Pratite nas

Servisne

Stiže novo poskupljenje goriva u Srpskoj

Objavio

u

Proteklih dana na pumpama u Srpkoj zabilježen je rast cijene goriva, a takav trend očekuje se i dalje, pa će tako cijene ovog energenta po litru u narednim danima porasti za pet feninga, potvrdio je za “Nezavisne novine” Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

“U prethodnih 15 dana na svim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj došlo je do poskupljenja, ali i dalje nas očekuju nestabilan period i rast cijena do pet feninga za benzin i dizel, jer su u prethodnom periodu konstantno rasle ulazne cijene prema distributerima, a to je primjetno i u zemljama okruženja Hrvatskoj i Crnoj Gori”, kazao je Trišić za “Nezavisne“.

Dodao je da je nafta brent na berzi dostigla nivo iz oktobra 2014. godine, kad je prodavana za 89 dolara po toni, što je maksimum unazad sedam godina.

“Dakle, tržišta su pred velikim izazovima, zemlje evrozone takođe bilježe maksimume čak do 1,7 evra po litru. Moja predviđanja su da će prvi kvartal ove godine i dalje biti nestabilan uz periodične stabilizacije, ali u konačnici rast je neminovan”, ističe Trišić.

Kako je rekao, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,34-2,43 KM po litru i dizel ED5 2,32-2,45 KM po litru, dok su cijene TNG-a i dalje 1,49-1,56 KM po litru, zavisno od regije i distributera.

“Cijene tečnog naftnog plina (TNG) su i dalje na nivou od prije dva mjeseca, kad su u kratkom periodu dostigle istorijski maksimum. Prosječna cijena TNG-a je oko 1,5 KM po litru i ako se uzme u obzir cijena prošle godine 0,60-0,70 KM jednostavno je zaključiti da se na tržištima dešavaju procesi koji nemaju mnogo dodirnih tačaka s realnom ekonomijom”, pojasnio je Trišić.

Dodao je da je na sceni globalni problem snabdijevanja plinom te mnoge razvijene ekonomije imaju deficit ovog energenta i pokušavaju amortizovati negativne uticaje prema krajnjim potrošačima.

Iz jedne banjalučke benzinske pumpe kazali su da je proteklih dana došlo do rasta cijena goriva:

“Sada litar plina košta 1,55 KM, dizel 2,55 KM, a benzina 2,54 KM.”

Dodaju da u narednim danima očekuju dodatni rast cijene.

Da je gorivo već dostiglo cijenu od 2,50 KM te da je ovo još jedan udar na osiromašeni džep potošača, kaže i Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

“Za mjesec dana cijena goriva je porasla za 25 feninga po litru, a ako se i u narednom periodu očekuje dodatni rast, mi ćemo biti kao da živimo u Austriji s platama od 400 evra, koje ne mogu da prate ta poskupljanja”, kazala je Marićeva.

Ističe da je gorivo poketač svega i da od njegove cijene zavisi sva pogonska industrija, te je dodala da je vrijeme da neko vodi računa o ovome, ali da je potrebno da se preduzmu neke mjere i stane na kraj poskupljenjima.

“Potrošači su u sve težem položaju, sigurno da nam slijedi kolaps u cijenama osnovnih životnih namirnica”, kazala je Marićeva.

Izvor: nezavisne novine

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Servisne

Inicijativa građana Bulevar: Naša dječica će napokon dobiti igralište

Objavio

u

By

Od marta mjeseca 2017. godine se počelo reagovati po pitanju rupa i ostalih nepravilnosti u našoj MZ. Obe predsjednice ( Dijana Selimanović a poslije nje Fikreta Todoravac) su upućivale zahtjeve prema Gradu zbog sanacije istih tih rupa i ostalih stvari. Naša MZ je bila “kažnjena”, jer je “Inicijativa građana Bulevar” pobijedila voljom komšija i prijatelja, građana koji žive u našoj MZ.

“Inicijativa građana Bulevar” se postavila nestranački, bilo nam je u interesu da se nešto uradi za naše naselje, za dobrobit svih nas. Apsolutno nas nije interesovalo ko će biti ovaj ili onaj, išli smo srcem i s mnogo ljubavi za naše naselje.

Svake godine smo uredno predavali plan projekta za dječije igralište na Čairama, za klupe i kontejnere, rasvjetu i bezbroj drugih stvari.

Neke stvari su i urađene. Smatramo da je bitan Ugovor sa Crvenim Krstom, koji ranije nije bio potpisan, ne znamo iz kojeg razloga, a svi znamo da je pomoć našoj MZ itekako potrebna. Uključili smo i Centar za socijalni rad. Jednostavno smo željeli da budemo priznati kao sve ostale MZ Grada Banja Luke.

Imali smo priliku dočekati tadašnjeg predsjednika Skupštine Grada, Zorana Talića, misleći da dolazi u svojstvu predsjednika, a on došao zbog pokreta “POLIGRAF”. Sve smo pretrpjeli, ostali normalni u mozgu, Bogu hvala!

Sticajem okolnosti (korona i bla bla), naš mandat je trajao 5 godina. Pred same Izbore 2022. godine, ponovo smo imali priliku obratiti se Gradskoj upravi, te im dostaviti potrebe i zahtjeve u pisanoj formi. Između svih tih zahtjeva su bili i sanacija naših puteva, potreba za kontejnerima, rasvjeta, zahtjev da se MZ vrati pravni status, dječije igraliste, da građani imaju uvid u regulacioni plan i još neki zahtjevi.

Uvažili su se naši zahtjevi, sad je krenula realizacija. Naša dječica će napokon dobiti dječije igralište, naši omladinci teretanu na otvorenom, “Tamaris” će odstranjivati staro drveće i saditi nove stabljike, dobićemo jos kontejnera, rasvjeta, famozne rupe će biti sanirane (kao građani smo zamoljeni za malo strpljenja, jer se ide po redu).

Apsolutno ne vidim razlog za ovaj članak kad sve ide normalnim tokom, baš kako je predviđeno i rečeno!

Novom Savjetu želimo uspjeh, da sve sto budu radili rade isključivo u interesu građana, nek im je naša zajednica na prvom mjestu!

Inicijativa građana Bulevar

Nastavite čitati

Servisne

IMA LI KRAJA? Rekordne cijene goriva

Objavio

u

By

U iščekivanju završetka procedura ukidanja akciza na naftu i naftne derivate, građani Srpske svakim danom za litar goriva moraju da izdvoje sve veći iznos.

Tako su Banjalučani danas za litar dizela na jednoj benzinskoj pumpi morali da iskeširaju i do 3,25 KM, što je rekordan iznos od početka talasa poskupljenja.

Za sada nije poznato do kada će se građani suočavati sa poskupljenjima, jer je sjednica Doma naroda BiH na kojoj treba da bude razmatrano ovo pitanje još uvijek na čekanju.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Servisne

NOVI VRTOGLAVI RAST CIJENA: Pogledajte koliko će gorivo sada koštati

Objavio

u

By

Rast cijena goriva u BiH očekuje se i u narednoim periodu, rekao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu posljednjih dana kreće se između 100 i 112 dolara i bilježi stalan rast.

Tako će, smatraju u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima, biti i u narednom periodu.

Najave novih sankcija Evropske unije Rusiji, koje bi se ticale uvoza nafte iz te zemlje, dodatno komplikuju situaciju i tržište čine neizvjesnim i kod nas, i u regionu.

On smatra da taj udar ne bi smjele da osjete tzv. treće zemlje, u koje spada i BiH.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending