Pratite nas

Politika

SUPER EKSKLUZIVNO – Milbauer i Prointer složno do posla od 100 miliona, u toku tajni pregovori u Banjaluci

Objavio

u

Kompanija Prointer, koju uspješno iz sjene „savjetuje“ Igor Dodik, uskoro bi trebalo da dobije još neke unosne i velike poslove, ovaj put u saradnji sa njemačkom kompanijom „Milbauer“, koja je ranije bila u središtu afere zbog sličnog namještenog posla i korupcije. Istorija se ponavlja, ali sa nekim novim igračima u igri.

Jutros u 8.30 na banjalučki aerodrom, bez prethodne najave, sletio je privatni avion „Cesna C4“, kompanije „Milbauer“ sa tri putnika, koji su doletjeli sa malog aerodroma „Straubing Valhmule“ u blizini Rodinga, a potom otišli na tajni sastanak sa „konsultantom“ Igorom Dodikom i čelnim ljudima Prointera, kako bi finiširali dogovore za veliki posao i tender koji je vezan za izradu ličnih dokumenata.

Kompaniju Milbauer, prema mojim saznanjima, u pregovorima predstavljaju tri osobe, Karl Brandl, Ludvig Huber i Sanja Griminger, koja tečno govori srpski jezik jer je njena porodica porijeklom iz Travnika.

Sanja Griminger je mlada pravnica koja od 2017. godine radi u njemačkom Milbaueru i koja je prošle godine postavljena na čelo filijale Milbauera u Banjaluci.

Na sastanku čelnika Prointera i Milbauera treba da se detaljno dogovori posao i tender za izradu ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, koji će da raspiše Agencija za identifikaciona dolumenta IDEAA, a koji je vrijedan oko 100 miliona maraka za period od nekoliko godina. Prema mojim saznanjima posao će od Agencije za indentifikaciona dokumenta BiH –  IDEE da dobije Milbauer, a Prointer će kao podizvođač izraditi skupi softver, koji je neophodan u izradi ličnih dokumenata.

Prije današnjeg sastanka u Banjaluci prethodno je sa predstavnicima Milbauera održan tajni sastanak u Pragu, u četvrtak 11. i petak 12. novembra, na kome je interese Prointera zastupao kontroverzni Dejan Ilić zvani Tigar iz Zvornika.

Sastanku je prisustvovao i Miodrag Škrbić, vlasnik IT kompanije NITES, poznati i uspješni srpski biznismen iz Praga, koji je rođen u Hotkovcima kod Glamoča, a koji već nekoliko decenija živi i radi u Pragu i Češkoj, a IT tehnologije su primarno zanimanje njegove kompanije.

Nezvanično, tajnom sastanku u Pragu prisustvovao je i Igor Dodik, koji je u Češku otputovao letom iz Banjaluke, ali za sada nemam potvrdu ove informacije.

Zanimljivo da je u upravo u petak, 12. novembra, avion „Cesna“ vlasništvo Slavena Ristića i Tehničko-remontnog Zavoda Bratunac, koji je kupio od Vazduhoplovnog servisa Vlade Republike Srpske, registarskih oznaka E7SMS, letio iz Mahovljana u Prag i vratio se u Banjaluku, a isti dan iz Praga u Banjaluku je, sa misterioznim putnicima, sletio i novi avion „Cesna“ Vlade Republike Srpske, registarskih oznaka E7GPS.

Ovaj dogovor treba da se realizuje kao posljedica dogovora čelnika SNSD-a i SDA na najvećem nivou. Posrednik Dejanu Iliću iz Zvornika u ovom poslu po mojim saznanjima je bivši predsjednik Skupštine grada Zvornika Bahrija Čikarić, funkcioner SDA koji obavlja funkciju pomoćnika Agencije za identifikaciona dokumenta BiH IDEE, a sa kojim Ilić ima konekcije i blisku saradnju još dok je Bahrija bio na čelu zvorničke skupštine.

Uskoro više detalja sa današnjeg sastanka, koji bi Prointeru trebalo da donese novi ogroman prihod. Danas sve treba da se dogovori do detalja, a onda bi IDEAA raspisala namješteni tender sa dogovorenim uslovima na kome se unaprijed zna pobjednik.

Planirano je da delegacija njemačke kompanije „Milbauer“ sa tri gosta poslije poslovnog ručka oko 17 časova poleti sa Mahovljana avionom „Cesna“ ove kompanije za Njemačku, mali aerodrom „Straubing Valhmule“ u blizini Rodinga, grada u kome je sjedište kompanije Milbauer.

 

Nebojša Vukanović

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending