnosti i to je za nas nepromjenjiva kategorija. Republika Srpska treba da postane stabilizirajući faktor na inače nestabilnom Balkanu. Pored toga, Banjaluka, sa svojim geografskim položajem, mora postati poveznica između Beograda, Zagreba, Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Republiku Srpsku vidimo na evropskom putu i u inicijativi Otvoreni Balkan, koju je pokrenula Srbija i predsjednik Vučić i našim politikama ćemo uvjeriti i druge strukture iz BiH u prednost ove inicijative, koja briše granice između tržišta – poručila je Trivićeva.

Ona je navela da borba protiv kriminala i korupcije ostaje njeno i PDP trajno opredjeljenje.

– Narod jeste osiromašen, ali je najviše gladan pravde. Zidno po zrno pravde, napravićemo pravnu državu u kojoj su svi jednaki pred zakonom – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je neophodno rasteretiti privredu, vraćanjem poreskih stopa iz 2008. godine, olakšati mladima prvo zaposlenje, redefinisati pojam intervjua zbog pravednijeg zapošljavanja.

– Takođe, mladima treba olakšati kupovinu prve stambene jedinice kroz program socijalne stanogradnje. Tržišne cijene su nenormalno visoke, pa mladi i sa pristojnim primanjima ne mogu sebi obezbijediti prvu nekretninu, te tu država mora intervenisati – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da su neki od ciljeva, za koje su predviđene mjere u Programu obnove i stabilna i jaka privreda, efikasan javni sektor koji će biti na usluzi investitorima, kao i sređivanje rada javnih preduzeća koja doprinose tek oko 20 miliona KM budžetu, a imaju kapacitete da daju i do 200 miliona KM.

– U mandatu ćemo obezbijediti da prosječna plata bude 1.000 evra, prosječna penzija 500, te da imamo 330 hiljada zaposlenih. Jedan od najznačajnijih ciljeva je i napraviti saobraćajnicu na istoku Srpske, te povezati Bijeljinu i Trebinje. To je u tom dijelu Republike prioritet i spremni smo da se upustimo u kapitalni projekat i da ga završimo što prije – istakla je Trivićeva.

Navela je da su neki od najbitnijih ciljeva i efikasna, pravovremena i stručna zdravstvena zaštita, kao i depolitizacija zdravstva, ali i školstva, više prakse i u srednjim školama i na fakultetima, dok Zavod za zapošljavanje mora imati aktivniju ulogu između tržišta i obrazovanja.

– Pitanje boračke populacije ne smije biti zapostavljeno. Znamo šta je bilo na posebnoj sjednici NSRS, gdje je vlast pokazala kako im nije stalo do boraca. Oni nisu obaveza, nego naša dužnost. Danas u budžetu imamo 150 miliona KM za zgrade javne uprave i za softvere, a za borce nema. Za borce i poboljšanje njihovog standarda života mora biti – rekla je Trivićeva.

Istakla je da su komparativne prednosti Republike Srpske u energetskom sektoru, turizmu i poljoprivredu, za koju je planiran program za ostanak na selu 2.000 porodica, u čemu država mora da ima značajnu ulogu, kao i da se Srpska mora snažnije povezati sa dijasporom kroz PDP projekat Otvorena Srpska (Cloud Srpska).

– Kao što sam rekla i kada me Predsjedništvo PDP kandidovalo, ja ću se baviti našim programom, propustima vlasti nudeći rješenja, a ne bilo čijim porodicama. Vidimo od tada, moji politički pritivnici se bave i mojom porodicom, koja je stabilna i ne mogu joj nauditi. Ja idem pravo ka pobjedi, uz podršku našeg naroda – poručila je Trivićeva.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

Milanović poručio da SNSD ZLOUPOTREBLJAVA MALOLJETNIKE: Moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“

Objavio

u

By

Svake druge godine u javnosti se govori da će predizborna kampanja biti prljavija nego ikada, što se u velikoj mjeri do sada obistinilo, ali ova, koja još nije ni počela, već prevazilazi okvire ne samo političke borbe, nego i zdravog razuma.

Rekao je ovo Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka i dodao da  su koncerti koje za, uglavnom maloljetnu publiku organizuje SNSD, do sada neviđena zloupotreba maloljetnika u predizborne svrhe.

– Nakon niza takvih koncerata, koje su estradni menadžeri u pokušaju da budu i političari, organizovali, vrhunac je bio nedavni nastup jedne folk pjevačice koji je preplavio društvene mreže. Na snimku se, pored lascivnog plesa dotične, jasno vide srednjoškolci ispred kojih su ogromne količine alkohola – naglašava Milanović.

Kako kaže, svaki roditelj tinejdžera u Banjaluci može biti zabrinut u vezi sa tim na kakav put politička stranka, koja mora imati i društvenu odgovornost, pokušava da povede njihovu djecu.

– Politička borba između odraslih i zrelih ljudi je jedno, pa makar bila i neargumentovana, ali uvlačenje djece u to, mameći ih alkoholom i nepristojnim izvođenjima, da bi se došlo do kojeg glasa njihovih punoljetnih prijatelja ili poznanika, dno je do kojeg niko nije mislio da se bilo ko u politici može spustiti – poručio je Milanović.

On je apelovao da se preuzme makar minimum odgovornosti i ukine svaki vid zloupotrebe maloljetnika u predizborne svrhe.

– Na kraju, koliko god SNSD koalicioni partneri bili njihovi sateliti koji prate tu neodgovornu politiku, možda nije loše što je najveća stranka u vladajućoj koaliciji odbacila resor prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske kao nevažan i bacila ga jednom od partnera.  Sudeći po njihovom odnosu prema tim stvarima, moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“ – sarkastično je poručio Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending