Pratite nas

Nekategorisano

Stanivuković o suficitu u gradskoj kasi: Radojičićev plus poješće nam republički minus

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prethodna administracija je, prema zvaničnim evidencijama, novoj ostavila višak novca u gradskoj kasi, i taj novac bi se mogao iskoristiti za određene projekte.

druge strane, iz aktuelne administracije Grada Banjaluka poručuju da će taj plus “pojesti” minusi koji su posljedica postupaka republičkog nivoa, te skupštinske većine, u kojima vlada suprotna politička opcija.

Ovaj višak je registrovan u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada za 2020. godinu, koji će razmatrati odbornici na današnjem zasjedanju Skupštine grada. Prema informacijama iz tog dokumenta, lani je evidentiran suficit od 6,8 miliona KM. To u praksi znači da su u 2020. godini rashodi Grada Banjaluka, kojeg je u tom momentu predvodio nekadašnji gradonačelnik Igor Radojičić, bili manji od prihoda. Prema tim podacima, novoj administraciji na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem ostala su određena sredstva na raspolaganju.

Stavke

Savjetnica aktuelnog gradonačelnika za finansijsko upravljanje i kontrolu, te bivša načelnica Odjeljenja za finansije, prethodne gradske administracije, Božana Šljivar je rekla da je ovaj suficit nastao iz nekoliko razloga.

– Planirani poreski i neporeski prihodi, bez naknade po ugovorima sa investitorima, ostvareni su u iznosu od 102,5 odsto, odnosno za 2,6 miliona KM više u odnosu na planirane. Zabilježena je niža realizacija tekućih rashoda, 95,5 odsto u odnosu na plan, kao posljedica prolongiranja ili potpunog odlaganja određenih aktivnosti kod većine korisnika budžeta, a zbog krize izazvane pandemijom virusa korona – navela je ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da je prošle godine evidentirano i niže izvršenje kapitalnih izdataka, koji su realizovani sa 82 odsto u odnosu na plan. Dodaje da će se značajan dio ovih izdataka/projekata nastaviti finansirati i planiran je budžetom za 2021. godinu, jer su u pitanju projekti koji se finansiraju putem emisije obveznica, te iz suficita iz prethodnog perioda.

– Uspješno je provedena emisija obveznica, u iznosu od 12 miliona KM, te je iz ovih sredstava finansiran dio kapitalnih projekata u 2020. godini, odnosno kompenzovan je pad prihoda. Iz Fonda solidarnosti za obnovu RS doznačeno je 4,05 miliona KM, što je ublažilo pad prihoda u 2020. godini – precizirala je ona.

Skupština

Objasnila je da je sljedeći korak analiza strukture ostvarenog suficita, kako bi se utvrdilo koji iznos je stvarno raspoloživ za raspodjelu. Nakon toga ide izrada odluka o raspodjeli tih sredstava, koja se upućuje Skupštini grada na razmatranje i usvajanje.

– U našem slučaju analiza je u toku, ali se preliminarno može procijeniti da bi suficit raspoloživ za raspodjelu mogao iznositi najmanje oko 2,5 miliona KM. Naime, od ukupnog neraspoređenog suficita – 6,8 miliona KM, dio sredstava se odnosi na neutrošena namjenska sredstva, koja imaju svoju unaprijed definisanu namjenu i ne mogu se raspoređivati za novu potrošnju u ovoj godini – kazala je ona.

Objasnila je da će odluka o raspodjeli suficita biti uvrštena u rebalans budžeta za 2021. godinu, s obzirom da ona predstavlja izmjenu strukture zvanično usvojenog budžetskog okvira.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prema propisima, suficit raspoloživ za raspodjelu se prioritetno koristi za pokriće nepokrivenog deficita, što nije slučaj kod Grada Banjaluka za suficit iz 2020. godine, zatim za supstituciju kreditnih zaduženja i naravno, za novu potrošnju, koja nije planirana usvojenim budžetom  2021. godine – navela je Šljivareva.

Problemi

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je rano govoriti o raspoređivanju suficita, te da će ga “pojesti” drugi nedostaci.

Tu je prije svega mislio na odluke republičkog nivoa, ali i poteze skupštinske većine, koji pripadaju suprotnoj političkoj opciji.

– Skupštinska većina se svojim amandmanima pobrinula da se smanji poreska stopa za porez na nepokretnost čime su umanjeni prihodi Grada za četiri miliona KM. Tu je i opredjeljenje Vlade RS o povećanju neoporezivog dijela dohotka, što prema našim procjenama znači još četiri miliona KM manje u budžetu. Isto tako, tu imamo veće kamate po osnovu kredita, a stiže na naplatu i emisija obveznica iz prošle godine. Nama je ostavljeno mnogo više problema, bar tri puta više od suficita – kazao je Stanivuković i naglasio da će biti potrebno dosta napora aktuelne administracije da se nadoknade svi ti minusi.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

Da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili se samo “pridružila izjavi”?

Objavio

u

By

Nakon različitih izjava i interpretacija ispostavilo se da se BiH jeste pridružila izjavi o sankcijama, ali da su sankcije zaustavljene u Savjetu ministara.

Priča se ”zakotrljala” kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako samo Srbija nije uvela sankcije Rusiji, od svih zemalja u regiji.

Na ovoj tvrdnji je insistirala opozicija u Republici Srpskoj, ali je srpski član Predsjedništva BiH to demantovao.

Tvrdnja o sankcijama zasnivala na tome da se BiH navodno pridružila odlukama Savjeta Evrope koje se tiču restriktivnih mjera protiv Rusije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Predsjedništvo BiH, kao ni Savjet ministara “ni u jednom navratu nije donijelo nijednu odluku da se pridruži bilo kakvim mjerama Zapada protiv Rusije i da to tako ostaje”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio danas za Oslobođenje da se BiH ”pridružila izjavi” o sankcijama, ali da one nisu ”implementirane”.

“Bosna i Hercegovina se, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije BiH pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali implementaciju sankcija su u Savjetu ministara blokirali predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz RS za što moraju snositi punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija Bosne i Hercegovine u Evropi ne treba da budu ugroženi zbog njihovih blokada”, rekao je Džaferović.

Borenović: Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama
Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, predsjednik PDP Branislav Borenović, saopšteno je iz PDP, “predstavio je javnosti činjenice u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama Savjeta Evropske unije protiv Ruske Federacije”.

“Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23.2. ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, BiH diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH”, naveo je Borenović.

“Ove odluke uključuju čitav niz različitih sankcija, od onih prema privatnim i poslovnim subjektima, među njima poslanicima ruske Dume, kćerkama gospodina Putina, isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema i razne druge. Za sve ove odluke Milorad Dodik je znao i u isto vrijeme besramno narodu u Srpskoj pričao kako on nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji”, naglašava Borenović, saopštio je PDP.

Borenović kaže da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da “Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje“.

“Koristeći upravo te iste procedure Mladen Ivanić je spriječio reviziju Presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Sudom u Hagu. Apsolutno isti mehanizam na raspolaganju je imao i on i svjesno je propustio da ovo pitanje dovede do izjašnjenja, nego je namjerno pustio da ide ovako računajući da to niko neće prozrijeti”, kaže Borenović.

Šarović: Sankcije puzajućom metodom

Iz Srpske demokratske stranke medijima je dostavljena izjava Mirka Šerovića da je “činjenica je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa prostora Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji”, iz čega SDS izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

On kaže da je sada očigledno da se sankcije Rusiji od strane BiH uvode puzajućom metodom.

“To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, nego to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske. Oni na forumima Savjeta Evrope i nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji. Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se isčlanjuje iz raznih organizacija”, napominje Šarović.

Izvor: Mondo

 

Nastavite čitati

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Trending