Pratite nas

Društvo

Stručna javnost složna: Banjaluci je potreban novi park

Objavio

u

Stručna javnost imala je priliku da izrazi svoj stav po pitanju gradnje najvećeg parka u Banjaluci.

Na sastanku koji je upriličen u Gradskoj upravi, poručeno je da su istog mišljenja, te da stopiranjem gradnje najvećeg parka, sa svim pratećim sadržajima, Banjaluka gubi epitet „zelenog grada“.

Ognjen Šukalo, docent na Arhitektnsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci navodi da je gradu ovakavo mjesto potrebno iz više razloga.

– Prilikom izrade urbanističkog plana, analize su utvrdile da u Banjaluci raspolažemo sa 6 metara kvadratnih uređenih zelenih površina – na jednog stanovnika. Plan je da se ide ka 15 metara kvadratnih. Sa druge strane, evropski standard kojem težimo je da na jednog stanovnika bude između od 22 do 25 metara kvadratnih uređenih zelenih površina.

Objektivno gledano, mi imamo veoma malo zelenih površina u gradu. Takvi parametri nam oduzimaju pravo da sebe nazivamo „zelenim gradom“ – ističe docent Šukalo.

Dodaje kako nisu samo parkovi ti koji su neophodni Banjaluci – potrebno je i mnogo manjih, zelenih površina i to na različitim lokacijama.

– Ono malo imovine što Grad ima mora isključivo da koristi za javnu dobrobit u javnom prostoru – poručuje Ognjen Šukalo.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu kaže kako bi se u Banjaluci trebalo pričati više o nekim drugim razvojnim momentima, a ne osporavati gradnju parka.

– Razočaran sam što je jedna ovakva tema postala tako ogromna. Žao mi je što Regulacioni plan nije usvojen, pa da se započne sa izgradnjom parka. Prema zelenim površinama, prema prostoru koji treba da ostane građanima, treba da se ponašamo na domaćinski način – poručuje Dakić.

Dodaje kakvo se kvalitet zelenog prostora, gdje je plan da se izgradi najveći park u Banjaluci ne može da se sagledava samo sa aspekta kako da se proda nekom građevincu, nego koliko bez te zelene površine će kvalitet života na ovim prostorima biti lošiji.

– Ne treba svugdje da gradimo zgrade. Podržavamo odbranu ove zelene površine od investitora, koji sve površine u gradu gledaju kao profit – zaključuje Dakić.

Grad Banjaluka već mjesecima trpi različite političke blokade, navodi savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. Ipak, kako kaže, posebno je sramotna činjenica da je blokirana i gradnja najvećeg gradskog parka u Banjaluci.

– Ovo je jedan od projekata koji je od strane javnosti izuzetno prihvaćen, mogu reći bolje od mnogih aktivnosti koje je Grad u proteklom periodu najavio i krenuo u realizaciju istih. Nekoliko hiljada naših sugrađana učestvovalo jeu anketi koju smo sproveli, a sve kako bi željeli da čujemo njihove stavove, da čujemo šta treba da se nalazi u parku i kako on treba da izgleda – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Milada Šukalo dodaje kako argumenti protiv izgradnje novog gradskog parka nisu nimalo snažni. Nijedan od njih ne objašnjava zašto gradnja mora biti obustavljena.

– Neki od argumenata, koje smo imali priliku da čujemo su: „Imaćemo više komaraca“, „Šta će nam park kad imamo već jedan?“, „Šta će nam najduža klupa za Ginisa, kako ćemo preskakti preko nje?“ i slično. Time nas nisu uvjerili da jedna ovakav park ne treba da gradimo – navodi ona.

Poručuje kako je Strategijom razvoja Grada Banjaluka do 2027. godine jasno definisan terći strateški cilj, a to je onaj koji se zalaže za tzv. „Green city“.

– Dakle, Strategija razvoja Grada jasno navodi da je ovo jedno od opredjeljenja. To je nešto što treba da poznaju svi odbornici u Skupštini grada – rekla ja Šukalo.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Na planinama se već traži krevet više

Objavio

u

Skijališta na bh. planinama ove godine najavljuju dobru sezonu, navode da vlada veće interesovanje nego prethodne godine, a i lani su, upravo u vrijeme pandemije virusa korona, zabilježili rast prihoda i veći broj posjetilaca nego ranijih godina.

U Olimpijskom centru “Jahorina” su kazali da vlada veliko interesovanje za predstojeću zimsku sezonu te da su turisti najviše zainteresovani za period ski-openinga, Nove godine i praznika.

“Hotelski kapaciteti gotovo da su u potpunosti popunjeni za novogodišnju noć i već sada se traži krevet više”, naveli su u OC “Jahorina” za “Nezavisne novine”.  Istakli su da su smještajni kapaciteti dobro popunjeni za cijelu sezonu te da vlada veće interesovanje nego svih prethodnih godina u ovom periodu.

“Zasad su najavljeni gosti s prostora bivše Jugoslavije i naravno zastupljen je veliki broj gostiju iz dijaspore. Decembar je pun gostiju iz okruženja, ali i gostiju iz Mađarske, dok je februar već rezervisan za slovenačke skijaše”, kazali su u OC “Jahorina”, dodajući da rade na izgradnji pet novih instalacija koja će kapacitet ovog skijališta uduplati – za 9.500 skijaša na sat.

“Pretprodaja ski-karata, gdje i ove godine imamo popust od 15 odsto na šestodnevne ski-karte, krenula je 15. septembra, a za razliku od prethodne godine ove sezone će trajati sve do 1. novembra”, rekli su u OC “Jahorina”. Dodali su da je lani za 125 dana na ski-stazama na Jahorini skijalo više od 265.000 skijaša, te da je napravljeno 2.375.000 prolaza.

“Naš poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu, koja je bila najuspješnija po svim parametrima, poboljšan je za 26 odsto”, ističu u OC “Jahorina”. Kako su u Ski-centru “Bjelašnica – Igman” kazali za “Nezavisne novine”, kada su u pitanju smještajni kapaciteti, zabilježeno je povećanje interesovanja i rezervacija u odnosu na prošlu godinu.

“Zabilježili smo dosta veći broj upita i zahtjeva stranih turista u odnosu na prethodne zime”, rekli su u Ski-centru “Bjelašnica – Igman”. Dodali su da je pandemija uticala na povećanje broja posjetilaca.

“Pretpostavljamo da ljudi cijene svoje zdravlje, pa su tako u prošloj godini doživjeli spoznaju vrijednosti planinskog čistog vazduha, prirodnog bogatstva i aktivnosti na otvorenom”, kazali su u ovom ski-centru.   Istakli su da su u prošloj sezoni zabilježili dvostruko veći broj skijaša u odnosu na prethodne dvije sezone te da i ove očekuju slične rezultate.

S druge strane, u turističkim agencijama su za “Nezavisne novine” rekli da je još rano da se govori unaprijed o zimskoj sezoni, ali da je interesovanje građana za putovanja u predstojećem periodu slično kao i prethodne godine.

Tako je Bojana Vuković, rukovoditeljka Poslovnice Turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, rekla da trenutno imaju ponude za zimovanje na Jahorini te da će imati ponudu i za Krajnjsku goru u Sloveniji.

“S obzirom na cjelokupnu situacija s virusom korona ne idemo daleko unaprijed već aranžmane planiramo iz mjeseca u mjesec”, rekla je Vukovićeva, ističući i da su u ovoj turističkoj agenciji i inače kada je riječ o zimskoj sezoni više orjentisani prema aranžmanima u evropskim metropolama.

U agenciji “Sol Azur” iz Sarajeva su naveli da su aranžmani na skijaliština kako domaćim, tako i onim stranim, tek u pripremi, ali su istakli da će tokom cijelog zimskog perioda imati putovanja u Istanbul, Kapadokiju i Dubai. Najavili su da će od 10. do 12. decembra na Vlašiću organizovati deseto “Šankanje”.

nezavisne.com

Nastavite čitati

Društvo

Zarđale boce najbolje govore o kvalitetu industrijskog kiseonika

Objavio

u

Pogledajte kako izgledaju boce sa industrijskim kiseonikom preduzeća Milojević Gilje Gas kojim se isporučuje kiseonik Opštoj bolnici u Trebinju. Prilog je snimljen ispred skladišta ove firme u Istočnom Sarajevu.

Video prilog i slike govore više od hiljadu riječi, i dovoljno je vidjeti stare zarđale boce plave boje, koje se dovoze u Trebinje, da bude jasno koliko je ugroženo zdravlje Hercegovaca.

Boce za medicinski kiseonik koje se koriste u zdravstvenim ustanovama u Srbiji jasno govore kakva je razlika između medicinskog i tehničkog kiseonika.

Direktor Opšte bolnice u Trebinje Nedeljko Lambeta još nije odgovorio na pitanje zašto je industrijski gas u Trebinju plaćan 40% skuplje nego što Klinički centar u Banjaluci trenutno nakon afere nabavlja medicinski gas, niti kada će prestati korištenje industrijskog kiseonika umjesto medicinskog?

Pogledajte kratak video prilog.

nebojsavukanovic.info

Nastavite čitati

Društvo

UKC izbjegava da plati gradu 1,77 miliona KM naknade

Objavio

u

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa direktorom Vladom Đajićem izbjegava da plati Banjaluci naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u iznosu od 1,77 miliona maraka, a koja se odnosi na parking garažu koja se gradi u blizini UKC-a, i čija je vrijednost 35 miliona maraka.

Naime, iz Gradske uprave Banjaluka za CAPITAL kažu kako je još prije godinu dana obračunata naknada, ali da uplate i dalje nema.

Kažu da je do dobijanja građevinske dozvole, UKC bio u ugovornoj obavezi da uplati novac ili da priloži bankarsku garanciju. Međutim, tvrde oni, resorno ministarstvo je UKC-u dalo dozvolu, a grad i dalje čeka na svoje pare.

“S obzirom na činjenicu da Investitor nije izvršio svoje obaveze, a pribavio je rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim je odobrena izgradnja prve faze parking garaže suprotno Ugovoru, ovaj organ je pozvao Investitora da u ostavljenom roku dostavi jedan od oblika finansijske mjere obezbjeđenja do konačnog obračuna, kada će obračunata naknada biti umanjena za troškove opremanja gradskog građevinskog zemljišta i uplaćena razlika naknade”, kazali su nam iz Gradske uprave.

Sa druge strane, Đajić na sve načine pokušava da, ako ne uspije izbjeći plaćanje, makar umanji visinu naknade.

Tako je on pokušao preko Ustavnog suda Republike Srpske da ospori regulacioni plan kojim je obuhvaćena parking garaža i to u dijelu koji se odnosi na obračun plaćanja rente.

Naime, u apelaciji koju je podnio sudu, on smatra kako bi naknada trebala da bude utvrđena po kvadratu korisne površine, a ne u bruto iznosu, kako je to obračunato UKC-u u ovom slučaju.

Takođe on je gradnju garaže pokušao da predstavi kao projekat u službi zdravstva i obrazovanja, zbog čega je smatrao kako bi ova zdravstvena ustanova trebala biti izuzeta iz plaćanja.

Međutim, Ustavni sud RS ga je odbio proglasivši se nenadležnim za apelaciju.

Kada će UKC izmiriti svoje obaveze nije poznato. Pitanja koja se na to odnose poslali smo još prošlog mjeseca, ali odgovora nije bilo.

Podsjećamo, uprava ove zdravstvene ustanove je uz podršku Vlade Republike Srpske prošle godine u jeku pandemije krenula u projekat izgradnje garaže.

Objekat će se se sastojati iz dvije cjline. Najveći dio čini garaža, namjenjena za rješavanje saobraćajnog kolapsa zbog brojnih automobila na ulicama i trotoarima ispred Kliničkog centra na Paprikovcu. U preostalom dijelu planirani su poslovni sadržaji, poput objekata za trgovinu i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, ali to će biti potrebno obezbijediti dodatni novac pored sadašnjih 35 miliona maraka za garaže.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Nastavite čitati

Trending