Pratite nas

Nekategorisano

Stanivuković o suficitu u gradskoj kasi: Radojičićev plus poješće nam republički minus

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prethodna administracija je, prema zvaničnim evidencijama, novoj ostavila višak novca u gradskoj kasi, i taj novac bi se mogao iskoristiti za određene projekte.

druge strane, iz aktuelne administracije Grada Banjaluka poručuju da će taj plus “pojesti” minusi koji su posljedica postupaka republičkog nivoa, te skupštinske većine, u kojima vlada suprotna politička opcija.

Ovaj višak je registrovan u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada za 2020. godinu, koji će razmatrati odbornici na današnjem zasjedanju Skupštine grada. Prema informacijama iz tog dokumenta, lani je evidentiran suficit od 6,8 miliona KM. To u praksi znači da su u 2020. godini rashodi Grada Banjaluka, kojeg je u tom momentu predvodio nekadašnji gradonačelnik Igor Radojičić, bili manji od prihoda. Prema tim podacima, novoj administraciji na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem ostala su određena sredstva na raspolaganju.

Stavke

Savjetnica aktuelnog gradonačelnika za finansijsko upravljanje i kontrolu, te bivša načelnica Odjeljenja za finansije, prethodne gradske administracije, Božana Šljivar je rekla da je ovaj suficit nastao iz nekoliko razloga.

– Planirani poreski i neporeski prihodi, bez naknade po ugovorima sa investitorima, ostvareni su u iznosu od 102,5 odsto, odnosno za 2,6 miliona KM više u odnosu na planirane. Zabilježena je niža realizacija tekućih rashoda, 95,5 odsto u odnosu na plan, kao posljedica prolongiranja ili potpunog odlaganja određenih aktivnosti kod većine korisnika budžeta, a zbog krize izazvane pandemijom virusa korona – navela je ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da je prošle godine evidentirano i niže izvršenje kapitalnih izdataka, koji su realizovani sa 82 odsto u odnosu na plan. Dodaje da će se značajan dio ovih izdataka/projekata nastaviti finansirati i planiran je budžetom za 2021. godinu, jer su u pitanju projekti koji se finansiraju putem emisije obveznica, te iz suficita iz prethodnog perioda.

– Uspješno je provedena emisija obveznica, u iznosu od 12 miliona KM, te je iz ovih sredstava finansiran dio kapitalnih projekata u 2020. godini, odnosno kompenzovan je pad prihoda. Iz Fonda solidarnosti za obnovu RS doznačeno je 4,05 miliona KM, što je ublažilo pad prihoda u 2020. godini – precizirala je ona.

Skupština

Objasnila je da je sljedeći korak analiza strukture ostvarenog suficita, kako bi se utvrdilo koji iznos je stvarno raspoloživ za raspodjelu. Nakon toga ide izrada odluka o raspodjeli tih sredstava, koja se upućuje Skupštini grada na razmatranje i usvajanje.

– U našem slučaju analiza je u toku, ali se preliminarno može procijeniti da bi suficit raspoloživ za raspodjelu mogao iznositi najmanje oko 2,5 miliona KM. Naime, od ukupnog neraspoređenog suficita – 6,8 miliona KM, dio sredstava se odnosi na neutrošena namjenska sredstva, koja imaju svoju unaprijed definisanu namjenu i ne mogu se raspoređivati za novu potrošnju u ovoj godini – kazala je ona.

Objasnila je da će odluka o raspodjeli suficita biti uvrštena u rebalans budžeta za 2021. godinu, s obzirom da ona predstavlja izmjenu strukture zvanično usvojenog budžetskog okvira.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prema propisima, suficit raspoloživ za raspodjelu se prioritetno koristi za pokriće nepokrivenog deficita, što nije slučaj kod Grada Banjaluka za suficit iz 2020. godine, zatim za supstituciju kreditnih zaduženja i naravno, za novu potrošnju, koja nije planirana usvojenim budžetom  2021. godine – navela je Šljivareva.

Problemi

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je rano govoriti o raspoređivanju suficita, te da će ga “pojesti” drugi nedostaci.

Tu je prije svega mislio na odluke republičkog nivoa, ali i poteze skupštinske većine, koji pripadaju suprotnoj političkoj opciji.

– Skupštinska većina se svojim amandmanima pobrinula da se smanji poreska stopa za porez na nepokretnost čime su umanjeni prihodi Grada za četiri miliona KM. Tu je i opredjeljenje Vlade RS o povećanju neoporezivog dijela dohotka, što prema našim procjenama znači još četiri miliona KM manje u budžetu. Isto tako, tu imamo veće kamate po osnovu kredita, a stiže na naplatu i emisija obveznica iz prošle godine. Nama je ostavljeno mnogo više problema, bar tri puta više od suficita – kazao je Stanivuković i naglasio da će biti potrebno dosta napora aktuelne administracije da se nadoknade svi ti minusi.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending