Pratite nas

Nekategorisano

Susret sa patrijarhom Porfirijem: Stanivuković prisustvovao molitvi u Jasenovcu

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je molitvi u manastiru Jasenovac, koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Nakon što je zajedno sa sveštenstvom i zvanicama dočekao patrijarha Porfirija koji je danas u posjeti Eparhiji pakračko-slavonskoj, gradonačelnik je prisustvovao i službi diksologije, molitve u pravoslavnoj liturgiji kojom se iskazuju moć i volja Božija.

Ovo je ujedno i prva posjeta patrijarha ovoj eparhiji, od kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Bisera Turković na mobilni potroši prosječnu platu u BiH

Objavio

u

Ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković mjesečno troši 1.000 maraka na razgovore preko mobilnog telefona, što je više od prosječne plate u BiH koja iznosi 969 KM.

U Odluci o korištenju telefona u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojom je definisano koji je mjesečni i godišnji limit koji zaposleni u Ministarstvu, uključujući i predstavnike u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, vidljivo je da Turkovićeva ima mjesečni limit za mobilni telefon od 1.000 KM, odnosno godišnje 12.000 maraka.

Turkovićeva ima pravo na čak 12 puta veće telefonske troškove od cijele ambasade BiH u Turskoj.

Ukupan iznos koji Ministarstvo vanjskih poslova BiH može za godinu dana potrošiti na mobilni i fiksni telefon je 740.000 KM ili, na primjer, blizu dva puta više nego što je koštala izgradnja vrtića u banjalučkom naselju Vrbanja za 50 mališana od 430 000 KM.

Kada su u pitanju Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u inostranstvu, po potrošnji fiksnog telefona tu definitivno prednjači Misija EU u Briselu, čiji je godišnji limit za fiksni telefon 17.000 KM, a odmah poslije toga slijedi Ambasada BiH u Berlinu koja ima godišnji limit na fiksni telefon u iznosu od 16.000 maraka.

Najniži limit za fiksni telefon, kada su u pitanju DKP-i ima Ambasada BiH u Teheranu sa godišnjim limitom od svega 1.000 maraka ili samo oko 83 KM mjesečno.

(Capital)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Samo da medicinska sestra ne bude kriva za propale vakcine

Objavio

u

Opšte uznemirenje šire javnosti izazvala je vijest o upropaštenih više od 1000 doza Sputnik V vakcine. Samo da na kraju za sve ne bude okrivljena neka medicinska sestra – kazao je danas dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Bahatost, nestručnost i neznanje su osnovne karakteristike većine danas poželjnih rukovodilaca, uz čast izuzetcima. Da im ponude oni bi upravljali ‘nuklearnom centralom’, konstatujući da će naučiti u hodu. Kad je malo znanje, još je manji uvid u vlastito neznanje, a sa neznanjem raste hrabrost da se bilo čega prihvate. Međutim, koliko su oni krivi ima i naše krivice, što im dozvolimo da unište sve čega se dohvate“, pojasnio je Stanić.

On je kazao da je potpuno jasno da je Institut za javno zdravstvo blagovremeno dostavio adekvatan rashladni uređaj, jer se adenovirusna vakcina Sputnik V mora čuvati na temperaturi nižoj od -18 stepeni i može biti do dva puta izvan tog rezima. 

„Ti frižideri imaju alarmni sistem, koji alarmira kad temperatura izađe iz zadanih okvira, a osim toga obezbijeđen je i UPS (Uninterruptible Power Supply) koji omogućava rad i kod nestanka električne energije. Osim toga, Institut za javno zdravstvo je proveo opsežnu obuku za primjenu i poštovanje hladnog lanca“, istakao je Stanić. 

Predsjednik Odbora za zdrvstvo SDS je naglasio da rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor treba istražnim organima i Ministru da odgovori na nekoliko pitanja.

„- Zbog čega vakcine nisu smještene u dobijeni frizider? 

– Zašto nisu integrisani novi frizider – UPS – agregat?

– Da li je i ko nesretnog 13.04.  raspakivao  u “podrumu” novi frizider i prenosili ga u prostoriju br 8?

– Da li je to raspakivanje i prenošenje bilo prije ili poslije incidenta?

– Ko je izdao naređenje da se raspakivanje i prenosenje obavi 13.04.?

– Da li je došlo do nestanka struje u hitnoj pomoći i ako jeste, kako nije uslijedila blagovremena  reakcija?

– Nadležno Ministarstvo treba da utvrdi koliko je skorašnja promjena rukovodstva (direktora, glavne sestre…) mogla doprinijeti neželjenom događaju?

– Kako se u sertifikovanoj i akreditovanoj ustanovi mogla desiti ovakva havarija, kad za sve pa i za hladni lanac, skladištenje, čuvanje i izdavanje vakcina postoje jasne pisane procedure?“ – upitao je Stanić.

On je kazao da je pitanja mnogo, a nama su potrebni hitni odgovori i tačno utvrđena odgovornost i to hijerarhijski od  “glave” pa prema nižim nivoima!

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

“Svaka čast, vi najbolje ćutite, odlični ste u tome” Stanivuković prozvao ćutologe

Objavio

u

Kad odem u PDP ljudi mi kažu “svaka čast, baš si se borio, podržavamo to”, pa me zanima da li nekim odbornicima kada dođu u svoju stranku kažu “svaka čast, odlično ste ćutali, vi najbolje ćutite”.


Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, komentarišući odbornike koji su danas na skupštinskom zasjednju ćutali više od 7 sati.


-Da li vama, kada dođete na sjednicu partije kažu “svaka čast super ste ćutali, niko ne ćuti kao vi”, “toliko dobro ćutite, opet ćemo vas kandidati” – upitao je Stanivuković odbornike.


Podsjećamo da vanredna sjednica Skupštine Grada traje danas od 14 časova, a posljednjih nekoliko sati gradonačelnik poziva skupštinsku većinu da se jave za diskusiju i objasne zašto gradonačelniku žele ukinuti mogućnost realokacije.

Nastavite čitati

Trending