Pratite nas

Politika

Svi političari se testiraju na drogu, ŠTA ĆE POKAZATI REZULTATI?

Objavio

u

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović u oktobru 2021. ponovo je uputio inicijativu da se nametne zakonska obaveza ljekarskih pregleda državnom Parlamentu, koja je na dnevnom redu Zastupničkog doma 3. februara 2022. godine.

Emir (32) se zaposlio prije tri mjeseca u privatnoj firmi u Novom Travniku, gradiću u srednjoj Bosni i Hercegovini (BiH).

U dokumentaciji koju je morao dostaviti poslodavcu, bilo je i ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj i radnoj sposobnosti.

Uz laboratorijske pretrage, Emiru su, među ostalim, provjeravane i motoričke sposobnosti.

“Čim sam došao, rekli su mi da odem u Dom zdravlja gdje mogu izvaditi ljekarski na trošak firme. Pošto radim i na visini, provjeravali su mi motoričke sposobnosti. Kako se krećem, kakav mi je balans i koliko sam shvatio pregled treba ponoviti za godinu dana”, kaže Emir za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ljekarski pregledi prilikom zasnivanja radnog odnosa obavezni su za većinu radnika u privatnom i državnom sektoru u BiH.

Zakonima o radu bh. entiteta Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS) određeno je da poslodavci od radnika mogu zahtijevati ljekarski pregled, radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za rad.

No, internim pravilnicima o radu, većina firmi nametnula je to kao obavezu pri zapošljavanju, a troškovi od oko 50 maraka (25 evra) nerijetko idu na teret radnika.

Dokazivanje radne i zdravstvene sposobnosti obavezno je i za zapošljavanje u državnoj službi, što propisuju državni i entitetski zakoni o državnim službenicima i namještenicima.

Psihološko testiranje za političare

Od ove obaveze izuzeti su izabrani i imenovani dužnosnici na svim nivoima. Uz Predsjedništvo BiH, predsjednike i potpredsjednike dva entiteta, BiH ima ukupno 14 vlada i isti broj parlamenata na nivou države, FBiH i RS-a, te deset kantona i Brčko distrikta.

To znači da ministri, njihovi zamjenici i savjetnici, te parlamentarci i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede prije stupanja na dužnost.

Emir iz Novog Travnika smatra da nema nikakvog razloga da političari budu privilegirani.

“Mora se znati zdravstveno stanje radnika bez obzira koji posao obavljate. Oni većinom rade mozgom i odlučuju, donose zakone, pa mislim da bi njima trebao možda dobar psihijatar. Dakle, neki psihološki test”, ističe on.

Uz laboratorijske nalaze, uvjerenja uglavnom sadržavaju oftalmološki pregled, te kardiološke i pulmološke pretrage.

Za pojedina radna mjesta uključuju i dodatne testove, poput onih kojima se ocjenjuje psihičko stanje radnika.

Inicijativa ponovo pred parlamentarcima

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović smatra da osobe, koje obnašaju najodgovornije javne funkcije, pred zakonom moraju imati jednake obaveze, kao i ostali građani.

Ocjenjuje da njihovi ljekarski pregledi moraju uključivati i obavezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija.

Zbog negativnih komentara parlamentaraca, Magazinović je ranije odustao od inicijative da se nametne zakonska obaveza ljekarskih pregleda.

No, u oktobru 2021. godine ponovo ju je uputio državnom Parlamentu, koja je na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta BiH 3. februara.

“Spremačica, domar, higijeničar i svi ostali, da bi se zaposlili u institucijama, moraju proći ljekarski pregled. Oni koji donose ključne odluke ne moraju ništa. Nismo mi u politici nikakva nadrasa i poseban stalež za koji ne vrijede pravila. To je zaposlenje kao i svako drugo i ukoliko znaju uzeti toliku platu, onda ne vidim zašto se na njih ne bi odnosila ista pravila”, ističe Magazinović.

Osnovna plata zastupnika i delegata u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH iznosi blizu 4.000 maraka (oko 2.000 evra).

Ako se na osnovnu plaću dodaju i naknade i paušali ona iznosi i do šest hiljada maraka (oko tri hiljade evra), što bosanskohercegovačke parlamentarce stavlja u red najplaćenijih u regiji.

Član Predsjedništva BiH ima osnovnu mjesečnu platu, bez naknade za prijevoz i topli obrok 4.750 maraka (oko 2.350 evra).

Mjesečna plata predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je 4.275 maraka (oko 2.130 evra), dok državni ministri imaju osnovnu platu nešto veću od četiri hiljade maraka.

Izvor: Aloonline.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending