Pratite nas

Politika

SUDSKI PROCES: Kum protiv kuma?!

Objavio

u

Dodik tužio kuma Mileta Radišića Klena za klevetu i nanošenje “više duševnih bolova”; Traži odštetu od 6.000 KM; Dodik tvrdi da je Radišić slagao kada je rekao da je u njegovu firmu, posredno, uložio 583.000 KM; Klen je na potezu da dokaže da Dodik ne govori istinu

Piše: Slobodan Vasković

1.

Milorad Dodik tužio je svog kuma Mileta Radišića Klena za klevetu. Tužba je podnesena 10.07.2020. godine Osnovnom sudu u Banjaluci, a Dodik tvrdi da je njegov Kum Klen iznio neistinite podatke o njemu da je u Radišićevu furmu “Grand trade” uložio 583.000 KM, preko firme “Kaldera”.

Dodik tvrdi da su Radišićeve neistinite tvrdnje objavljene na BNTV u prilogu “Svjedočenje Dodikovog kuma: Kako je Dodik uložio u moju firmu 583.000 KM”.

2.

Uz to, Dodik želi da dokaže da Radišić ne govori istinu kada u audio snimku, objavljenom na portalu BN TV (03.06.2020.), tvrdi da Dodik “iscrpljuje vlasnika Kaldere (Milenko Čičić, op.aut.) i da je preko te firme prebacio na Klenov račun 583.000 KM.

3.

“Pa vjeruje mu (Čičić, op.aut.) kol’ko ‘oćeš, šta će. Iscrpio je iz njega, uzeo šta je htjeo”, rekao je Klen u razgovoru “sa licem pod imenom Suvara”, kako Dodik u tužbi oslovljava Radišićevog sagovornika koji je snimio taj razgovor, govoreći o odnosu lidera SNSD-a i vlasnika “Kaldere”  Čilčića.

4.

“To su vjerovatno Dodikove pare, ali meni Dodik nije mog’o dati svoje pare. Ja nisam mog’o s tim parama izaći u javnost. Ne, da mi je dao, ja ne mogu raditi. Ja onda ulazim u krivično djelo”, opisao je Radišić način na koji je, kako tvrdi, dobio od Dodika 583.000 KM za svoje prljave poslove.

5.

Dodik u tužbenom zahtjevu navodi da “citirani navodi Tuženog predstavljaju izjave o činjenicama”. “Tvrdnja o navodnom ‘iscrpljivanju’ vlasnika ‘Kaldere’ i navodnom novcu tužitelja, koji je preko računa Kaldere prebačen na račun tuženog zlonamjerne su i usmjerene na očigledno narušavanje ugleda tužitelja. Tužitelj nije iscrpljivao nikoga, niti je upoznat sa bilo kakvim transakcijama novca o kojima u audio snimku govori tuženi. Iznesene činjenice o tužitelju neistinite su i lažne, a teret dokazivanja njihove istinitosti je na tuženom”, navodi se u Dodikovoj tužbi.

6.

Kumovi Dodik i Klen Radišić zaista su teško optužili jedan drugog: Radišić Dodika da je teško korumpirani političar, a Dodik kuma Klena da je lažov.

7.

Kada počne sudski proces biće to prava poslastica, jer će Klen Radišić dobiti priliku da javno i pred Sudom dokaže kako mu je Dodik, preko “Kaldere”, na račun prebacio 583.000 KM, ali i da javnosti saopšti za koje poslove mu je Kum Dodik dao taj novac.

Radišić je uspio dovesti Dodika pred Sud, što je veoma bitno u ovom slučaju!

8.

Dodik, u tužbi tvrdi, da je njegov Kum Radišić prema njemu “bio zlonamjeran, nastojeći da promijeni percepciju javnosti”, rušenjem njegovog (Dodikovog) ugleda, jer ga je okvalifikovao kao korumipranog političara.

9.

Dodik je zaista pogođen Radišićevim ocjenama njegovog karaktera, ponašanja, djelovanja, “iscrpljivanja” privrednika, “raspoređivanja svog (Dodikovog, op.aut.) novca preko računa privatnih firmi”, pa dalje navodi da mu je Kum Klen nanio “više duševnih bolova” i da mu je neophodno za nihovo izlječenje 6.000 KM, koliko zahtijeva da mu Kum isplati kao odštetu za klevetu.

“Obavezuje se tuženi da tužitelju zbog nesitinitih činjenica u audio snimku razgovora tuženog sa licem pod imenom Suvara… naknadi neimovinsku štetu u iznosu od 6.000 KM, kao i troškove parničnog postupka, sa zateznom kamatom na dosuđeni iznos”, Dodikov je zahtjev prema Kumu Klenu. 

10.

Dodik demantuje da je na bilo koji način učestvovao u izgradnji stambeno-poslovnog objekta Klena Radišića u “Picinom parku” i da ga njegov Kum, svojim izjavama, “želi povezati sa nelegalnim poslovima i sumnjivim transakcijama novca preko računa pravnih firmi”!

11.

Dodik je čak spreman, kako se u tužbenom zahtjevu navodi, da bude saslušan po svim osnovama u ovom Procesu decenije protiv svog Kuma Radišića, kako bi dokazao da mu je Kumašin “nesumnjivo nanio moralnu i neimovinsku štetu”.

12.

Nema dileme da je Klen Radišić zaista svojim izjavama patosirao Dodika i da njegov Kum zbog toga osjeća višestruki duševni bol, koji se, sudeći po Dodikovom ponašanju, nakon podnošenja tužbe višestruko pojačao i postao konstanta.

13.

Sudski sudar Kumova koji su ojadili Republiku Srpsku, u ovom slučaju posebno Banjaluku, može se slobodno nazvati Procesom Decenije, jer je za očekivati da Klen Radišić čvrsto brani svoje stavove i iznese nove detalje o saradnji sa Dodikom. 

14.

Za nadati se da će Radišić sve dokumentovati, jer mu od tog procesa zavisi mnogo toga, ali zavisi i njegovom Kumu Dodiku, koji se nalazi u velikim problemima, ali i bijesu, čim je tužio Kuma Radišića.

15.

Za očekivati je i da Dodik, prije početka sudskog procesa, Radišića “nauči pameti”; Sama činjenica da ga je tužio svjedoči da je Kuma “pustio niz vodu”.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

BANJA LUKA NIKADA NIJE BILA LJEPŠA: Velika promjena u centru grada koja će sve odušteviti

Objavio

u

By

Kako bi tokom predstojećih praznika stvorili ugodan ambijent sugrađanima, započelo je ukrašavanje Gospodske ulice.

Kako sve izgleda pogledajte OVDE.

Garlende i snježni novogodišnji vijenci – ukrašeni plišanim mašnama u kombinaciji sa svijetlećim kuglama centralnoj šetačkoj zoni našeg grada daće jedan sofisticiran i elegantan izgled.

Takođe, rasvjetni stubovi poprimiće novogodišnje ruho i biće ukrašeni garlendama i mašnama.

Ono što je posebno zanimljivo je to da za novogodišnji nakit, koji će krasiti glavno gradsko šetalište, nisu izdvajana dodatna novčana sredstva, već je postojeći nakit redizajniran.

Izvor: Banjaluka.net

 

Nastavite čitati

Politika

ĐAJIĆ REKAO DA JE STANIVUKOVIĆA NA UKC ČEKAO NAPAD: Najavili su incidente

Objavio

u

By

Gradonačelnik je dobrodošao na Univerzitetski klinički centar RS,  ali nije dobrodošao da se slika i kiti tuđim perjem, rekao je to direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić komentarišući nedavnu odluku ove ustanove da uskrati mogućnost gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanoviković da posjeti UKC RS.

Video obraćanja možete pogledati OVDE.

Kazao je da je “svaka zvanična posjeta bilo kojeg predstavnika dobrodošla” ali samo ako se radi o licima koja imaju  “dobre namjere. a ne da se reklamiraju”.

– Nismo željeli rijaliti, da se slika i hvali kako on daje radnicima po 500 KM. Isto tako, nismo željeli incidente – istakao je Đajić.

On je dodao da veliki broj zaposlenih je ogorčen na njegovo ponašanje, zbog afere “Kiseonik” i svega onog što se dešavalo oko kuhinje i prezentovanja rada UKC RS u lošem svjetlu.

– Veliki broj zdravstvenih radnika je već bio najavio incidente, ako se on pojavi – zaključio je Đajić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

POLICIJA RASPISALA POTJERNICU ZA POLITIČAREM: Buran dan na našoj političkoj sceni

Objavio

u

By

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) demantujr navode pojedinih medija da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u jutrošnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišen slobode, potvrdila je Feni portparolka tog tužilaštva Asmira Redžić.

Tužilaštvo ZDK oglasilo se zbog navoda koji su se “pojavili u medijima, vezano za objavu na zvaničnoj Facebook stranici Fuad Kasumović”.

– Za ovo tužilaštvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu! – stoji u tom saopštenju.

U drugom saopštenju za javnost, koje je istovremeno na svojoj stranici objavilo pomenuto tužilaštvo, ističe se kako su “postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, započeli s pretresima na više lokacija, a zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH i Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH”.

– Akcija se provodi povodom predmeta javnosti poznatog kao “Zenicatrans”. Po završetku pretresa javnost će biti upoznata sa rezultatima provedene akcije – ističu iz Tužilaštva ZDK.

Izvor: Avaz

Nastavite čitati

Trending