Pratite nas

Društvo

Stručna javnost složna: Banjaluci je potreban novi park

Objavio

u

Stručna javnost imala je priliku da izrazi svoj stav po pitanju gradnje najvećeg parka u Banjaluci.

Na sastanku koji je upriličen u Gradskoj upravi, poručeno je da su istog mišljenja, te da stopiranjem gradnje najvećeg parka, sa svim pratećim sadržajima, Banjaluka gubi epitet „zelenog grada“.

Ognjen Šukalo, docent na Arhitektnsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci navodi da je gradu ovakavo mjesto potrebno iz više razloga.

– Prilikom izrade urbanističkog plana, analize su utvrdile da u Banjaluci raspolažemo sa 6 metara kvadratnih uređenih zelenih površina – na jednog stanovnika. Plan je da se ide ka 15 metara kvadratnih. Sa druge strane, evropski standard kojem težimo je da na jednog stanovnika bude između od 22 do 25 metara kvadratnih uređenih zelenih površina.

Objektivno gledano, mi imamo veoma malo zelenih površina u gradu. Takvi parametri nam oduzimaju pravo da sebe nazivamo „zelenim gradom“ – ističe docent Šukalo.

Dodaje kako nisu samo parkovi ti koji su neophodni Banjaluci – potrebno je i mnogo manjih, zelenih površina i to na različitim lokacijama.

– Ono malo imovine što Grad ima mora isključivo da koristi za javnu dobrobit u javnom prostoru – poručuje Ognjen Šukalo.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu kaže kako bi se u Banjaluci trebalo pričati više o nekim drugim razvojnim momentima, a ne osporavati gradnju parka.

– Razočaran sam što je jedna ovakva tema postala tako ogromna. Žao mi je što Regulacioni plan nije usvojen, pa da se započne sa izgradnjom parka. Prema zelenim površinama, prema prostoru koji treba da ostane građanima, treba da se ponašamo na domaćinski način – poručuje Dakić.

Dodaje kakvo se kvalitet zelenog prostora, gdje je plan da se izgradi najveći park u Banjaluci ne može da se sagledava samo sa aspekta kako da se proda nekom građevincu, nego koliko bez te zelene površine će kvalitet života na ovim prostorima biti lošiji.

– Ne treba svugdje da gradimo zgrade. Podržavamo odbranu ove zelene površine od investitora, koji sve površine u gradu gledaju kao profit – zaključuje Dakić.

Grad Banjaluka već mjesecima trpi različite političke blokade, navodi savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. Ipak, kako kaže, posebno je sramotna činjenica da je blokirana i gradnja najvećeg gradskog parka u Banjaluci.

– Ovo je jedan od projekata koji je od strane javnosti izuzetno prihvaćen, mogu reći bolje od mnogih aktivnosti koje je Grad u proteklom periodu najavio i krenuo u realizaciju istih. Nekoliko hiljada naših sugrađana učestvovalo jeu anketi koju smo sproveli, a sve kako bi željeli da čujemo njihove stavove, da čujemo šta treba da se nalazi u parku i kako on treba da izgleda – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Milada Šukalo dodaje kako argumenti protiv izgradnje novog gradskog parka nisu nimalo snažni. Nijedan od njih ne objašnjava zašto gradnja mora biti obustavljena.

– Neki od argumenata, koje smo imali priliku da čujemo su: „Imaćemo više komaraca“, „Šta će nam park kad imamo već jedan?“, „Šta će nam najduža klupa za Ginisa, kako ćemo preskakti preko nje?“ i slično. Time nas nisu uvjerili da jedna ovakav park ne treba da gradimo – navodi ona.

Poručuje kako je Strategijom razvoja Grada Banjaluka do 2027. godine jasno definisan terći strateški cilj, a to je onaj koji se zalaže za tzv. „Green city“.

– Dakle, Strategija razvoja Grada jasno navodi da je ovo jedno od opredjeljenja. To je nešto što treba da poznaju svi odbornici u Skupštini grada – rekla ja Šukalo.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

,,Sramotno ponašanje Nenada Nešića i njegovog brata”

Objavio

u

Tokom sinošnjeg koncerta Ace Lukasa koji je organizovan povodom otvaranja ljetne sezone na Jahorini, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, njegov brat Predrag Nešić i Mladen Lučić zajedno sa još 20-ak ljudi fizički su nasrnuli na lice iz publike.

Iz OC Jahorina navode da su Nešić i ostala ekipa na ovakvim manifestacijama uvijek bili gosti, ali da su sinoć odlučili da stvore lošu sliku OC Jahorina.

„Na koncertu Aca Lukasa u organizaciji OC Jahorina, na čije su manifestacije uvijek bili pozvani kao gosti, ovog puta su riješili da ruše ugled OC Jahorina, tako što su tokom koncerta, na kojem je prisustvovalao više hiljada ljudi, svih 20 članova u vidno alkoholosanom stanju grupe fizički nasrnuli na jednu osobu iz publike“, saopštili su iz OC Jahorina.

Navode da brzom reakcije obezbjeđenja i MUP-a Srpske nije došlo do većeg incidenta.

„Ovo je do sada prvi namjerno izazvan problem, iako je u organizaciji OC jahorina do sada održano preko 100 koncerata i manifestacija zabavnog karaktera. Svi prisutni su bili šokirani činjenicom da su napadači bili pod vođstvom osobe koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva i njegovog rođenog brata“, kažu oni.

Iz Olimpijskog centra Jahorina su se zahvalili MUP-u na brzoj i profesionalnoj reakciji te izrazili nadu da će učesnici incidenta biti adekvatno sankcionisani.

Oglasio se i pjevač Aca Lukas.

Na svom zvaničnom Instngram profilu objavio je dio atmosfere sa Jahorine.

Nastavite čitati

Trending