Pratite nas

Društvo

Taksisti u Banjaluci ukinuli popuste na poziv

Objavio

u

Svi taksisti na području grada Banjaluka su nakon nekoliko godina ukinuli popuste na poziv zbog povećanja cijena goriva i rezervnih dijelova automobila uzrokovanog pandemijom virusa korona, potvrdio je za “Nezavisne” Dragan Purišić, predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi”.

Prema njegovim riječima, takođe su poskupjela polovna vozila, a neki taksisti često mijenjaju auta.

“Evo, ja sam, na primjer, uvezao auto iz inostranstva prije pet godina koje vozim na plin, i tada je cijena litra bila 0,50 KM, a sada je 1,30 KM, što je skoro tri puta više. Takođe, kako ide povećanje prosjeka plate, tako se i uplaćuje veći iznos za doprinose”, naglasio je Purišić.

Dodao je da taksisti razmišljaju o tome da, osim ukidanja popusta na poziv, povise cijene prevoza.

“Sada smo izbacili taj popust koji je iznosio oko 10 odsto, pa ćemo vidjeti na koji način ćemo dalje raditi. Većina taksista od početka pandemije nije mogla izmirivati obaveze i zapustila je to jer su bili slabi prihodi. Ako potražnja taksija ostane bar na ovom nivou, onda ćemo nekako morati uplaćivati dva mjeseca obaveza za jedan da bi se stiglo ono što je zapušteno. I Vlada RS je obećala da neće biti kamate za ove zaostatke, tako da se nadamo da ćemo uspjeti to nekako nadoknaditi”, rekao je Purišić.

Istakao je da je dosta manje vožnji nego u periodu prije pandemije virusa korona.

“U julu i avgustu imali smo najviše posla zahvaljujući dijaspori koja je došla u Banjaluku na godišnji odmor, ali i turistima. Mnogi taksisti tada nisu išli na godišnji odmor, već su iskoristili ovu priliku da zarade više”, kazao je Purišić.

Jedan banjalučki taksista, koji se dugo bavi ovim poslom, smatra da su popuste na poziv trebali i ranije ukinuti jer već dugo nema ekonomske opravdanosti.

“Mnogi zovu taksi za vožnju od kilometar-dva i to naplaćujemo tri-četiri KM, što se čini već godinama. A, evo, vidimo koliko je sve poskupjelo, od goriva, rezervnih dijelova do polovnih vozila, ma svega. Mislim da bi, ako se ovako nastavi, cijene prevoza taksijem trebalo da budu više, jer je to jedino rješenje da opstanemo”, naglasio je ovaj taksista.

Inače, start vožnje taksi vozilom i dalje ostaje isti kao i prethodnih godina i iznosi dvije KM u skoro svim taksi udruženjima na području grada Banjaluka, dok vožnja po kilometru košta 1,5 KM.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending