Pratite nas

Društvo

Suđenje banjalučkim inspektorima: Stručnjak nije uspio otključati telefon

Objavio

u

U nastavku suđenja Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, suspendovanim policijskim inspektorima Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka optuženim za primanje mita, svjedočio je stručnjak Andrija Petrović, koji je potvrdio da nije mogao pristupiti telefonu šaomi, koji je po dokazima Tužilaštva oduzet od optužene Jelene Florjan.

Grujića i Florjanovu optužnica tereti da su od Branislava Vidića, bivšeg direktora Srednjoškolskog doma Banjaluka, tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Na današnjem ročištu, putem video-linka iz Višeg suda u Beogradu svjedočio je stručnjak za elektronska i informatička vještačenja Andrija Petrović, koji je vještačio telefone i računare oduzete od optuženih.

On je, dakle, rekao da nije mogao da pristupi telefonu oduzetom od Florjanove. Pritom je potvrdio da su se dokumenta, koja su se odnosila na Vidića, nalazila u računaru koji je koristila Florjanova, ali i u računaru koji je koristio Grujić.

“Na računaru lenovo bilo je nekoliko korisnika, među kojima i jelena.florjan. Na njemu je bio 41 aktivan i šest obrisanih fajlova i odnosili su se na Vidića. Bila su i dva mejla poslata sa [email protected] koja su se odnosila na Vidića”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, na drugom, simens računaru, među imenima korisnika bilo je ime nenad.grujic te dva dokumenta koja su se odnosila na Vidića.

Svjedok je naglasio da ne zna šta je pisalo u dokumentima niti ih je odštampao, ali da sve ima u elektronskom obliku.

Tužilac Goran Glamočanin rekao je da će sudu priložiti hard disk sa dokumentima koje vještak spominje, ali se odbrana tome protivila i tražila je dokumenta u pisanom obliku.

Sudija Branimir Jukić kazao je tužiocu da za sljedeći pretres pripremi sva dokumenta u pisanom obliku.

U Okružnom sudu u Banjaluci svjedočio je juče i dugogodišnji inspektor za poljoprivredni kriminal Gojko Bojinović.

On je potvrdio da je na traženje optužene radne kolegice Jelene Florjan potpisao zapisnik o saslušanju tada osumnjičenog Branislava Vidića, a da nije učestvovao u njegovom sastavljanju.

“Jelena mi je tog dana rekla da ima stranku i pitala me da li bih da potpišem zapisnik kao zapisničar. S njom je na ispitivanju osumnjičenog bio drugi kolega i negdje je morao ići, pa me je zvala samo da se potpišem na mjestu zapisničara. To je česta pojava”, rekao je Bojinović i dodao da se ne sjeća da li je zapisnik koji je potpisao bio već sačinjen ili ne.

Prema Bojinovićevim riječima, kada je ušao u kancelariju, vidio je da se radi o Vidiću, koji je kod njih, kako je naveo, posljednjih deset godina bio često, što po osnovu prijava protiv njega, tako i na osnovu prijava koje je on podnosio.

Bojinović je pojasnio i način izuzimanja dokumentacije u predmetima te kazao da je od lica protiv kojih se vodi istraga znaju tražiti pisanim zahtjevom, ali i putem telefona i lično. Na sudijino pitanje da li je uobičajeno da dokumentaciju preuzimaju i u kafani, Bojinović je odgovorio da nije.

Branilac optužene Jelene Florjan Miljkan Pucar tražio je od suda da bude vraćen novac koji je oduzet od optužene.

“Podnijeli smo zahtjev za vraćanje novca i znamo da je finansijska istraga završena, a imamo dokaze o porijeklu novca”, kazao je Pucar, koji je kasnije pojasnio da se radi o oko 20.000 KM koje potiču od kredita koji je Florjanova ranije podigla.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

POVRIJEĐENA DJEVOJKA Teška nesreća tokom skijanja na Bjelašnici

Objavio

u

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija

Tokom skijanja na Bjelašnici danas se dogodila nesreća.

Povrijeđenu djevojku spasilačka služba spustila je u takozvanom koritu.

Spasioci su joj imobilizovali vrat i ruku. Čeka se dolazak Hitne pomoći, piše Avaz.

Nastavite čitati

Društvo

“Čovjek koji je često donosio hrabre odluke” Stanivuković uputio telegram saučešća povodom smrti Milana Bandića

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je telegram saučešća povodom smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Sa tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je više od dvije decenije uspješno vodio Zagreb, čak i u vremenima kada su izazovi bili veoma teški.  O njegovom predanom i posvećenom radu govore i brojni projekti po kojima će ga njegovi sugrađani pamtiti, ali i prijateljski odnosi koje je, kao gradonačelnik Zagreba imao, kako sa Banjalukom, tako i sa drugim gradovima u regionu – navodi se u telegramu saučešća.

Stanivuković je istakao da je Bandić bio prepoznatljiv lider, čovjek koji je često donosio hrabre odluke i bio posvećen svom poslu.

– Ovom prilikom želim da uputim izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima, ali i svim građanima grada Zagreba – naveo je Stanivuković.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

Klikom protiv korone: Prointeru 2,1 milion KM od UKC RS

Objavio

u

“SNSD je garant očuvanja Republike Srpske i to je motiv što sam danas ovde”, uskliknuo je pobjednički 6. februara Vlado Đajić, narodni poslanik i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, prilikom imenovanja na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD.

Sve tri funkcije zaslužio je dobrim stranačkim vladanjem, jer UKC-om nije uspio da ovlada od aprila 2018. godine, kada je postavljen za direktora. Dubioza najveće zdravstvene ustanove mjeri se stotinama miliona KM, ali prioriteti se znaju. IT prioriteti!

Korona kriza, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM!

Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

Čini se da u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, više niko drugi ne posluje niti se razumije u klikove i opremu pa nema ni pažljivo probrane certifikate, jer na svim gorepomenutim tenderima jedini ponuđač bio je upravo “Prointer”. SNSD-ov Vlado Đajić nije morao mnogo da razmišlja, jer se ni on ne razumije pa je posao preskupim ugovorima prepustimo, kome drugom, nego IT tender majstorima. 

Iako je već tada bilo poznato da Republiku Srpsku, građane i zdravstveni sistem kojeg plaćaju, neće zaobići korona, UKC RS nije spremao interventne nabavke, na primjer, respiratora ili zaštitne opreme za ljekare. Interventno je bilo nešto sasvim drugo – održavanje mrežne i serverske opreme sa backup lokacijom! Banjalučki “Prointer” šalje ponudu – banjalučki “Prointer” pobjeđuje na tenderu! Vrijednost ugovora tri dana pred nadolazeću kriznu 2020. bila je 327.413 KM.

Respiratori i oprema za medicinare u budućim COVID odjeljenjima nisu bili prioritet ni manje od mjesec dana od prvog zabilježenog slučaja zaraze u RS. UKC RS 11. februara 2020. od “Prointera” je kupio informatičku opremu po cijeni od 292.399 KM. Zanimljivo, ponudu je i tada poslao samo “Prointer”.

Kako je virus počeo da hara, tako se i Đajić za kratko prebacio na druga sumnjiva tenderska trošenja, kao što je opremanje zgrade stare hirurgije koja je Regulacionim planom predviđena za rušenje. Tada je “uskočio” premijer RS Radovan Višković referišući se na pisanje Žurnala.

“Neko će reći da je to objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone to bi se vjerovatno desilo, ali sada se situacija mijenja”.

Samo, zaboravio je da pojasni hoće li zgrada u koju je dosad uloženo više od dva miliona KM ipak, po okončanju korona krize, prema važećem dokumentu nestati iz centra Banjaluke. I ko će odgovarati za potrošene milione maraka građana?

Kako od odgovornosti zasad svi uspješno bježe, tako je i Đajić nastavio po starom.

“Prointer” je samo pola godine čekao na novi preskup posao. Ponuda je bila spremna za “usluge implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”. Datum potpisivanja – 21. septembar 2020, vrijednost trogodišnjeg posla 730.782 KM.

Da ne bi baš dva puta u toku godine predmet nabavke bila informatička oprema, Đajić se dosjetio da je nazove “računarska”. Ponudu je svakako imao samo dobro poznati dobavljač, a ugovor na stolu 8. decembra prošle godine. Iz kase UKC-a dato je 444.289 KM.

Naposljetku, kako je interventno održavanje mrežne i serverske opreme jednogodišnji posao, a već se uveliko proslavila Nova 2021. godina, bilo je vrijeme i za novi interventni tender. “Prointeru” 20. januara 2021. odlazi novih 327.996 KM.  

ĐAJIĆEVO NAPREDOVANJE = NAZADOVANJE UKC RS

Vlada RS 21. maja 2018. godine imenovala je Đajića za generalnog direktora UKC RS, a od marta 2017. bio je vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u RS. Tada se pohvalio da je mnogo toga stabilizovano u poslovanju te da, nakon što je smijenjen Mirko Stanetić, UKC RS zaposlenima isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije.

Početkom 2018. godine dugovanja UKC-a prema dobavljačima i poreskoj upravi dostigla su 97,1 milion KM, a kredit od 51 milion KM, za koji je garanciju izdala Vlada RS, u tom momentu samo je djelimočno pokrio cifru. U aprilu te godine samo dugovanja prema Poreskoj upravi RS iznosila su 47,6 miliona KM.

U septembru 2019. godine premijer Višković, u trenutku slabosti, priznao je da je zdravstveni sistem u RS u dubiozi od 1,1 milijardu KM. U tom momentu među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS dugovao je nevjerovatnih 67.889.436 KM.

Iako UKC to nikada nije potvrdio, bivši ministar zdravlja RS, SDS-ov Slobodan Stanić kod ukupnih dugovanja navodio je cifru od oko 320 miliona KM.

Poreska uprava RS posljednji izvještaj o najvećim dužnicima objavila je 31. decembra 2020. godine, a Đajićev dug dostigao je nevjerovatnih 80.298.777 KM. O dugu prema dobavljačima ne govori javno.

Početkom februara, a nakon izbornog sunovrata bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Milorad Dodik direktora UKC RS imenovao je na čelo Gradskog odbora vladajuće stranke.

“Izbor gospodina Đajića je zato što je ugledan i vodi UKC, na usluzi je svim ljudima i pomaže ovom gradu u Republici Srpskoj i istinski pripada SNSD”, naveo je, ali nije pojasnio u čemu se tačno ogleda pomoć ljudima i Republici Srpskoj.

Istinska pripadnost SNSD-u svakako je dokazana.

(zurnal.info)

Nastavite čitati

Trending