Pratite nas

Društvo

Stanivuković: Ovo je vapaj, od 1. aprila Banjaluka će biti potpuno blokirana

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je kako je današnja sjednica Kolegija Skupštine Banjaluke bila besmislena i katastrofalna zbog ideje da se sjednica Skupštine Grada odgodi zbog epidemiološke situacije. Upozorio je da će Banjaluka od 1. aprila, ako se Budžet ne usvoji, biti potpuno blokirana.

“Mi smo danas imali sjednicu s jedinim ciljem da se Skupština Grada odgodi do daljnjeg, ne znam koliko je to, a kada smo iznijeli argumente počeli su mijenjati stavove. Ako skupština Grada ne usvoji budžet od 1. aprila je potpuna blokada Grada Banjaluka. Sjednica je trebala biti početkom marta, pa pomjerena na sredinu, pa sada opet hoće da odgode. Doći ćemo u situaciju da privremeno finansiranje ne važi i da nećemo moći ništa isplaćivati. Niko ne smije nijednu marku bez budžeta isplatiti nakon 1. aprila, ako bi to uradio bio bih krivično odgovoran. Ovo je silovanje Skupštine i gradske administracije od Skupštine Grada. Moj zaključak je da pozovem Dodika, jer ide april i toplije vrijeme, da privrne grijanje nego da radi ovo što radi. Ovo za stanovišta Grada nije više izdrživo, časna riječ”, rekao je Stanivuković.

Kazao je da ga je predsjednik Skupštine informisao da se sjednica treba odgoditi sve dok je ovakva situacija što u ozbiljne probleme stavlja sve budžetske korisnike i javne ustanove.

“Često od njih čujemo da Banjaluka može biti na privremenom finansiranju, a to znači da se mogu samo plate isplaćivati, a nema poticaja za domove zdravlja, javni prevoz, sportske kolektive, za bilo šta. Ne znam kome je cilj ovo da radi, ali do gradske administracije nije, jer smo dostavili budžet na vrijeme. Danas sam vidio zbunjenost i bilo je drhtavosti u glasu. Ovakav bezobrazluk, da nisu epdimiološke mjere pozvao bih građane na protest da istjeramo iz Skupštine ove koji neće da rade. Ovo je za mene napad na Banjaluku”, kazao je Stanivuković.

Predložili su, kao zamjenski prostor, dvoranu Borik ili stadion, a potom je Stanivuković ponudio i opciju da na sjednicu ne dođu odbornici PDP-a kako bi ih bilo 30. Istakao je kako je “vapaj gadonačelnika Banjaluke zbog ovoga što se dešava”.

“Podvalili neko mišljenje ministarstva koje je pravno neobavezujuće da gradonačelnik može isplaćivati sve bez budžeta. Pa odluke Republičkog štaba padaju kao šljive s drveta na sudovima, a da ovo ne padne. Na kraju su promijenili taktiku kada su vidjeli s čime se suočavamo i rekli da će sjednica biti za sedam dana, ali za građane koji ovise o budžetu puno je i dan, a ne sedam”, poručio je Stanivuković.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending