Pratite nas

Politika

Stevandićeva RUKAVICA U LICE DODIKU: Da li je ovo novi sukob u vladajućoj koaliciji?

Objavio

u

Ujedinjena Srpska je objavom imena potencijalnih zajedničkih kandidata na opštim izborima iduće godine preuranjeno krenula sa tim dijelom kampanje, ali je istovremeno bacila rukavicu u lice ostalim strankama vladajuće koalicije.

Ukoliko bi zajednički kandidat bio neko ko do sada nije bio političar, radna grupa US predlaže da to bude Darko Mladić, sin Ratka Mladića, koji ima i državljanstvo RS.

U slučaju da zajednički kandidat koalicije za predsjednika Srpske ili člana Predsjedništva BiH bude neko od lidera stranke, oni su ponudili svog predsjednika, Nenada Stevandića.

Tako, ukratko, glasi vijest koja je saopštena nakon sjednice Glavnog odbora US. Nezvanično, rukovodili su se istraživanjima javnog mnjenja koja kažu da Mladić u ovom trenutku uživa takvu podršku naroda da bi bez problema mogao da pobijedi opozicione lidere, a ima rejting bolji i od većine lidera stranaka vladajuće koalicije u RS.

Istovremeno, potez US tumači se i kao podizanje vlastitog rejtinga u koaliciji u kojoj se, kao i svaki put, očekuju burni pregovori oko kandidata, pogotovo sada kada mnogi misle da SNSD, osim Milorada Dodika, više nema jakog kandidata za opšte izbore.

Član Glavnog odbora SNSD, Rajko Vasić, smatra da US nije stranka tog kalibra da bi mogla da ima kandidata za jednu od funkcija.

– Kao što će opozicija jedinstveno izaći sa dva kandidata, dogovoriće ili će im neko nacrtati, tako i grupacija oko SNSD mora da izađe jedinstveno dogovoreno sa svoja dva kandidata. Pravljenje pijace od kandidovanja tabloidizacija je politike. Kandidovanje na ovaj način je stavljanje vladajuće grupacije u Srpskoj u poziciju opozicije Srbije. Anarhizacija – napisao je Vasić, između ostalog, na svom blogu.

Kako kaže, SNSD je pogriješio što nije analizirao rezultate izbora u Banjaluci i što to nije javno objavio.

– Dodik je pogriješio što SNSD nema pet ili deset etabliranih racionalnih nacionalista, već samo Dodika, pa svi hoće do Dodika. Potezanje Darka Mladića nije dobro. Čovjek nije iz politike. Ima svojih muka. A, to je dalje komplikovanje života generalu Mladiću – smatra Vasić.

U ostalim strankama vladajuće kaolicije, koje smo uspjeli da kontaktiramo, ne uzbuđuju se mnogo zbog poteza US, ali se slažu da je preuranjeno za objavu imena bilo kog kandidata.

Potpredsjednik SP, Srđan Todorović, kaže da jednostrano izbacivanje kandidata nekoga od kaolicionih partnera u ovom momentu nije baš poželjno, ukoliko se želi postići zajedništvo.

– Što se tiče SP, mi ćemo o tim pitanjima kaoliranja, eventualnog nuđenja našeg kandidata ili podrške kandidatu neke od kalicionih stranaka za inokosne funkcije, zauzimati stavove na organima partije, a onda razgovarati na nivou koalicije. Tek onda ćemo izlaziti u javnost – kaže Todorović za Srpskainfo.

Generalni sekretar DEMOS, Boran Bosančić, napominje da je US samostalan politički subjekt koji može da predlaže sve što misli da treba.

– Nije bilo nikakvih razgovora unutar vladajuće kaolicije o imenima kandidata. Naš stav je da to prevashodno treba usaglasiti s najvećim koalicionim partnerom, SNSD, pa onda dalje da se razgovara o eventualnih imena kandidata, da se dogovaraju modeli podrške i pozicije u vladajućem bloku, u slučaju pobjede. Sve drugo mislim da je podizanje vlastitog rejtinga. Još je rano – ocjenjuje Bosančić za Srpskainfo.

Predsjednik NPS, Darko Banjac, kaže da svaka partija ima svoj put, odluke i vrijeme za njihovo donošenje, a što se tiče njegove stranke, smatra da je rano za priču o kandidatima za inokosne pozicije. Kako unutar partije, tako i u okviru koalicije.

– Unutar koalicije nismo do sada pričali o kandidatima za pojedinačne pozicije; to će vjerovatno biti u toku sljedeće godine. NPS će se po tom pitanju odrediti kada bude vrijeme. Moje lično mišljenje je da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim imenima. Za NPS je prioritet svih prioriteta posebna sjednica Narodne skupštine i teška bitka koja nam predstoji oko borbe za očuvanje postojećih i vraćanje oduzetnih nadležnosti Republike Srpske – kaže Banjac za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

BURNO U CENTRU BANJALUKE: Pauk odvezao Vukanovićev Volvo (VIDEO)

Objavio

u

Nakon što je narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji se jutros pridružio protestima stanara zgrada kod kina Kozara u Banjaluci, svoj automobil parkirao pored građevinskih mašina, pauk mu je odnio auto.

Najprije mu je policija napisala kaznu od 40 KM, a nakon toga je reagovala pauk služba, natovarila Vukanovićev terenac Volvo i odvezla ga.

“Neka nose auto, neću ga skloniti”, rekao je Vukanović.

BL-portal

Nastavite čitati

Politika

EVO GDJE JE STANIŠIĆ NAKON ŠTO JE NAPUSTIO DNS! Našao se i na listi za Parlament BiH

Objavio

u

Doskorašnji član DNS-a, Miloš Stanišić postao je član PDP-a i naći će se na 3. mjestu izborne liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je napravljen politički kompromis oko kandidata na parlamentarnim listama u bijeljinskom PDP-u.

Prethodnih dana se spekulisalo da na Stanišićevom učlanjenju u PDP i što boljoj poziciji na izbornoj listi te stranke u vrhu PDP-a insistira njegov prijatelj, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 biće Siniša Golić, predsjednik brčanskog PDP-a, saznaje portal “Dešavanja u Bijeljini”.

Sastanak Predsjedništva PDP-a na kojem je potvrđen i ovaj dogovor održan je u Istočnom Sarajevu, a zatim su liste ovjerene i predate CIK-u.

Podsjećamo, Stanišić je do prije 12 dana bio predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina, a zatim je iznenada napustio ovu stranku jer je, kako je rekao, zasmetao rukovodstvu partije.

Banjaluka.net/DesavanjauBijeljini.com

Nastavite čitati

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending