Pratite nas

Svijet

Strah Avganistanki od talibana ledi krv u žilama

Objavio

u

Nakon što su talibani ušli u Kabul i proglasili da je njihov rat završen u fokusu medijske pažnje su ispovijesti žena Avganistana koje strahuju za svoju budućnost s obzirom na to da će u novonastaloj situaciji morati da se povinuju šerijatu, a to praktično znači da će biti samo seksualne robinje.

Opisujući dan kada su talibani ušli u Kabul dopisnica Glasa Amerike iz Avganistana napisala je da su oni napredovali mnogo brže od očekivanog i da su se 20 godina nakon svrgavanja sa vlasti vratili i preuzeli glavni grad bez ispaljenog metka.

Od jednog mladića sa kojim je pričala na ulici čula je da je “vlada predala Kabul talibanima”, a na pitanje da li se plaši za svoju budućnost jedan muškarac joj je rekao: “Sada je suština ostati živ”.

Britanski Gardijan je prenio priču jedne Avganistanke, studentkinje, iz Kabula koja je rekla: “Sada moram da spalim sve što sam postigla”.

U svojoj ispovijesti je rekla da je svuda oko sebe vidjela “strašna lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene”.

Avganistanke strahuju da će talibani tući sve žene koje ne nose burke, a u javni prevoz ih ne primaju jer vozači ne žele da preuzmu odgovornost za njihov prevoz.

Još gore je, piše Gardijan, po ulasku talibana u Kabul za žene iz studentskog doma, koje su izvan Kabula, koje su bile uplašene i zbunjene oko toga gdje treba da idu, dok su im se muškarci smijali i dobacivali da idu i obuku burku i da su im “ovo posljednji dani na ulici”.

“Kao žena, osjećam se kao da sam žrtva ovog političkog rata koji su započeli muškarci. Osjećam se kao da se više ne mogu glasno smijati, da više neću moći da slušam svoje omiljene pjesme, da se više ne mogu sastajati sa svojim prijateljima u omiljenom kafiću, ne mogu više nositi svoju omiljenu žutu haljinu ili ružičasti karmin. I ne mogu više da idem na posao ili da završim fakultet …”, rekla je u ispovijesti za Gardijan ova studentkinja, koja kaže da je po dolasku kući morala da sakrije svoj laptop i dokumenta.

Neće više, kaže, moći ni da radi nokte u omiljenom kozmetičkom salonu, koji je, dodaje, preko noći prekrečen.

“Avganistanske žene su se mnogo žrtvovale za malo slobode koju su imale. Kao siroče tkala sam tepihe samo da bih se obrazovala. Suočila sam se sa mnogim finansijskim izazovima, ali sam imala mnogo planova za svoju budućnost. Nisam očekivala da će sve ovako završiti”, rekla je ova Avganistanka.

Dodala je da je “sada rizično imati bilo kakvu ličnu kartu ili nagrade Američkog univerziteta”.

“Za nas u Avganistanu nema posla”, navela je ona.

Ajša, istaknuta voditeljka vijesti i političkih emisija u Kabulu, gledala je, kaže, kako se njeni životni napori raspadaju u nekoliko sekundi.

“Dugo godina sam radila kao novinarka … da podignem glas Avganistanaca, posebno Avganistanki, ali sada se naš identitet uništava i ništa nismo učinili da bismo to zaslužili”, rekla je Ajša za Gardijan.

Život im je sada, ističe, ugrožen, zatvorene su u svojim kućama, a “smrt nam prijeti u svakom trenutku”.

Ajša je jedna od desetine avganistanskih novinarki koje su proteklih sedmica govorile za britanski dnevnik, a koje svakodnevno primaju prijetnje smrću od Talibana i od drugih koji se slažu da žene ne mogu biti ravnopravne sa muškarcima.

I sve one su, piše list, prvo zabrinute za sebe jer su djevojke i istovremeno novinarke.

Jedna od njih, po imenu Zeiba, koja je radila za jednu od najvećih avganistanskih medijskih mreža, što je značilo da njoj, njenom mužu i djeci neće biti milostivo, rekla je.

Ona i drugi novinari grčevito su, kazala je, pokušavali da pošalju svoju dokumentaciju o identitetu i radu proslijede u ambasade prije nego što unište svaki trag njihovog postojanja – fizički i na internetu.

Tanjug

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Svijet

Švedska uskoro potpuno ukida sve propisane mjere

Objavio

u

Švedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mere, objavili su zvaničnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mera temelji se na visokoj stopi vakcinisanih i niskoj stopi smrtnih slučajeva od kovida 19.

Do 7. septembra u Švedskoj je dve doze vakcine primilo 70 odsto odrasle populacije, a ukupno 81,6 odsto građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u posljednje dve nedelje ima treću najnižu stopu smrtnosti od kovida 19 u Europi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka leta.

“Dugo smo bili prisiljeni da živimo pod ograničenjima kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana. Zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije, daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato idemo prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procenili smo da ograničenja imaju mali učinak na suzbijanje infekcije”, rekla je ministarka javnog zfravlja Lena Halengren, najavljujući ublažavanje mera.

Od 29. septemba više nema ograničenja.

Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima nije moglo biti više od 50 osoba.

Najveće iznenađenje je povlačenje preporuke za rad od kuće, što znači da će mnoga preduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i po dana pozvati zaposlene da se vrate u kancelarije.

“Pokazalo se da je vakcinacija bitna, i da je dala rezultate. Imamo dobru pokrivenost i jasno vidimo učinak vakcinacije. Imamo najnižu stopu smrtnosti u Evropi. Vakcinisane osobe od 29. septembra mogu da žive kao i pre, dok oni koji nisu vakcinisani, rizikuju da dobiju ozbiljnu bolest”, rekao je direktora Instituta za javno zdravlje Džon Čarlson.

Zaraza u Švedskoj, naime, nije nestala i dnevni prosek je nešto više od hiljadu novozaraženih.

Prema Čarlsonovim rečima, obolevaju uglavnom osobe koje nisu vakcinisane, pa se intenzivna kampanja vakcinacije nastavlja u svim uzrastima, a posebno među tinejdžerima od 16 do 18 godina.

(Index)

Nastavite čitati

Svijet

Stanivuković u Rusiji, na manifestaciju stiže i Putin

Objavio

u

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda, Jurij Šalabajev, potpisali su danas Sporazum o saradnji, čime je ozvaničena saradnja ova dva grada.

Gradonačelnik Stanivuković poručio je da je velika čast to, što je prijateljstvo sa Banjom Lukom ozvaničeno baš na obilježavanju 800 godina od osnivanja ovog ruskog grada.

– Velika je čast da Banja Luka sa jednim od najvećih gradova Rusije, baš na proslavi 800 godina postojanja grada Nižnjeg Novgoroda potpiše Sporazum o saradnji. To je velika poruka za bratsku saradnju naših naroda, koje povezuju tradicija, kultura i običaji. Lijepo je biti u Rusiji i vidjeti da se uči srpski jezik, da se njeguju običaji našeg naroda i da smo ovako srdačno dočekani – poručio je gradonačelnik Banja Luke. 

Istakao je da doček i gostoprimstvo domaćina pokazuju koliko se cijeni naš narod, Banja Luka i Republika Srpska. 

– Danas smo iz Nižnjeg Novgoroda, kao dva mlada čovjeka, poslali jasnu poruku, da naša dva naroda jesu bratska, povezana istom vjerom, tradicijom i običajima. Vjerujem da će ovaj sporazum biti na dobrobit Banje Luke na mnogim poljima, pogotovo u oblasti obrazovanja i privrede – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

On je istakao da je dogovoreno da studenti iz Rusije dođu u Banju Luku i Republiku Srpsku i daju važan doprinos učenju ruskog jezika na ovim prostorima.

– Sporazum o saradnji otvara novo poglavlje saradnje naših gradova i naših naroda. Iskoristio sam priliku da gradonačelnika Jurija Šalabajeva pozovem da posjeti našu prelijepu Banju Luku, kako bi osjetio svu bratsku ljubav i sličnosti koje povezuju naša dva naroda – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Svijet

Talibani najavili veliku borbu protiv droge

Objavio

u

Glavni predstavnik pokreta talibana Zabihula Mudžahid izjavio je u utorak, tokom svoje prve konferencije za novinare, da talibani neće dozvoliti da se Avganistan pretvori u centar za proizvodnju droge.

“Želio bih da uvjerim cijeli svijet da Avganistan neće postati centar za proizvodnju bilo koje droge. Daćemo sve od sebe da istrebimo ovo zlo i učinimo našu domovinu zemljom bez narkotika”, obećao je Mudžahid.

Prva konferencija za novinare talibana je održana u trenutku dok SAD i zapadni saveznici evakuišu strane diplomate iz Kabula dan nakon haotične situacije na aerodromu kada su Avganistanci očajnicki pokušavali da napuste svoj glavni grad koji su preuzeli pobunjenici.

(Tanjug)

Nastavite čitati

Trending