Pratite nas

Društvo

SVEČANI MARŠ U BANJALUCI Obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske

Objavio

u

U Banjaluci je obilježena 103. godišnjica ulaska Srpske vojske u taj grad. Srpska vojska je Banjaluku oslobodila 21. novembra 1918. godine. U Hramu Hrista spasitelja služen je parastos za poginule vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.

Srpska vojska u Banjaluku je pobjednički ušla 21. novembra 1918. godine. Prvi bataljon 13. pješadijskog puka Hajduk Veljko u Banjaluku je stigao vozom. Oslobađanju Banjaluke prethodile su istorijske pobjede srpskih armija na Solunskom frontu, izbacivanje iz rata Bugarske i protjerivanje austrougarskih i njemačkih vojnika iz centralne Srbije.

Srbija je u Prvom Svjetskom ratu procentualno pretrpjela najveće civilne i vojne žrtve. Ukupno je poginulo ili je ubijeno oko 1 300 000 Srba. Velike žrtve podnijeli su Srbi van granica tadašnje Srbije.

Pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i danas se smatraju za jedne od najvećih i najčasnijih pobjeda u svjetskoj istoriji ratovanja, posebno pobjede na Ceru i nešto kasnije na Kolubari. Ulazak u Banjaluku i kasnije oslobađanje preostalih slovenskih zemalja predstavljalo je kraj rata na Balkanu. 1. decembra ozvaničen je nastanak Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending