Pratite nas

Politika

SUDSKI PROCES: Kum protiv kuma?!

Objavio

u

Dodik tužio kuma Mileta Radišića Klena za klevetu i nanošenje “više duševnih bolova”; Traži odštetu od 6.000 KM; Dodik tvrdi da je Radišić slagao kada je rekao da je u njegovu firmu, posredno, uložio 583.000 KM; Klen je na potezu da dokaže da Dodik ne govori istinu

Piše: Slobodan Vasković

1.

Milorad Dodik tužio je svog kuma Mileta Radišića Klena za klevetu. Tužba je podnesena 10.07.2020. godine Osnovnom sudu u Banjaluci, a Dodik tvrdi da je njegov Kum Klen iznio neistinite podatke o njemu da je u Radišićevu furmu “Grand trade” uložio 583.000 KM, preko firme “Kaldera”.

Dodik tvrdi da su Radišićeve neistinite tvrdnje objavljene na BNTV u prilogu “Svjedočenje Dodikovog kuma: Kako je Dodik uložio u moju firmu 583.000 KM”.

2.

Uz to, Dodik želi da dokaže da Radišić ne govori istinu kada u audio snimku, objavljenom na portalu BN TV (03.06.2020.), tvrdi da Dodik “iscrpljuje vlasnika Kaldere (Milenko Čičić, op.aut.) i da je preko te firme prebacio na Klenov račun 583.000 KM.

3.

“Pa vjeruje mu (Čičić, op.aut.) kol’ko ‘oćeš, šta će. Iscrpio je iz njega, uzeo šta je htjeo”, rekao je Klen u razgovoru “sa licem pod imenom Suvara”, kako Dodik u tužbi oslovljava Radišićevog sagovornika koji je snimio taj razgovor, govoreći o odnosu lidera SNSD-a i vlasnika “Kaldere”  Čilčića.

4.

“To su vjerovatno Dodikove pare, ali meni Dodik nije mog’o dati svoje pare. Ja nisam mog’o s tim parama izaći u javnost. Ne, da mi je dao, ja ne mogu raditi. Ja onda ulazim u krivično djelo”, opisao je Radišić način na koji je, kako tvrdi, dobio od Dodika 583.000 KM za svoje prljave poslove.

5.

Dodik u tužbenom zahtjevu navodi da “citirani navodi Tuženog predstavljaju izjave o činjenicama”. “Tvrdnja o navodnom ‘iscrpljivanju’ vlasnika ‘Kaldere’ i navodnom novcu tužitelja, koji je preko računa Kaldere prebačen na račun tuženog zlonamjerne su i usmjerene na očigledno narušavanje ugleda tužitelja. Tužitelj nije iscrpljivao nikoga, niti je upoznat sa bilo kakvim transakcijama novca o kojima u audio snimku govori tuženi. Iznesene činjenice o tužitelju neistinite su i lažne, a teret dokazivanja njihove istinitosti je na tuženom”, navodi se u Dodikovoj tužbi.

6.

Kumovi Dodik i Klen Radišić zaista su teško optužili jedan drugog: Radišić Dodika da je teško korumpirani političar, a Dodik kuma Klena da je lažov.

7.

Kada počne sudski proces biće to prava poslastica, jer će Klen Radišić dobiti priliku da javno i pred Sudom dokaže kako mu je Dodik, preko “Kaldere”, na račun prebacio 583.000 KM, ali i da javnosti saopšti za koje poslove mu je Kum Dodik dao taj novac.

Radišić je uspio dovesti Dodika pred Sud, što je veoma bitno u ovom slučaju!

8.

Dodik, u tužbi tvrdi, da je njegov Kum Radišić prema njemu “bio zlonamjeran, nastojeći da promijeni percepciju javnosti”, rušenjem njegovog (Dodikovog) ugleda, jer ga je okvalifikovao kao korumipranog političara.

9.

Dodik je zaista pogođen Radišićevim ocjenama njegovog karaktera, ponašanja, djelovanja, “iscrpljivanja” privrednika, “raspoređivanja svog (Dodikovog, op.aut.) novca preko računa privatnih firmi”, pa dalje navodi da mu je Kum Klen nanio “više duševnih bolova” i da mu je neophodno za nihovo izlječenje 6.000 KM, koliko zahtijeva da mu Kum isplati kao odštetu za klevetu.

“Obavezuje se tuženi da tužitelju zbog nesitinitih činjenica u audio snimku razgovora tuženog sa licem pod imenom Suvara… naknadi neimovinsku štetu u iznosu od 6.000 KM, kao i troškove parničnog postupka, sa zateznom kamatom na dosuđeni iznos”, Dodikov je zahtjev prema Kumu Klenu. 

10.

Dodik demantuje da je na bilo koji način učestvovao u izgradnji stambeno-poslovnog objekta Klena Radišića u “Picinom parku” i da ga njegov Kum, svojim izjavama, “želi povezati sa nelegalnim poslovima i sumnjivim transakcijama novca preko računa pravnih firmi”!

11.

Dodik je čak spreman, kako se u tužbenom zahtjevu navodi, da bude saslušan po svim osnovama u ovom Procesu decenije protiv svog Kuma Radišića, kako bi dokazao da mu je Kumašin “nesumnjivo nanio moralnu i neimovinsku štetu”.

12.

Nema dileme da je Klen Radišić zaista svojim izjavama patosirao Dodika i da njegov Kum zbog toga osjeća višestruki duševni bol, koji se, sudeći po Dodikovom ponašanju, nakon podnošenja tužbe višestruko pojačao i postao konstanta.

13.

Sudski sudar Kumova koji su ojadili Republiku Srpsku, u ovom slučaju posebno Banjaluku, može se slobodno nazvati Procesom Decenije, jer je za očekivati da Klen Radišić čvrsto brani svoje stavove i iznese nove detalje o saradnji sa Dodikom. 

14.

Za nadati se da će Radišić sve dokumentovati, jer mu od tog procesa zavisi mnogo toga, ali zavisi i njegovom Kumu Dodiku, koji se nalazi u velikim problemima, ali i bijesu, čim je tužio Kuma Radišića.

15.

Za očekivati je i da Dodik, prije početka sudskog procesa, Radišića “nauči pameti”; Sama činjenica da ga je tužio svjedoči da je Kuma “pustio niz vodu”.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Panika u SNSD – prave još jedan “treći blok”

Objavio

u

Panika u redovima vladajuće koalicije, a posebno predvodnika iz SNSD-a postaje sve očiglednija i sve ju je teže prikriti kako se bliži 2022. godina. Nakon fijaska sa “preuzimanjem društvenih mreža” i angažovanjem hiljada “botova”, SNSD se vratio onom u čemu su ipak dokazani, a to je kupovina lažnih opozicionara i formiranje još jednog “trećeg bloka”.


Posljednji u nizu “trećih blokova” SNSD-a je “Spona” na čelu sa Darkom Matijaševićem, koji je zaposlen kod Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH kao savjetnik. Instaliranje i promocija Spone kao trećeg bloka ipak predstavlja previše providan pokušaj pa je spremljenizdašan budžet i plan za kupovinu još nekoliko lažnih opozicionih kandidata za pojedinačne funkcije, a ponude se kreću od jedan do pet miliona maraka.


Matijašević je prije nekoliko dana, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, u torbi primio izdašnu “podršku” za formiranje trećeg bloka i obmanjivanje naroda, ali je u boračkoj populaciji već prepoznat kao prevarant i čovjek koji koristi borce za lične i stranačke interese.

Obmanjivanje glasača je sve teži posao za SNSD ali i sve je manje lažnih opozicionara koje mogu da kupe novcem građana Republike Srpske. Ankete i istraživanja ne mogu dovoljno brzo da isprate pad rejtinga SNSD, dok ostali iz “koalicije” i nemaju rejting koji bi mogao da pada ili raste.

Nastavite čitati

Politika

Poslanici u BiH regionalni šampioni u visini plate

Objavio

u

Poslanici u BiH zarađuju pet do sedam puta više od prosječnog građanina.

Da politički predstavnici u BiH za bh. uslove imaju basnoslovne plate, dok, s druge strane, nisu u stanju ispunjavati ni svoje elementarne dužnosti, što se u posljednje vrijeme, savršeno vidi i na primjeru nabavke vakcina, opšte je poznata stvar.

Ipak, razmjere bezobrazluka domaćih političkih zvaničnika prema građanima BiH dobijaju dodatnu dimenziju kada se uporede plate bh. političara s onima u regiji i posebno kada se uporede s prosječnim platama u BiH.

O svojim platama i naknadama u BiH odlučuju sami poslanici donošenjem odgovarajućih zakona. Kada je riječ o primanjima, posebno je lagodna pozicija poslanika u Parlamentu BiH. Svaki poslanik i delegat ima 4.500 KM, ali plata doseže i do 7.000 KM.

Prema podacima kojima raspolaže CCI, ukupna primanja poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz uključeni paušal (620 KM), naknadu za odvojeni život (300 KM), naknadu za smještaj (490 KM), prevoz te topli obrok, kreću se između pet i sedam hiljada KM.

Kada se, na primjer, gleda regija, u Srbiji plata poslanika iznosi svega oko 1.400 KM. U Crnoj Gori primanja skupštinskih poslanika su nešto viša te se kreću između 3.000 i 4.000 KM. U Hrvatskoj, u kojoj građani imaju značajno viši standard nego u BiH, plata saborskih poslanika iznosi između 14 i 19 hiljada kuna, odnosno između 3.600 i 5.000 KM, što je opet manje od onoga što zarađuju bh. parlamentarci.No stvari izgledaju još i puno gore kada se plate poslanika uporede s prosječnim platama u svakoj od zemalja regije. Prosječna plata u Srbiji danas iznosi oko 1.050 KM, što znači da poslanici imaju tek neznatno viša primanja od prosjeka u njihovoj zemlji. Prosječna neto plata u Hrvatskoj je oko 7.000 kuna, odnosno 1.800 KM, što znači da hrvatski saborski poslanici imaju oko 1,5 do 2 puta više plate od hrvatskog prosjeka. Prosječna neto plata u Crnoj Gori je 527 eura ili 1.030 KM. Dakle, poslanici u toj zemlji zarađuju tri do četiri puta više od prosjeka. Uporedimo to s Bosnom i Hercegovinom. Prosječna plata u BiH najniža je među navedenim zemljama i iznosi svega 993 KM. To znači da prosječan parlamentarac u BiH, s primanjima između 5.000 i 7.000 KM, zarađuje pet do sedam puta više od prosjeka! I u apsolutnim iznosima bh. parlamentarci uživaju najviše plate u regionu, iako su prosječna primanja u BiH najniža. Kada je riječ o primanjima ministara u Savjetu ministara BiH, oni zarađuju nešto manje od parlamentaraca te su im plate nešto više od 4.000 KM. Znatno niže plate dobijaju ministri u Srbiji – između 1.700 i 3.000 KM. Neto plate ministara u Hrvatskoj u prosjeku iznose oko 18.000 kuna, odnosno 4.650 KM, a u Crnoj Gori između 1.300 i 2.000 eura. 

(Avaz)

Nastavite čitati

Politika

“Ponosan sam što se promjene u Banjaluci osjete i prenose na Srpsku”

Objavio

u

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke ponovom prvih 100 dana mandata gradonačelnika i nove gradske uprave najvećeg grada u Srpskoj održao je konferenciju za medije.

Stanivuković je rekao da su on i njegov tim borbu počeli čuvenom rečenicom da ništa više neće biti isto, te da su se u tih 100 dana trudili da dokažu da u Banjaluci ali i u čitavoj Republici Srpskoj ništa više i nije isto. Promjena je, naglasio je on, riječ koja se najčešće čula i koja je odzvanjala svakom ulicom, skokakom i svakim dijelom najvećeg grada u Republici Srpskoj.

“Promjena se oslikavala kroz borbu protiv kriminala, korpupcije, bahatosti i osionih političara koji su privatizovali čitav grad ali i Republiku Srpsku”.

Stanivuković je dodao da se rečenica “Ako želiš da stekneš neprijatelje, pokušaj nešto da promjeniš” pokazala kao tačna.

“Imamo neprijatelje koji bi ne samo da naš rad ne postoji nego bi učinili sve da zaustave put promjena kojim je Banjaluka sigurno i odvažno krenula. Tako su odlaganjem budžeta usporili, zaustavili ili odgodili neke važne projekte i procese ali budžet nije zaustavio želju da pobijedi ljudskost.”

Gradonačelnik Stanivuković je rekao da takođe nisu uspjeli da zaustave želju gradske administracije da grad bude slobodan, a vrata uprave svakome otvorena, te da iz grada nisu uspjeli da sklone mnoge stvari, između ostalih i “Davidovo srce”.

“Važni i ključni procesi na koje smo ponosni su počeli i tek treba da se nastave. Uradili smo ono o čemu Banjalučani sanjaju i maštaju 20 godina. Ja jesam vlast, ali ću uvijek biti opozicija svemu onome što ne valja”.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da je posebno ponosan na jednu činjenicu, a to je da je banjalučka priča postala priča čitave Republike Srpske.

(BN TV)

Nastavite čitati

Trending